סגור
בורסה בורסת תל אביב 111
בורסת תל אביב (צילום: בלומברג)

כדי לסיים את הסכסוך: חברת המלונות פאי סיאם רוצה להיכנס לבורסה

בעלי השליטה בחברה, אספן ומייסד פאי סיאם שלמה דהוקי, ינסו להנפיק אותה לפי שווי של 950 מיליון שקל; לפי ההסכם, אספן תמכור 30% ממניותיה והשינוי המבני יבטיח את שליטתו של דהוקי בחברה

חברת מלונות נוספת בדרך לבורסה: חברת הנדל"ן המניב אספן וחברת המלונות פאי סיאם החליטו להנפיק בבורסה את פאי סיאם, שמוחזקת באופן שווה על ידי אספן והמייסד שלמה דהוקי. החברות שואפות לבצע את ההנפקה לפי שווי של 950 מיליון שקל, בדומה להון העצמי שלה.
המטרה של ההנפקה היא בראש ובראשונה להפריד כוחות בין דהוקי לבין אספן, שבשליטת צ'ארלס אבן ניומן ושלמה עקריש (28.5%), באמצעות חברת אוסטרליה ישראל שבשליטתם, ורוני צארום (19.2%), וכך להביא לסיומו סכסוך בן יותר מארבע שנים.
מי שיישאר בעל השליטה בפאי סיאם לאחר שתהפוך לציבורית הוא דהוקי שהחלק שלו בחברה עתיד לגדול עד ל-58%.
לפי ההסכם בין הצדדים, שכולל גם הסכם בעלי מניות חדש, אספן תמכור במסגרת ההנפקה 30% ממניות פאי סיאם בתמורה ל-285 מיליון שקל ודהוקי ירכוש ממנה עוד 8% בתמורה ל-85 מיליון שקל. כדי להבטיח את התשלום, דהוקי ישעבד את הנתח שהוא מחזיק באספן, 5%. לאחר השלמת ההנפקה, לדהוקי יהיה רוב בדירקטוריון של פאי סיאם.
שוק ההנפקות ב-2024 היה יבש כמעט לחלוטין, על רקע המלחמה והריבית הגבוהה שמצננת את הביקוש לנכסי סיכון.
ייתכן שהגופים המוסדיים, שנותנים את הטון בהנפקות המקומיות, ילחצו את שווי החברה כלפי מטה, מה שעשוי לשבש את התוכניות של אספן ודהוקי.
מערכת היחסים בין שני הצדדים עלתה על שרטון כמעט מההתחלה. פאי סיאם, שמחזיקה כיום ב־12 מלונות, הוקמה לפני 15 שנה על ידי דהוקי, שמכהן כיו"ר החברה. ב־2020 נחתמה עסקה בין אספן לדהוקי, שלפיה אספן תזרים לפאי סיאם 410 מיליון שקל לפי שווי חברה של 810 מיליון שקל אחרי הכסף, ויוקצו לה 50% מכלל המניות; במקביל, דהוקי ירכוש באמצעות חברה פרטית שלו 5% ממניות אספן תמורת 35 מיליון שקל, לפי שווי של 720 מיליון שקל.
דהוקי חש מקופח בשל העסקה הזו. להשקפתו, כך מעידים מקורבים לשני הצדדים, הוא ויתר על חצי מהחברה שהקים במחיר נמוך, ורכש מניות של אספן במחיר גבוה. כיום אספן נסחרת בשווי של כ-420 מיליון שקל ושווי המניות שלו עומד על 21 מיליון שקל.
לפי ההסכם שנחתם בין הצדדים לאחר העסקה, אספן ודהוקי מחזיקים בשליטה משותפת בפאי סיאם. הדבר הוביל להתנגשות לאחר השלמת העסקה. באספן ביקשו למנות מנכ"ל חדש לפאי סיאם ולהביאו מחוץ לחברה. דהוקי התעקש על מינוי פנימי ובסופו של דבר מונה באוגוסט 2022 נפתלי וינגרטן, סמנכ"ל הכספים של החברה.
זמן קצר לאחר מכן צארום החל לחפש רוכש למניות השליטה שלו באספן. צארום חתם על כמה עסקאות, שלא יצאו לפועל.
דהוקי, מצידו, זיהה הזדמנות להיפרד עסקית מצארום, והשניים חתמו בפברואר 2023 על עסקה שלפיה פאי סיאם תרכוש את השליטה באספן תמורת 440 מיליון שקל, לפי שווי כפול משווי השוק של אספן באותה העת.
גם העסקה הזו הולידה התנגשויות בין הצדדים. לפי צארום, העסקה לא יצאה לפועל משום שדהוקי לא הצליח לגייס את הסכום הנדרש. לפי בכיר בשוק ההון, זה אכן היה המצב. לדבריו, "דהוקי הגיע אלינו כדי לגייס את הכסף הדרוש. בחרנו לא ללכת איתו. הוא איש נדל"ן מעולה, אי אפשר לקחת את זה ממנו, אבל במצב הקיים החברה מתקשה לתפקד".
דהוקי, מצידו, האשים את אספן בהכשלת מהלך ההנפקה של פאי סיאם. דהוקי אף טען נושאי משרה בכירים באספן הסתירו מידע מהותי וכך הכשילו את ההנפקה שבסיומה הוא היה אמור להישאר בעל השליטה בפאי סיאם. כעת, בתום יותר מארבע שנים של התכתשויות הדדיות, הסכימו הצדדים להוציא את ההנפקה לפועל.