בלעדייותר מחצי מיליארד שקל של ישראלים שהושקעו בבתי אבות בבריטניה בסכנת מחיקה
בלעדי
יותר מחצי מיליארד שקל של ישראלים שהושקעו בבתי אבות בבריטניה בסכנת מחיקה
קרן מונטרו, שמשקיעה בבתי אבות בבריטניה, כשלה בהחזרת חובות של כ־810 מיליון שקל, ונכסיה נלקחו בידי קרן ההון־סיכון סקויה. כספי המשקיעים לקראת ירידה לטימיון. משקיע ישראלי: "איך מרגיש מי שאיבד מעל מיליון שקל? בעיקר מתאבל"
קרן מונטרו נקלעה לקשיים ויותר מחצי מיליארד שקל של משקיעים ישראלים נמצאים בסכנת מחיקה. לכלכליסט נודע כי הקרן, אחת מקרנות ההשקעה הבולטות ששווקו בישראל בשנים האחרונות, כשלה מלעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות כלפי המלווים, ועל כן הנושים שלה השתלטו על נכסיה הממושכנים וכך נותרה הקרן ללא נכסים. נכסי מונטרו אוגדו תחת חברת הנכסים של הקרן ACG.
מונטרו, חברה לניהול קרנות השקעה בתחום הרפואה. קרן מונטרו, הקרן העיקרית של החברה, נוסדה ב־2013 ומשקיעה בבתי אבות סיעודיים בבריטניה תוך התמקדות בנפגעי מוח ועמוד שדרה.
דירקטוריון מונטרו הסביר למשקיעים לפני שבועיים במכתב ששלח כי "יחד עם המאמץ לדון מול המלווה, הקרן השתמשה בבנק ההשקעות רוטשילד שניסה למצוא מלווה נוסף שיעזור למונטרו למחזר את החוב. ניסיון זה העלה חרס, ועל כן המאמץ התמקד מול קרן ההשקעות. החברה גם שקלה להנפיק זכויות בהיקף של 50 מיליון פאונד, אולם למרות המענה החיובי של חלק מהמשקיעים להשתתף בהקצאה שכזו, ההיענות הכללית לא היתה מספקת".
ההודעה שקיבלו המשקיעים בסוף מאי נחתה עליהם כרעם ביום בהיר. על רקע הודעה על נישול הקרן מנכסיה, הוקמה נציגות של משקיעים בישראל, שאמורה לאגד את האינטרסים של אותם משקיעים נגד הנושים של ACG. על פי העדכון האחרון של הנציגות, אותה מוביל עו"ד ליאור להב, עולה תמונה מדאיגה מאוד. העדכון האחרון מסביר כי קרן ההון־סיכון המפורסמת סקויה, השתלטה על נכסי קרן מונטרו. זאת, בשל חוב בכיר של 62 מיליון פאונד מתוך חוב כולל של 172 מיליון פאונד שיש למונטרו (מעל 810 מיליון שקל). נכס הקרן של החברה נמכרו לחברה בשם Gadwall Holdings Limited תמורת 62 מיליון פאונד. הרוכשת היא חברה חדשה שהוקמה לצורך הרכישה והיא בשליטת קרן התשתיות של סקויה.
במשך השנים בהן גייסה קרן מונטרו כספים, האסטרטגיה שהוצגה למשקיעים היא חוזים חתומים מראש עם ממשלת בריטניה, השבחת נכסים על ידי הגדלת הרווחיות שלהם ומכירתם במחירים גבוהים יותר. האסטרטגיה עבדה, והקרן הצליחה להשיג תשואות שנתיות גבוהות בעולם של ריבית אפסית. בשנת 2019 לדוגמה, רשמה הקרן תשואה של 18%. נכון לטרום ההשתלטות על נכסיה, הקרן ניהלה כ־600 מיליון פאונד (2.8 מיליארד שקל) על בסיס הון של משקיעים מסביב לעולם וגבתה 2% דמי ניהול לשנה. בישראל הקרן שווקה באגרסיביות למשקיעים כשירים מאז 2016.
האחראים על גיוס המשקיעים בישראל היו סוכני ביטוח, שקיבלו 3% דמי גיוס על כל לקוח. ההשקעה המינימלית בקרן בישראל נאמדה בחצי מיליון שקל וכוונה בהתחלה למשקיעים כשירים בלבד. אולם בעקבות התיאבון לעמלה של הסוכנים והתאווה לסיכון של המשקיעים, גם משקיעים לא כשירים השקיעו בקרן על ידי השקעה בתעודות משותפות. ההשקעה נעשתה לרוב על ידי העברת כספי חסכונות לקופת IRA (קופת גמל בניהול עצמי) ומשם הזרמת הכסף לקרן. בין היתר שיטה זו הופעלה בגלובל נט, דרך קופות ה־IRA שלה. על פי הערכות, היקף ההשקעה בקרן מונטרו דרך גלובל נט הוא 170 מיליון שקל ‑ כשליש מהגיוס הכללי של הקרן בישראל. משווקת בולטת נוספת של הקרן היא הפאמילי אופיס אינווסטור 360 שייסד עומר רבינוביץ'.
בשנתיים האחרונות, עוד טרם הקריסה בבעלות על נכסי הקרן, משקיעיה לא רווח נחת. הנהלת הקרן הודיעה למשקיעים כי למרות שהבטיחה להם נזילות מסוימת – היא החליטה לבטל את האפשרות לפדות כספים ממנה בשנת 2022 עד 2027. במקביל, הודיעה הקרן כי היא לקראת אקזיט נוסף, וזאת על מנת לסמן למשקיעים שהנזילות נמצאת באופק. אולם מבדיקת הנציגות עולה כי מצבה של מונטרו היה קשה מזה תקופה ארוכה אך הוסתר מן המשקיעים. הקרן סבלה מצניחה בהכנסות ובמספר החוסים בבתי האבות, ומנגד מעלייה בהוצאות העובדים ובאינפלציה ובהוצאות על שיפור התנאים לחוסים. הקרן התמודדה עם קשיי נזילות מסוף 2022. בסוף הרבעון השלישי לשנת 2023 עמדו הכנסות החברה על 192 מיליון פאונד, אבל ה־EBIDTA (רווח לפני ריבית, מסים פחת והפחתות, הדרדר מ־29 מיליון פאונד בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 ל־10 מיליון פאונד ב־12 החודשים שקדמו לאפריל 2024.
על פי עו"ד להב "בשלב הזה, אם לא נצליח לעשות משהו – ההשקעה של כל המשקיעים ירדה לטמיון. באנגליה, בדומה לארה"ב ובניגוד לישראל, מנגנון מימוש הנכסים, המכונה פריפאקס, מאפשר לנושה להציג בפני בית המשפט את מימוש הנכסים באופן חד־צדדי שאמור לאשר את המימוש, תחת ההנחה שזו זכותך החוזית. על פי כונסי הנכסים, החברה עמדה בפני מצב בו לא היתה יכולה לשלם משכורות ביוני לעובדיה. כנראה שהם באמת היו לפני קריסה". להב מוסיף כי הנציגות חברה לקונסורציום גלובלי, שמורכב ממשקיעי הקרן. אלו שכרו שירותי ייעוץ משפטי, כדי להבין לאן כל הכסף של הקרן נעלם, ובנוסף, מדוע הקרן לא פנתה למשקיעים הקיימים שלה כדי שיגדילו השקעות ויצילו את נכסיה. בנוסף, הנציגות חוקרת את תקפות ההשתלטות על נכסי הקרן ואת מצגי השווא, להשקפתה, שהקרן הציגה בפני משקיעיה. "הקרן מספרת שניסתה לעשות מספר ניסיונות בדרך. השאירו את המשקיעים הישראלים מחוץ ללופ. בנוסף, הדיווחים של הקרן שראיתי לאורך כל הדרך היו אופטימיים", אומר עו"ד להב, שהוסיף כי "אני עושה שיחות מזעזעות עם משקיעים. קשה מאוד לאנשים להבין את חומרת האירוע".
"אני מתראיין כי אנחנו פה קורבן. ואני מקווה שהכתבה תביא לתהודה של העוול שנגרם למשקיעים ושזה יעזור לנו בפעולות שנעשה בהמשך", מסביר א', משקיע ישראלי. הוא ומשפחתו השקיעו כמעט מיליון וחצי שקל בקרן מונטרו לפני שנתיים, ועתה כל ההון אמור להימחק. "קיבלתי את ההמלצה מסוכן להשקיע בקרן, דרך קופת IRA שבחברת הגמל גלובל נט".
כיצד נודע לך על הקריסה של הקרן?
"גלובל נט פנו אלינו באמצעות זום. מאז שדבר מכירת נכסי הקרן התפוצץ, הם עדכנו באופן מיידי את המשקיעים והיו שקופים. הם אומרים לנו את האמת – שהמצב לא נראה טוב".
איך מרגיש אדם שאיבד מיליון שקל?
"בעיקר מתאבל. זו פגיעה קשה מאוד. הרבה שנים של עבודה קשה וחיסכון. חלקנו במשפחה אחרי פרישה, שזו פגיעה אף קשה יותר".
משקיע נוסף, שהשקיע בקרן מאות אלפי שקלים, אמר "איבדתי חלק משמעותי מהחסכונות שחסכתי במשך 20 שנה ואצטרך להוריד משמעותית את איכות החיים שלי. חתמתי על ייפוי הכוח ואני מנסה למצות את הזכויות, אך רחוק מלהיות אופטימי".