סגור
מדדים

עליות חזקות בזכות המניות הישראליות: מה עשו קרנות ההשתלמות בפברואר?

קרנות ההשתלמות במסלול הכללי סיימו את פברואר עם תשואה ממוצעת של כ־2% בהובלת הקרן של כלל ביטוח, שחשופה יותר למניות ישראליות. הקרן של הפניקס במקום השני. אלטשולר שחם ומיטב סוגרות את הטבלה

פברואר היה חודש חיובי עבור החוסכים הישראלים. קרנות ההשתלמות במסלול הכללי השיגו תשואה ממוצעת של 2.01%. זאת על רקע העליות בשווקים, בארץ ובחו"ל. שני המדדים המרכזיים של הבורסה הישראלית, ת"א־35 ות"א־90, עלו בכ־6% כל אחד — בדומה לעליות בשני המדדים המרכזיים בארה"ב, השוק העיקרי מעבר לים שאליו חשוף החוסך הישראלי. מדד S&P 500 עלה ב־5.2% בפברואר ומדד נאסד"ק מוטה הטכנולוגיה הוסיף 6.1%. העליות בשני המדדים האלו התרחשו על רקע הדו"חות הטובים שמציגות החברות בארה"ב והמשך העליות במניות הטכנולוגיה. העליות בשוק הישראלי נרשמו חרף הורדת הדירוג של הכלכלה הישראלית על ידי מודי'ס והימשכות המלחמה בעזה.
במקום הראשון בפברואר מבין קרנות ההשתלמות במסלול הכללי נמצאת זו של כלל ביטוח עם תשואה של 2.21%. חברת הגמל של כלל ביטוח, בהובלת מנהל ההשקעות הראשי ברק בנסקי, היתה מבין הנחושות בחודשים האחרונים להגדיל את החשיפה שלה לשוק הישראלי. הניתוח של מנהלי הקרן, שלפיו החברות הישראליות מתומחרות בשווי נמוך לנוכח המלחמה, השתלם להם. לפי נתוני קבוצת קלי, קרן ההשתלמות של כלל ביטוח, שהיא השנייה בגודלה בענף מבחינת היקף נכסים עם נכסים של 20.2 מיליארד שקל, חשופה למניות בשיעור של 43.7%, שיעור יחסית גבוה עבור קרן השתלמות של חברת ביטוח, שכן לרוב שיעור החשיפה למניות גבוה יותר בקרנות שמנהלים בתי השקעות.
למקום השני הגיעה הקרן של הפניקס עם תשואה של 2.16%, ולמקום השלישי הגיעה קרן ההשתלמות של מור עם תשואה של 2.14%. סוגרות את הטבלה הקרנות של אלטשולר שחם עם (1.79%) ומיטב עם (1.78%).
"זה לא שהגדלנו באופן משמעותי את החשיפה לישראל אלא שלא הקטנו אותה בצורה דרמטית כאשר אחרים עשו זאת", אמר ל"כלכליסט" ניר עובדיה, מנהל השקעות עמיתים ראשי בכלל ביטוח. עובדיה הוסיף כי הקרן משלבת בין השקעה בענף הסחיר והלא סחיר, ומזכיר את העסקה שעשתה כלל ביטוח עם שמיר אנרגיה כאשר רכשה החזקה של 20% בחברה לפי שווי 1.2 מיליארד שקל אחרי הכסף, עסקה שנחשפה ב"כלכליסט". לדבריו, תשואת היתר של קרן ההשתלמות של כלל ביטוח היא תולדה בעיקר של השקעה בתחום השבבים: "לצד אנבידיה, אפלייד מטריאלס ו־TSMC, אנחנו מחפשים גם חברות שבבים מהשורה השנייה".
אחרי שנה של מומנטום חיובי בשווקים, האם אתם מתכוננים לכך שהמומנטום יהפוך לשלילי?
"קשה לנו לתזמן את השווקים ולקבוע מה יהיה מצב הכלכלה בעתיד. חשנו שהעולם צופה ירידת ריביות אגרסיבית מדי והתכוננו לתרחיש זה. מצד שני, קשה לא להיות מופתע מכך שחרף עליית הריבית אין מיתון, הרווחיות של החברות נותרה גבוהה והכלכלה חזקה. לכן אנחנו עדיין מאמינים שהמניות לא מתומחרות בצורה יקרה מדי ויש לנו ציפיות צמיחה גבוהות, בעיקר במניות השבבים. אנחנו בחשיפה גבוהה יותר מהממוצע לנכסי סיכון, אבל משתמשים בהגנות, כמו השקעה במדד הפחד שעולה כשיש ירידות בשוק".
1 צפייה בגלריה
ניר עובדיה  מנהל השקעות עמיתים בכלל ביטוח
ניר עובדיה  מנהל השקעות עמיתים בכלל ביטוח
ניר עובדיה, מנהל השקעות עמיתים בכלל
(צילום: סיון פרג')
מה לגבי השקעה בישראל?
"אנחנו לא יודעים להעריך מה יהיה בישראל. קיימים תרחישים של הסלמה ומלחמה בצפון, אבל המשק הישראלי מראה התאוששות חזקה, מה גם שחלק מהסיכונים בהשקעה בישראל כבר התממשו. אנחנו לא במצב לחתוך את ההשקעה שלנו במניות בישראל, אבל אנחנו ניגשים לזה בזהירות ושומרים על הפוזיציות שלנו. יש פה הזדמנויות לטווח הארוך. שוק המניות הישראלי מתומחר בחסר ויש פער של 20% בין המדד העולמי למדד הישראלי ב־2023. אני מקווה שעם סיום המלחמה בצורה חיובית נראה גם ניהול יותר טוב של הכלכלה והתקציב. עד עכשיו ההתנהלות התקציבית לא היתה מספיק אחראית. אבל אנחנו מתנהלים תוך כדי מלחמה והיא משפיעה על קבלת ההחלטות".
זה בא לידי ביטוי, בין היתר, גם בהורדת הדירוג של ישראל.
"קשה לאנשים שלא נמצאים פה ולא רואים את הסיטואציה מקרוב להבין את המצב. שים לב שגם לאחר הורדת הדירוג שוק ההון הישראלי עלה. בכל אופן, אם לאחר המלחמה יטו תקציבים למקומות שאינם תומכי צמיחה נהיה בבעיה. אבל אני עדיין אופטימי".