המלכה החדשה: אנבידיה הפכה ל"טיילור סוויפט של המשקיעים"
המלכה החדשה: אנבידיה הפכה ל"טיילור סוויפט של המשקיעים"
יצרנית השבבים הציגה תוצאות פנומנליות, הוסיפה לשוויה סכום חסר תקדים של 277 מיליארד דולר ביום, ומשכה את וול סטריט לשיאים חדשים. זריקת המרץ של אנבידיה, שמובילה את תחום ה־AI, עשויה לקזז את האפקט המצנן של הדחייה המסתמנת בהורדת הריבית בארה"ב
לוול סטריט יש מלכה חדשה – אנבידיה. וכפי שכבר הגדירו אותה בשוק האמריקאי, אנבידיה היא "הטיילור סוויפט של המשקיעים" בעת הזו. יצרנית השבבים, שניצבת בחזית המהפכה של הבינה המלאכותית (AI), הצליחה להדהים את האנליסטים, המשקיעים והשווקים ביום רביעי בלילה כשפרסמה את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון הרביעי של 2023 ולשנה כולה. נדמה היה שכולם שפשפו את העיניים חזק־חזק כששזפו את מבטם במספרים הללו.
אנבידיה הציגה הכנסות של 22.1 מיליארד דולר ברבעון – פי 3.6 בהשוואה להכנסות של 6 מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2022. הרווח הנקי, שלא על בסיס כללי החשבונאות המקובלים (non‑GAAP) – כלומר, בניכוי סעיפים שונים דוגמת תגמול הוני לעובדים – עמד על 12.8 מיליארד דולר, פי 6.1 בהשוואה לרווח הנקי בתקופה המקבילה, שהסתכם ב־2.1 מיליארד דולר. גם למול הרבעון הקודם, השלישי של השנה, מדובר על צמיחה של 20%‑30%. לא דבר של מה בכך כשמדובר בחברה שההכנסות שלה עמדו כבר ברבעון הקודם על מספר דו־ספרתי גבוה של מיליארדי דולרים.
בסיכום 2023 אנבידיה הציגה הכנסות של כמעט 61 מיליארד דולר, יותר מפי 2 בהשוואה להכנסות ב־2022, שהסתכמו בכ־27 מיליארד דולר. הרווח הנקי non‑GAAP זינק קרוב לפי 4 ועמד על 32.3 מיליארד דולר. התוצאות, כמובן, היו גבוהות מציפיות האנליסטים, והחברה מציגה קצב צמיחה שכמוהו לא זוכרים בוול סטריט, שכן גם ענקיות הטכנולוגיה האחרות, דוגמת אמזון, אפל ומיקרוסופט, לא הצליחו להציג קצבים כאלו לאורך זמן.
שיעורי הרווחיות שאנבידיה מציגה הם חריגים בכל קנה מידה. שיעור הרווח הנקי מההכנסות עמד על כ־50% בסיכום השנה ועל כמעט 58% ברמה רבעונית. זה זינוק משמעותי של החברה לעומת עצמה, לאחר שב־2022 היא הציגה שיעור רווחית של 10%, ומדובר גם בשיעור חריג ביחס לתעשייה. אינטל, למשל, בשנותיה הטובות, הציגה שיעור רווחיות של כ־30%.
אז איך זה קרה? ב־2023 הבינה המלאכותית פרצה לחיים הציבוריים בסערה עם Chat GPT של חברת OpenAI, ועם שורה של פיתוחים נוספים שעושים שימוש בטכנולוגיה הזו. כדי להריץ את המודלים שמאפשרים את השימוש ב־AI יש צורך בשבבים מתקדמים, שאותם מייצרת אנבידיה, השחקן הדומיננטי בתחום. הביקוש חסר התקדים לשבבים הקפיץ את התוצאות של אנבידיה והביא שחקנים רבים להצטייד מבעוד מועד במלאי גדול, שלא יחסר ושחלילה לא יישארו מאחור. כך, למשל, בתחילת השנה אמר מנכ"ל מטא (פייסבוק לשעבר) מארק צוקרברג, שבכוונת החברה שבראשה הוא עומד להצטייד בלא פחות מ־350 אלף שבבי AI מדגם H100 שמייצרת אנבידיה. מדובר בהשקעה של מיליארדי דולרים. וצוקרברג הוא לא היחיד. רבים נוהרים אחרי השבבים של אנבידיה.
התוצאות הפנומנליות של החברה שמנוהלת על ידי המייסד ג'נסן הואנג (Jensen Huang), הביאו לכך שבמסחר ביום חמישי מניית החברה קפצה ב־16%, מה שהוסיף לשווי השוק שלה 277 מיליארד דולר ביום אחד – תוספת השווי היומית הגדולה בהיסטוריה. אנבידיה זכתה גם בתואר הזה תוך שהיא מדיחה את מטא, שזכתה בו רק לאחרונה, בעת שפרסמה את הדו"חות שלה בתחילת החודש הנוכחי והוסיפה לשווייה כמעט 197 מיליארד דולר ביום אחד.
לשם המחשה, תוספת השווי המדוברת של אנבידיה במונחים שקליים גדולה יותר משווי השוק המצרפי של כל החברות הנסחרות בבורסת ת"א. דן איבס מ־WedBush כינה את ג'נסן "הסנדק של ה־AI", והוסיף בשיחה עם בלומברג כי "זה הדו"ח הרבעוני שהדהד מסביב לעולם הכי חזק אי פעם. זה הדו"ח החשוב ביותר זה שנים רבות. ומסיבת ה־AI הזו רק מתחילה מבחינת ביקושי שיא. והגל הזה מגיע לשאר מגזר הטכנולוגיה וימשיך לתדלק את הפריחה של השוק הזה. זה רגע טיילור סוויפט של השווקים הטכנולוגיים. נכון לעכשי, אנבידיה היא המשחק היחיד בעיר".
לדברי ביירון דיטר מקרן ההון סיכון Bessemer, הצמיחה של אנבידיה, אפילו על רקע ההתרחבות המהירה של שוק ה־AI, היתה "מרשימה לצפייה". "חברות שמבקשות לפעול בתחום ה־AI ימשיכו להזדקק לשבבים של אנבידיה", הוא אמר בריאיון ל־CNBC. "בפשטות, בינה מלאכותית היא הטרנד הבא בחומרה. זה האופק הבא במחשוב ענן. זה ייצור דרישה מסיבית עוד שנים רבות. חברות התוכנה האלו לא בונות חומרה משלהן במרבית המקרים, אז הן תלויות בספקי חומרה בקנה מידה גדול שיניעו את המהפכה הזו. ולכן, עקומת הדרישה במגזר הפרטי, שהיא מדד מוביל לביקוש לשבבים אלו, רק גדלה".
אנבידיה היא אולי המשחק היחיד בעיר, אבל היא דוחפת מעלה את כל הליגה. מתחילת השנה הנוכחית עלתה מניית החברה בקרוב ל־64% וב־12 החודשים האחרונים היא זינקה ב־238.5%. וכך, אחת מ"שבע המופלאות" – כינוי לשבע חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם – שהיא אולי המופלאה מכולן בעת הזו, דחפה מעלה את מדד נאסד"ק שעלה ב־8.3% מתחילת השנה ובכ־40% ב־12 החודשים האחרונים.
כדי להבין עד כמה חברות הטכנולוגיה הגדולות, ובראשן אנבידיה, משפיעות על השוק כולו, ניתן לבדוק את ההבדלים בתשואה בין מדד S&P 500, שכולל את החברות הגדולות בארה"ב, לבין אותו מדד בחלוקה שווה – כלומר, שהוא מעניק את אותו משקל לביצועים של כל חברה, בניגוד למדד הסטנדרטי שמעניק משקל שונה לחברות לפי גודלן. המדד הסטנדרטי עלה ב־7.3% מתחילת השנה וב־28% ב־12 החודשים האחרונים. במשקל שווה העלייה מתחילת השנה עומדת על 2.5% בלבד ועל 10.2% בשנה האחרונה.
גם הישראלים נהנים
מהעלייה המסחררת במניית אנבידיה נהנים גם מספר לא מבוטל של ישראלים. אנבידיה רכשה את יצרנית השבבים מלאנוקס הישראלית בשנת 2019 תמורת 6.9 מיליארד דולר. עובדי מלאנוקס הפכו לעובדי אנבידיה, שהקימה על בסיס החברה את מרכז הפיתוח שלה בישראל, ורבים מבין 3,000 העובדים במרכז כיום קיבלו אופציות בשנים האלו. כשאנבידיה רכשה את מלאנוקס, במה שהיה לאחד האקזיטים הגדולים בישראל, שווי השוק של החברה עמד על כ־530 מיליארד דולר. כיום השווי של אנבידיה עומד על כ־2 טריליון דולר.
זריקת המרץ של אנבידיה לשווקים מאתגרת שתי חזיתות: את חזית התמחור של ענקיות הביג־טק, ואת חזית המאקרו שמשמשת מנהלי השקעות רבים לגיבוש תזות השקעה. אנבידיה היא לא החברה היחידה מבין ענקיות הטכנולוגיה שלוקחת חלק במהפכת ה־AI. מיקרוסופט מחזיקה ב־49% מ־OpenAI וכבר עושה שימושים בטכנולוגיה במוצרים שלה, וכך גם מטא, ושתיהן, בדגש על מטא, הציגו דו"חות חזקים. יחד עם הדו"ח של אנבידיה, שהתעלה על יתר הדו"חות, רבים בשוק כבר מעריכים שהתמחור של החברות האלו, שנסחרות במכפיל רווח של בערך פי 2 מהממוצע בחברות שב־S&P 500, כבר לאו דווקא יקר במיוחד, וזאת על רקע האפשרות שימשיכו להציג זינוק משמעותי בתוצאות בזכות מהפכת הבינה המלאכותית. כך, אנבידיה חוזה שברבעון הנוכחי היא תציג הכנסות של כ־24 מיליארד דולר, 2 מיליארד דולר יותר מההכנסות ברבעון המסחרר שאת תוצאותיו פרסמה ברביעי.
שנית, העובדה שאנבידיה וחברותיה למועדון היוקרתי דוחפות את השווקים כלפי מעלה, מציתה הערכות בקרב אנליסטים שלפיהן השווקים יוכלו להמשיך לנוע למעלה גם אם הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, יתמהמה עם הורדת הריבית, למרות הירידה באינפלציה. אם בתחילת השנה רבים העריכו שהריבית תרד כבר במרץ, כעת בשוק חוזים הורדה ראשונה במאי־יוני. על פניו, הדבר אמור לשפוך מים צוננים על שוק המניות. אבל אולי אנבידיה וחברותיה חזקות אף מיו"ר הפד ג'רום פאוול בקביעת הכיוון שאליו צועדים השווקים.