סגור
מימין סונדאר פיצ'אי  סאטיה נאדלה
מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי ומנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה (צילומים: בלומברג Christophe Morin/Bloomberg)

פרשנות
הבינה המלאכותית שברה את הקונספציה שמניות הביג־טק יקרות מדי

דו"חות ענקיות הטכנולוגיה חשפו את ההבדל בין חברות שרוכבות יחצנית על הבינה המלאכותית לאלה שבאמת משתמשות בה, כשמעל כולן ניצבת כעת מטא. וגם: למה הדיבידנד הראשון בתולדות הרשת החברתית הוא חדשות רעות לסטארט־אפים בישראל

וול סטריט נכנסה לעונת הדו"חות הנוכחית עם קונצנזוס על כך שהמניות יקרות מדי. אבל בערך מסוף אוקטובר, המדדים האמריקאיים רק שוברים שיאים עם עצירות קצרות בלבד לנשימה באוויר הפסגות הדליל. מדד S&P 500 כבר נמצא כפסע מרמתו היסטורית של 5,000 נקודות, אחרי שסיים שבוע רביעי של עליות בקפיצה של 1.4%. דאו ג'ונס רשם עלייה זהה ונאסד"ק הוסיף 1.1%.
ככל שנמשך השיח על שבריריות הראלי הזה, שמגיע לאחר שהראלי המסורתי של סנטה קלאוס, בתחילת השנה, אכזב וכלל לא הגיע, הוא מצידו לא מראה סימני היחלשות. להיפך, בינתיים מכפיל הרווח של מדד S&P 500, שנחשב לאחד המדדים הבסיסיים והפשוטים לרמת התמחור של השוק, ירד ברבעונים האחרונים — עמד על 24 ברבעון השני, ירד ל־23 ברבעון הרביעי וכעת עומד על 22. אמנם מדובר ברמות גבוהות יחסית במבט היסטורי, אך לא כאלה שאינן מותירות עוד מקום לעליות, בעיקר אם מסתכלים על עונת הדו"חות הכספיים עד כה.
לצד חברות הביג טק, מחצית מחברות המדד כבר פירסמו את דו"חותיהן הכספיים, ש־80% מהם היו טובים מהצפוי, והשבוע יצטרפו גם הדו"חות של החברות הישראליות צ'ק פוינט, אמדוקס וסייבר ארק.
מעבר לכך, הכלכלה האמריקאית מתפקדת טוב כל כך שהורדת הריבית נדחית, כך שהדלק של עלויות אשראי נמוכות יותר עוד לא נוצל. לאור דו"ח התעסוקה האחרון, שפורסם ביום שישי והראה כי הכלכלה האמריקאית הוסיפה 350 אלף משרות חדשות, לעומת צפי לכמחצית ממספר זה, ברור שגם במרץ לא תהיה הורדת ריבית. כרגע מדברות מרבית ההערכות על הורדת ריבית ראשונה של הפדרל ריזרב רק במאי.
כן הורדת ריבית או לא, דו"חות חזקים או לא, נדמה שהמשקיעים מתכווננים לתדר אחר לגמרי, כזה שלא מסתכל על נקודה מסוימת על הגרף, אלא מצפה לתזוזת הגרף כולו בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית. האם ייתכן שמה שעומד כיום בבסיס התמחור של המניות, בין אם טכנולוגיה ובין אם לאו, הוא מהפכה מסדר גודל של מהפכת האינטרנט בסוף שנות התשעים או המהפכה התעשייתית?
אם לשפוט לפי הסיפור שסיפרו בדו"חות השבוע חברות הביג טק - אותן "שבע המופלאות" שדוחפות את S&P 500 קדימה ואחראיות לרוב הצמיחה בו - זה אכן הסיפור. מטא, מיקרוסופט ואמזון, שהציגו את התוצאות הטובות ביותר בחבורה, הן גם אלה שמראות את הדלתא הגדולה בביצועים בעקבות שימוש ב־GEN AI, בינה מלאכותית יצרנית. זו פרצה לעולם בנובמבר 2022, ומאז אפשר לומר כי היא מחלקת את החברות לשתיים: אלה שמזכירות אותה בכל הודעה לתקשורת כי המשקיעים מצפים לכך, ואלה שבאמת הכניסו אותה לשימוש משמעותי בפתרונות שלהן.

השוק מצפה לאנבידיה

חוץ מאנבידיה, שטרם פרסמה דו"חות לרבעון הרביעי, ותעשה זאת רק לקראת סוף החודש, מיקרוסופט היא המתקדמת ביותר והנועזת ביותר בתחום, בעקבות השקעתה המאסיבית - 10 מיליארד דולר - בחלוצת התחום, OpenAI. מיקרוסופט ממנפת את ההשקעה הזו ליישומים אמיתיים של הדור החדש של בינה מלאכותית עם תוספות כמו קו־פיילוט בחבילת ה־365 שלה, וכמובן גם בענן שלה, דבר שמגביר את נהירת הלקוחות אליו וגם הוביל את מיקרוסופט לשווי של יותר מ־3 טריליון דולר. המשקיעים כל כך מאמינים בחזון הגדול של ה־AI, שהם לא התרגשו מהדו"חות הפושרים של גוגל.
אבל הסיפור המדהים של עונת הדו"חות עד כה הוא זה של מטא. אנבידיה אולי עוד תאפיל גם על כך, אבל זה רק יחזק את התזה של מהפכת ה־AI. מטא, אחת המניות החבוטות של השנתיים האחרונות, ניתרה ביום שישי ב־20% והוסיפה לשווייה כ־200 מיליארד דולר — העלייה היומית הגדולה ביותר במונחי דולר. היא עקפה אפילו את הקפיצה החריגה של אנבידיה במאי 2023, לאחר פרסום דו"חות ותחזיות פנומנליים בעקבות הזינוק בביקוש לשבבי ה־AI שלה. אמנם אז היה מדובר "רק" ב־184 מיליארד דולר, אבל שיא הוא שיא. ואגב, מי שמחפש שבריריות וחושב שהסיפור של שבע המופלאות קרוב למיצוי, כדאי שיעיף מבט ב־10 העליות היומיות החדות (ראו טבלה) ויגלה שמרביתן התרחשו בשנים האחרונות — כולן באותן מניות שנהפכו למפלצות.
האירוע של מטא, שעשתה מהפך מדהים והציגה דו"חות מצוינים, חורג מגבולות ה"עוד דו"ח רבעוני טוב יותר או פחות". בראש ובראשונה הוא ממחיש את חשיבות ההקשבה למשקיעים, דבר שחברות ישראליות לא תמיד מצטיינות בו. מארק צוקרברג, חרף כל הביקורת המוצדקת עליו, הבין שהשוק לא מתרגש מחזון המטהוורס שלו ולא ממש אוהב אותו.
מטא, שכבר לא יכולה לחזור לשמה הקודם פייסבוק, זנחה די מהר את הסיפור הזה, אימצה את סיפור הבינה מלאכותית, שהמשקיעים כה צמאים לו — ותוגמלה בהתאם. כמובן שלא מדובר רק בסיפור, אלא גם בעובדה שיישום כלי הבינה המלאכותית הקפיצו את ההכנסות של מטא מפרסום, כי הוא הופך יעיל יותר עבור המפרסמות ומייצר יותר הכנסות לצוקרברג. גם ההחלטה ההיסטורית של מטא להתחיל לחלק דיבידנד היא אירוע שמחייב התייחסות. מצד אחד חלוקת דיבידנד היא איתות להתבגרות והתייצבות של חברה, ומנגד בחברות טכנולוגיה זה גם איתות לכך שיישאר לה פחות מזומנים לרכישות. כאשר במטא זה מגיע במקביל להכרזה על רכישה עצמית של מניות ב־50 מיליארד דולר, ברור שבחברה חושבים כי אין הרבה מניות או חברות ראויות יותר להשקעה ממטא עצמה.

האקזיטים מתרחקים

אלה חדשות לא טובות עבור חברות טק, בהן כמובן גם הישראליות — האקזיטים מתרחקים עוד. לאורך העשור האחרון הביג טק נהגו לרכוש כמה חברות בשנה, בעסקאות מהגדולות בשוק, אבל ב־2023 הן כמעט לא עשו דבר. יתרה מכך, עסקאות שכבר נחתמו בוטלו, כמו במקרה של אדובי ורכישת פיגמה ב־20 מיליארד דולר וביטול רכישת איירובוט בידי אמזון, רק השבוע. גם אלפאבית, החברה־האם של גוגל, לא עשתה לראשונה רכישות משמעותיות ב־2023 על רקע הריבית הגבוהה והרגולציה ההדוקה. בדו"ח השנתי שלה, לראשונה זה שנים, לא היה פרק רכישות.
חלק מהביטולים נובעים מקשיים רגולטוריים, ככל שהביג טק הופכות למפלצות רבות זרועות. ההחלטה של מטא לחלק דיבידנד, מחזקת עוד יותר את הרוח הנושבת היום מענקיות הטק על כך שהן יודעות ומעדיפות לפתח לבד את החידושים, מאשר להשקיע ברכישתם מחברות חיצוניות. לצד יכולות התגמול שלהן, בין היתר במניות המתנפחות, הן גם מספיק גדולות כדי לחסום את המתחרים החדשים והצעירים שמנסים להיכנס לשווקים שלהן.
ואם מדברים על המניות המתנפחות, הדיבידנד הראשון של מטא, שצפוי להיות 4.4 מיליארד דולר ב־2024, מציב אותה ברמה של חברות התעשייה המסורתית הוותיקות מקדונלדס או ויזה, שמחלקות סכומים דומים. גם עבור צוקרברג היו אירועי סוף השבוע במניה דרמטיים, שכן עוד לפני כ־175 מיליון דולר שהוא צפוי לקבל מדי רבעון מהדיבידנד של מטא, הוא שווה כעת 165 מיליארד דולר - יותר ממייסד מיקרוסופט ביל גייטס.