סגור
אהרון פרנקל על רקע סניף של שופרסל
אהרון פרנקל על רקע סניף של שופרסל. מקיים בחודשים האחרונים פגישות עם המוסדיים שמחזיקים ברשת הקמעונאות (יריב כץ אוראל כהן)

בלעדי
אהרון פרנקל מנסה לרכוש את השליטה בשופרסל

איש העסקים נפגש עם הגופים המוסדיים בניסיון לרכוש חלק מאחזקותיהם בשופרסל, או אף את כולן. טוען שיצליח להשביח את הרשת באמצעות הנדל"ן שברשותה ושיפור יכולותיה הקמעונאיות

אחרי הפסקה של חצי שנה כרישי שוק ההון שוב עטים על שופרסל ומבקשים להשתלט על החברה.
לכלכליסט נודע כי איש העסקים אהרון פרנקל לוטש עיניים לשליטה בשופרסל ובונה מהלך רכישה של מניות מידי הגופים המוסדיים שמחזיקים בחברה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי בשבועות האחרונים, כולל במהלך החגים, מקיים פרנקל פגישות עם הגופים המוסדיים בניסיון לתפור עסקה שבה ירכוש חלק מאחזקותיהם בשופרסל וייתכן שאף את כולן. פרנקל טוען בפגישות כי ביכולתו להשביח את החברה, בעיקר באמצעות הנדל"ן שברשותה, אבל גם באמצעות שיפור יכולותיה הקמעונאיות.
שישה גופים מוסדיים גדולים מחזיקים ב־57% ממניות שופרסל, שהיא חברת הקמעונאות הגדולה בארץ.
מגדל עברה להחזיק בכמות המניות הגדולה ביותר, 12.22%, ואחריה אלטשולר שחם, שירד מעט באחזקותיו מאז ניסיון ההשתלטות הקודם של משפחת קרסו, ל־10.13%. מנורה מחזיקה ב־10%, הראל ב־9.48%, כלל ביטוח ב־8.89% והפניקס־אקסלנס ירדה לאחזקה של 8.27%. במרץ האחרון החזיק אלטשולר שחם ב־11.3% משופרסל, מגדל ביטוח ב־10.58%, הפניקס־אקסלנס ב־10.22%, הראל ביטוח ב־10.11%, מנורה־מבטחים ב־9.26% וכלל ביטוח ב־9%. ככל הידוע, נועד פרנקל עם כל גורם מוסדי בנפרד והוא מלווה בכל אחת מהפגישות בבכירים מפירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג (EY) שמייעצים לו בעסקה.
כמובן שהדרך לעסקה עדיין ארוכה מאוד. מהפגישות שהתקיימו בשבוע שעבר עולה שחלק מהמוסדיים בוחן בחיוב את האפשרות למכור חלק מאחזקותיו אולם בין הצדדים קיים עדיין פער בנוגע למחיר בעסקה.
מניית שופרסל איבדה 25% משווייה מאז השיא בפברואר־מרץ, על רקע רכישות של אנשי עסקים שבדקו את השליטה בחברה, אז הגיעה שופרסל לשווי של כ־8.5 מיליארד שקל. המוסדיים קיבלו אז הצעות ממשפחת קרסו וגורמים נוספים לרכוש את מניותיהם בשווי גבוה משמעותית ממחיר המניה כיום שעומד על 22.25 שקל, בעוד אז עמד המחיר על 30-28 שקל; כלומר גבוה בכ־30% מהמחיר כיום. על פניו, מכירה של מניות היום, בשערים נמוכים, איננה אינטרס של בעלי המניות שלפני חצי שנה יכלו להשיג עבורן הרבה יותר.
אבל מול נימוק זה קיימים היבטים נוספים לנושא. שופרסל אמנם איבדה משווייה, אבל כך גם כל חברות הקמעונאות והשווקים בכלל. בנוסף, תמורת המכירה של מניות שופרסל יכולה לשמש את המוכרים לרכישה של מניות חברות טכנולוגיה חבוטות למשל, שאיבדו פי שניים משוויין בפרק זמן זה, ובעיני חלק מהמוסדיים מהוות הזדמנות קנייה לאור האפשרות להתאוששות במגזר השבבים וההייטק בכלל. מניע נוסף הוא פרמיה שניתן בכל זאת לקבל על מחיר השוק. המוסדיים שכן מוכנים למכור, דורשים בחלקם פרמיה של יותר מ־20% על המחיר הנוכחי של המניה, במה שלדעתם יכול להוות הזדמנות.
נימוק נוסף הוא היכולת לרכוב על גבו של פרנקל בהשבחת החברה, מה שיעלה את ערכן של המניות שייוותרו בידי המוסדיים שלא ימכרו את כל אחזקתם בחברה. מוסדיים כמו מנורה־מבטחים או כלל ביטוח, למשל, יוכלו למכור מחצית מאחזקתם, ואם ותחול התאוששות בשוק הם יוכלו לקבל יותר עבור יתרת המניות שבידיהם. גם הכאוס סביב החברה במאבק שבין יקי ודמני, היו"ר היוצא, לבין היו"ר הנוכחי איציק אברכהן יכול להוות סיבה למוסדיים למכור חלק מאחזקתם ברשת.
כאמור, במרץ־אפריל האחרונים התעניינו שורה של גופים ברכישת השליטה בשופרסל סביב שווי של 10-8 מיליארד שקל לחברה. צחי אבו, בעל השליטה בארנה גרופ, רכש אז 3% ממניות שופרסל ומכר אותן ברווח. משפחת קרסו, באמצעות קרסו מוטורס ובליווי וליו בייס, ניסתה לבצע מהלך של רכישת חלק ממניות המוסדיים, אבל לא הגיעה עמם להסכמות על המחיר ועל הנתח שכל גורם ימכור. גם האחים אמיר ולהב אל.אר העמידו הצעות לרכישת השליטה ואבל שופרסל דחתה את שתי ההצעות. גם צביקה ויליגר רכש קרוב ל־5% ממניות שופרסל וניסה לארגן קבוצה בריטית לרכישה, ונכשל.
פרנקל איננו בעל ניסיון בהשבחת חברות ציבוריות ולא בא מתחום הקמעונאות, אבל במעט הרכישות האסטרטגיות שביצע הצליח לרשום רווחים של מיליארדי שקלים. לצד זאת ספק אם הרעש התקשורתי סביב בעל שליטה שעד היום התנהל יחסית מתחת לרדאר מתאים לסגנון העסקים של פרנקל. גם כך, המגעים רחוקים כאמור מעסקה כשכל מוסדי ממתין לראות גם כיצד ינהגו המתחרים.
ביוני האחרון מכר פרנקל 37.22% ממניות חברת הנדל"ן המניב גב־ים לחברת נכסים ובניין שבעלי המניות הגדולה שלה הם אלקו של האחים זלקינד, מגה אור של צחי נחמיאס וחברת הנדל"ן של רמי לוי (באמצעות האחזקות בדסק"ש). פרנקל רכש את המניות בהדרגה, החל משנתיים קודם לכן, וקיבל 3.026 מיליארד שקל עבור מניות בשווי שוק של 2.37 מיליארד שקל. העסקה הניבה לפרנקל רווח עצום של כ־1.25 מיליארד שקל ותשואה של כ־100% על ההון שהשקיע בגב־ים. רכישת המניות של גב־ים נעשתה ממוסדיים אבל לא במקשה אחת, אלא תחילה ממגדל ביטוח, לאחר מכן מכלל ביטוח ולאחר מכן מבעלי מניות נוספים.
באוגוסט 2019 השלים פרנקל סיבוב רווחי בחברת המל"טים אירונאוטיקס שנמכרה לרפאל ואביחי סטולרו. בסוף דצמבר 2018 החל פרנקל במסע רכישות של מניות אירונאוטיקס, שהיתה נתונה במשבר, והגיע לאחזקה של 31.7% בחברה. פרנקל השקיע כ־170 מיליון שקל ברכישת המניות, ששווי השוק שלהן בעת המכירה לרפאל וסטולרו עמד על כ־260 מיליון שקל, והניב לו רווח של 85 מיליון שקל בתוך פחות משנה.
פרנקל מחזיק גם באופציה לרכישת 11% ממניות מאגר הגז הטבעי תמר מידיה של חברת מובאדללה פטרוליום תמורת כ־485 מיליון דולר (כ־1.62 מיליארד שקל). מובאדללה, שבבעלות ממשלת אבו דאבי, השלימה בדצמבר 2021 את העסקה לרכישת 22% ממניות מאגר תמר תמורת 965 מיליון דולר מידי ניו־מד אנרג'י (שמה הנוכחי של דלק קידוחים) שבשליטת יצחק תשובה.
בסוף יוני גייס בנק לאומי 2.75 מיליארד שקל בהנפקת מניות ופרנקל היה המשקיע הפרטי הגדול ביותר שהשתתף בגיוס כשרכש כ־2% מלאומי תמורת כ־933 מיליון שקל. המניות נרכשו במחיר של 30.25 שקל למניה וכיום המחיר למניה עומד על 33 שקל, כך שמדובר ברווח של 10% על הנייר בשלב זה.
באוגוסט חתם פרנקל על עסקה לרכישת 26% מחברת התקשורת הלוויינית חלל תקשורת, מה שיהפוך אותו לבעל המניות הגדול בה - זאת לפי שווי של 110 מיליון שקל. העסקה לא יצאה עדיין לפועל ופרנקל ממתין לאישור של הרשויות לקבלת השליטה בחלל, שהיא חברה שמפוקחת רגולטורית בידי משרד התקשורת. בינתיים רכשה חברה הונגרית 20% ממניות חלל.