ניתוחמבטח שמיר טובה במילים, אבל לתשואה עודפת נדרשים מעשים
ניתוח
מבטח שמיר טובה במילים, אבל לתשואה עודפת נדרשים מעשים
בחמשת הימים מאז מפגש המשקיעים האחרון של מבטח שמיר, מניית החברה זינקה ב־12% לעומת עלייה של 5% במדד הייחוס. תמונה דומה נרשמה לאחר שיחות המשקיעים הקודמות שלה. למרות זאת, בטווח הארוך, מבטח שמיר לא מייצרת תשואה עודפת ביחס למדד
שמים מבטחם בשמיר: המפגשים של הנהלת מבטח שמיר עם המשקיעים בשוק ההון הם אירועים מפיחי תקוות. לפני כשנתיים, ביוני 2021, מבטח שמיר, שמשקיעה בחברות טכנולוגיה, אנרגיה ונדל"ן ומבצעת השקעות מימוניות, קיימה את מפגש המשקיעים הראשון שלה עם שוק ההון, אחרי הפסקה בת עשור. באותו יום וביום שלמחרת, בזמן שמדד ת"א SME60 רשם עלייה זניחה של 2%, המניה של מבטח שמיר, שנסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי שוק של 765 מיליון שקל, זינקה ב־9% והגיעה לשיא של כל הזמנים.
חצי שנה לאחר מכן, מבטח שמיר ערכה וובינר להצגת חברות בתחומי הטכנולוגיה והמימון שבהן היא השקיעה. ב־11 ימי המסחר שחלפו מאותו וובינר המניה של החברה זינקה ב־14% והניבה תשואת יתר בהשוואה למדד SME, שעלה ב־9%. אם לשפוט לפי תגובת המניה של מבטח שמיר בימים האחרונים, נראה שמפגש המשקיעים שנערך בשבוע שעבר באולם הכנסים של הבורסה לניירות ערך בתל אביב שוב עשה את שלו – בחמשת ימי המסחר שחלפו מיום הכנס המניה של מבטח שמיר עלתה ב־12%, בעוד מדד SME60 רשם עלייה צנועה של 5%. אם כך, נשאלת השאלה מה הצית, שוב, את דמיונם של המשתתפים בכנס?
הוא עוד ישוב
למבטח שמיר אין מדיניות חלוקת דיבידנד רשמית ומוצהרת, אבל היא מקפידה לשתף את בעלי המניות שלה ברווחיה בכל שנה. יותר נכון, כמעט בכל שנה. ב־12 השנים האחרונות מבטח שמיר חילקה דיבידנד מצטבר של 501 מיליון שקל, כשהיא נמנעת מחלוקה רק בשנים 2014 ו־2020. השנה מבטח שמיר שוב הודיעה שתימנע מחלוקת דיבידנד. כבר בתחילת כנס המשקיעים בשבוע שעבר הסביר המנכ"ל ובעל השליטה (39.55%) מאיר שמיר את הנסיבות שהביאו לכך.
לדבריו, "כשהשמים קדרו והמציאות התחילה להשתנות, אני חושב שאחת החוכמות היא לא להתבייש להתאים את עצמך למציאות החדשה. אחרי מעל 20 שנה שהכל טס למעלה והריבית היא אפס, וקל לגייס, אנחנו קיבלנו החלטה בהנהלה שבמציאות הזאת אנחנו מעדיפים שנה אחת לעצור עם הקטע של הדיבידנד וגם עם הרכישה העצמית של המניות. אנחנו מעדיפים לשמור את הכסף בקופה". שמיר הבהיר שאין לו כוונה להפסיק את חלוקת הדיבידנד, וציין שייתכן שבשנים הקרובות היקף הדיבידנד יהיה גבוה מכפי שהיה בעבר. הוא הדגיש שמבחינתו הנושא הכי משמעותי הוא החוסן של החברה. מבטח שמיר היא חברת אחזקות בטעם של פעם, וזה בא לידי ביטוי במינוף הנמוך שלה. בדו"חות סולו של מבטח שמיר אמנם יש חוב בנקאי, אבל אין חוב למחזיקי אג"ח, וההון של החברה מהווה 88% מהמאזן שלה.
כמו שאין משקיע ששמח מזה שעוצרים לו את הדיבידנד, ככה אין משקיע שנעצב מזה שרומזים לו שהדיבידנד עוד ישוב ואף יגדל. ובאותה מידה שבה משקיעים נמנעים מחברות שנוטות לעצור דיבידנדים מתוך כורח, כך הם נוטים לחברות שנמנעות מחלוקת דיבידנדים מתוך בחירה.
החלק של השותף שווה יותר: במסגרת הפעילות בתחום האנרגיה, מבטח שמיר מחזיקה בשתי חברות פרטיות: קסם אנרגיה (53%) ו־(MRC (33.3%. קסם אנרגיה עוסקת בהקמת פרויקט להקמת תחנת כוח המופעלת בגז טבעי בשטחי קיבוץ גבעת השלושה. נכון ל־31 בדצמבר 2022, שווי האחזקה של מבטח שמיר בקסם הופיע בספרים לפי שווי של 4.8 מיליון שקל. בכנס המשקיעים שמיר התייחס לשווי והעריך שלפי עסקאות שנעשו בשוק, השווי האמיתי של קסם (100%) יכול לנוע בטווח של 600-300 מיליון שקל.
MRC עוסקת בייצור חשמל באלון תבור ושותפים בה בחלקים שווים מבטח שמיר, רפק אנרגיה וצ'יינה הרבור (חברה בבעלות ממשלת סין). תחנת אלון תבור נרכשה על ידי MRC בשנת 2019, בעקבות החלטת ממשלה בנושא הרפורמה במשק החשמל, שבמסגרתה הוחלט לפעול לצמצום כוחה המונופוליסטי של חברת החשמל. האחזקה של מבטח שמיר בחברת MRC מוצגת בדו"חות שלה לפי שיטת השווי המאזני, והיא מופיעה בשווי של 177.8 מיליון שקל. לעומת זאת, במסגרת הערכת שווי שבוצעה על ידי BDO ליום 30 בספטמבר 2022, חלקה של רפק אנרגיה ב־MRC (שגם הוא עומד על 33.3%) הוערך בשווי של 464 מיליון שקל.
אם השליש של רפק ב־MRC שווה 464 מיליון שקל, מדוע זה של מבטח שמיר שווה רק 178 מיליון שקל? על פניו, נחשף פער של 286 מיליון שקל בין השווי הכלכלי לשווי החשבונאי של האחזקה בתחנת הכוח אלון תבור, ונראה שהמשתתפים בכנס המשקיעים של מבטח שמיר התרשמו שהשליש של השותף נכון יותר.
השיבה מהודו
מלבד ההצהרות בנוגע לדיבידנד העתידי, שצפוי להיות גבוה יותר מכפי שהיה בעבר, והפניית תשומת הלב לפער אפשרי בין שווי תחנות הכוח בספרים לערך הכלכלי שלהן, שמיר התייחס גם להשקעות של מבטח שמיר בהודו. הוא אמר כי "אנחנו מאוד מקווים שבתחום האנטנות נוכל לדווח בתקופה הקרובה על משהו חיובי שם. מבחינתי, הדבר היחיד החיובי בהודו זה לצאת מהודו".
שמיר הדגיש שיש ידיעות בעיתונות הבינלאומית בעניין, שהחברה לא מנוהלת על סמך מידע עיתונאי ולדבריו יש קרן השקעות אמריקאית שמובילה ומנהלת את האירוע. "כשהם ידווחו לנו שקרה משהו, נעביר דיווח הלאה". למבטח יש גם השקעות נדל"ן של כ־20 מיליון דולר בהודו, שהיום מופיעות במאזן בשווי אפס. ביחס לנדל"ן בהודו שמיר אמר: "אני מקווה שבשנה הקרובה לא נהיה שם, ומקווה מאוד שנצא משם עם יותר ממה שהכנסנו. מקווה".
נראה שלא רק מאיר שמיר מקווה, ושגם המשתתפים בכנס המשקיעים יצאו ממנו בתחושה שתתגשמנה כל התקוות, וגם אם רק חלקן – דיינו. גם המפגש האחרון של הנהלת מבטח שמיר עם המשקיעים הסתיים כשידה של המניה על העליונה, וזאת של המדד על התחתונה. אבל בשורה התחתונה, לאורך זמן, מאז חידוש המפגשים של מבטח שמיר עם השוק לפני כשנתיים, המניה של מבטח שמיר ומדד SME60 הגיעו בצוותא לקו הסיום הנוכחי, כששניהם רושמים תשואה שלילית של 29%. כדי לייצר למשקיעים תשואה עודפת על המדד לאורך זמן, ולא רק לימים ספורים, מבטח שמיר נדרשת לתרגם תקוות למעשים. הצפת ערך במילים דינה לפוג, והצפת ערך במספרים סופה להתקיים.