סוכריה משפחתית: טופ גאם רוצה לתת לילדי בעל השליטה אופציות בכמיליון שקל
סוכריה משפחתית: טופ גאם רוצה לתת לילדי בעל השליטה אופציות בכמיליון שקל
יצרנית תוספי המזון בסוכריות גומי מבקשת מבעלי המניות לאשר לבתו ולבנו של חי חיון, העובדים בחברה, אופציות שישפרו ב־30% את עלות שכרם המצרפי לכמיליון שקל בשנה. ועדת התגמול מנמקת את החלטתה ברצון ליצור "תחושת זהות בין העובדים לחברה"
תגמול הוני הוא מהדרכים המקובלות בשוק ההון הישראלי לתגמול בכירים בחברות הציבוריות. אופציות לרכישת מניות או מניות חסומות הן תגמול ארוך טווח, המבוסס על שיפור ביצועי מניית החברה — תגמול המשרת את טובתה ומייצר אחדות אינטרסים בין המנהלים הבכירים והעובדים לבין בעלי המניות.
בשוק המקומי מקובל חוק בלתי כתוב, שבמסגרתו בני משפחה קרובים לבעל השליטה אינם נהנים מתגמול הוני. זאת בשל ההנחה כי מעצם קרבתם הם חשים הזדהות עם החברה ולכן התמריץ שלהם להצטיין גבוה דיו. בנוסף, סביר להניח שהם יקבלו בעתיד הרחוק את מניות השליטה כירושה, ואין צורך לדלל את המשקיעים הקיימים לצורך מתן תמריצים.
יש כמה דוגמאות ל"בנים ובנות של", שלמרות כהונתם הארוכה בעסק המשפחתי לא קיבלו אופציות או מניות חסומות. יפית אטיאס, סמנכ"לית השירות ברמי לוי שיווק השקמה ובתו של רמי לוי, מקבלת שכר קבוע בעלות של 354 אלף שקל בשנה (29 אלף שקל בחודש). שון קופלר, נכדו של מיכאל שטראוס ובנה של עירית שטראוס, מבעלות השליטה בשטראוס גרופ, המכהן כמנהל מותג הקפה של החברה, זכאי לשכר בעלות של 245 אלף שקל בשנה בלבד. אך זה לא אומר שאין חריגות מהנוהג. לקראת סוף מאי השנה אישרו המוסדיים, המחזיקים במניות חברת הנדל"ן אלמוגים, להעניק לנוי דותן, סמנכ"לית פיתוח עסקי ובתו של בעל השליטה עמי בר משיח, תגמול הוני של 151 אלף שקל ועלות שכר חזויה של 1.4 מיליון שקל ל־2022.
גם המוסדיים המחזיקים במניות טופ גאם תעשיות, יצרנית תוספי המזון בתצורת סוכריות גומי, יצטרכו להחליט בקרוב אם לאשר אופציות לשיר ומשה חיון, בתו ובנו של בעל השליטה בחברה חי חיון (25.79%), כדי ליצור "תחושת זהות בין העובדים לחברה" — כפי שמסביר דירקטוריון החברה בהחלטתו. מבחינת המוסדיים הגדולים בחברה, מגדל (7.7%), מור (5.7%) והפניקס (5.5%), אמור הנימוק הזה להיות תמוה מעט, שכן אם זה המצב הרי מתבקש היה לחלק אופציות לכל עובדי טופ גאם. ואכן, הקצאת האופציות עבור ילדיו של חיון היא חלק מהקצאה רחבה יותר לעובדי החברה. טופ גאם סיימה באחרונה להנפיק 958 אלף אופציות ל־10 עובדים ונושאי משרה בחברה. על פי נתוני החברה, היא חילקה עד כה אופציות ל־28 מתוך 120 עובדיה, כך שלא כולם נהנו מתגמול הוני.
שיר חיון משמשת מנהלת ה־IT ואחיה משה חיון מכהן כמנהל פרויקטים ורכש טכני בטופ גאם. ב־23 במאי האחרון החליט דירקטוריון החברה להעניק לשניהם יחד אופציות בשווי כלכלי של990 אלף שקל. השווי הגבוה של החבילה נובע גם ממחיר מימוש של 11.19 שקל — קרוב מאוד למחיר המניה הנוכחי, שעומד על 10.9 שקל. האופציות יבשילו שנה מנתינתן, באופן שווה מדי שנה ולאורך 4 שנים. גם סעיף זה צפוי לספוג ביקורת מצד המוסדיים, שמעדיפים הענקת אופציות עם טווח הבשלה ארוך יותר. כך או כך, בהבשלתן יהוו האופציות של האחים חיון 0.25% ממניות החברה. עלות שכרה של שיר חיון תסתכם השנה ב־424 אלף שקל ושל משה חיון ב־338 אלף שקל — והמרכיב העיקרי בשכר שניהם הוא שכר קבוע.
פעילותה העיקרית של טופ גאם, שהונפקה באוגוסט 2021, היא ייצור תוספי תזונה בצורת סוכריות גומי, בעיקר לשוק האמריקאי. למרות ההחלטה המנוגדת למקובל בשוק, עשויים המוסדיים להיעתר לבקשת הדירקטוריון, לאור תשואות היתר של מניית החברה. מתחילת השנה עלתה מניית טופ גאם ב־20%, והחברה נסחרת ביותר ממיליארד שקל. מדד ת"א־ צמיחה, שהמניה כלולה בו, ירד באותה תקופה ב־13%.
אם המוסדיים יתנגדו להענקת התגמול, החברה לא תוכל לבצע אובר רולינג להחלטה, מאחר שהיא אינה מסווגת כהחלטת מדיניות שכר אלא כעסקה עם בעלי שליטה – סיווג שאינו מאפשר אובר רולינג של הדירקטוריון. בחודשיים האחרונים בוצע אובר רולינג בחברות מטריקס, הפועלים אי.בי.אי, ארד ובקבוצת דלק — מהלך שדירקטוריונים בוחרים לעתים לנקוט, כשהם חשים שבעלי המניות אינם מבינים את חשיבות מתן השכר הגבוה לבכירי החברה.
מטופ גאם נמסר: "החברה מאמינה שעובדים ומנהלים צריכים להיות שותפים להצלחתה, ועד כה חולקו אופציות בהיקף של כ־5.5% מהחברה בכמה סבבים ובשווי של כ־60 מיליון שקל. ילדי נשיא ומייסד החברה עובדים בה שנים רבות ועושים תפקידיהם נאמנה, ולכן לא נכון להפלות אותם לרעה על רקע הייחוס המשפחתי. מאחר שהאופציות הן חלק מהתגמול של העובדים והמנהלים, השכר ברוטו של השניים נמוך משמעותית מהנהוג לאותה דרגה ותפקיד בתעשייה, על פי סקר שכר מוסמך".