עלבד עברה לרווח שנתי; פתיחת קו ייצור חדש נדחתה בגלל המלחמה
עלבד עברה לרווח שנתי; פתיחת קו ייצור חדש נדחתה בגלל המלחמה
החברה שמייצרת בדים לא ארוגים, מגבונים לחים וטמפונים סיכמה את 2023 עם צמיחה של 18% בהכנסות ל-1.7 מיליארד שקל, ורווח נקי של 31 מיליון שקל אחרי הפסד של 144 מיליון שקל ב-2022; עלבד הודיעה שדחתה למחצית השנייה של השנה פתיחת קו ייצור חדש שיסייע לה להפחית שימוש ברכיבי פלסטיק במגבונים ומוצרים לתינוקות
חברת עלבד חתמה את שנת 2023 עם שיפור בשלושת תחומי הפעילות שלה: מגבונים לחים, טמפונים וייצור בדים לא ארוגים.
החברה הציגה עלייה בהכנסות, שיפור ברווח הגולמי והתפעולי ומעבר מהפסד לרווח נקי. כמו כן, תזרים המזומנים של עלבד מפעילות שוטפת השתפר משמעותית ועמד על 233 מיליון שקל לעומת 18.5 מיליון ב-2022.
עלבד נמצאת בשליטת מושב משואות יצחק ועוסקת בייצור ושיווק של מגבונים לחים בישראל ובאירופה, פעילות שנעשית במפעלים שלה בישראל, גרמניה, פולין וספרד.
תחום פעילות נוסף הוא ייצור ושיווק טמפונים למותגים פרטיים בארה"ב במפעל בקיסריה. פעילות שלישית של החברה היא ייצור בדים לא ארוגים שמשמשים כחומר גלם לייצור המגבונים הלחים במפעלי החברה במשואות יצחק ובדימונה.
הכנסות החברה הסתכמו ב-1.7 מיליארד שקל, עלייה של 18% ביחס לשנת 2022 כתוצאה מצמיחה בהכנסות מגזרי המגבונים והטמפונים.
החברה עברה בשנת 2023 לרווח תפעולי של 93 מיליון שקל לעומת הפסד תפעולי בסך 11 מיליון שקל בתקופה מקבילה אשתקד וסיימה את השנה עם רווח נקי של 31 מיליון שקל לעומת הפסד בסך 144 מיליון שקל ב-2022.
מפעלי החברה במשואות יצחק נחשבים מפעלים חיוניים ולכן פעלו במהלך המלחמה אך החברה הושפעה לרעה בייצור במפעלים הללו כיוון שמרבית העובדים במפעלים אלו הם מאשקלון וסביבתה, ולכן תפוקות הייצור במפעלים היו נמוכות מהרגיל. בנוסף, עובדים שלה גויסו למילואים.
ברבעון הראשון של השנה אמורה הייתה עלבד לפתוח קו ייצור חדש בדימונה שיאפשר לה להרחיב את פעילות המגבונים המתכלים והשקיעה בו 146 מיליון שקל. קו הייצור נועד לסייע לה להתמודד עם הרגולציה המחמירה באירופה ששמה דגש על הפחתת השימוש ברכיבי פלסטיק במגבונים ומוצרים לתינוקות.
אלא שבעקבות המלחמה דיווחה החברה כי הקמת קו הייצור במפעל בדימונה מתעכבת ותושלם במחצית השנייה של שנת 2024. עלבד גם מושפעת מהעיכובים בשרשרת האספקה מהמזרח הרחוק כתוצאה מכך שספינות שמובילות סחורה נמנעות מכניסה לישראל וחלקן אינן עוברות דרך הים האדום ונדרשות להקיף את אפריקה, דבר שמעכב את הגעתן לישראל ומייקר את ההובלה.
בשנת 2023 נהנתה החברה מצמיחה כמותית במכירות מגבונים באירופה ובמכירות טמפונים בעיקר בארה"ב, וכן מהעלייה בשער היורו והדולר. המכירות בחו"ל מהוות כ-93% ממחזור המכירות של החברה ולכן החשיפה שלה לשינוי שערי החליפין גבוהה.
בשנה החולפת עלה שער הדולר ב-10% אל מול השקל והיורו התחזק ב-13%. העליות השפיעו לטובה על הכנסות החברה בשיעור של 12%.
פעילות המגבונים של עלבד צמחה ב-17% ל-1.4 מיליארד שקל. פעילות זו מהווה 85% מהכנסות החברה והיא מייצרת תחת המותגים פרש וואנס ומותגים פרטיים לחברות וקמעונאים בחו"ל. בין לקוחות החברה נמנים גופים גדולים ובינלאומיים בהם חברת לוריאל, קימברלי קלארק, יוניליוור, רקיט בנקיזר, וקמעונאיות כגון סופר פארם, קרפור, אלדי, לידל ו-DM.
בשנת 2023 היקף המכירות של פעילות המגבונים הלחים עלה ב-17% ביחס לשנת 2022 ועמד על 1.4 מיליארד שקל. זאת כתוצאה מעלייה בהיקף המכירות, עליה במחירי המגבונים לחלק מלקוחות החברה, והשפעת שער החליפין.
גם בתחום ייצור ושיווק טמפונים הציגה עלבד בשנת 2023 עליה בהכנסות של כ-21% ואלה הסתכמו ב-250 מיליון שקל.
העלייה נבעה מכמה גורמים: עלייה במחיר המכירה של המוצרים לצד ירידה במחיר חומרי הגלם בשנת 2023, לאחר שמחירם עלה בקורונה וכתוצאה מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה; עלייה של 9% בהיקף המכירות הכמותי, והשפעת שער החליפין.
במהלך שנת 2023 חל שיפור גם בתוצאות פעילות החברה בתחום הבדים וזאת לעומת שחיקה ברווחיות בשנת 2022 . החברה שיפרה את התפוקות ועלויות הייצור במפעל בדימונה, וגם הירידה בעלויות הייבוא והשינוע של חומרי הגלם ביחס ל-2022 והתחזקות שער האירו סייעו לה.
שלושת מגזרי הפעילות של החברה הציגו שיפור ברווחיות ולצד העלייה במכירות שיפרה עלבד את הרווח הגולמי השנתי ב-46.5% ל-344 מיליון שקל.
המחסור בעובדים בישראל משפיע על פעילות הטמפונים של החברה והיא החליטה להעביר את כל פעילות האריזה לירדן. כיום חלק קטן מאריזת הטמפונים נעשה במפעל בקיסריה ורוב הפעילות נעשית במפעל בירדן שעלבד החלה להפעיל בינואר 2022 ומועסקים בו 120 עובדים ירדנים באמצעות קבלן משנה. הטמפונים שנארזים בירדן נשלחים במכולות לנמל חיפה. במהלך 2024 תעביר החברה את יתר פעילות האריזה מישראל לירדן.
בדצמבר 2023 חתמה עלבד על מזכר הבנות לא מחייב למכירת 35% (שיעלו לאחר מכן ל-40%) מפעילות הטמפונים ללאומי פרטנרס, בתמורה לסכום שינוע בין 81 ל-140 מיליון שקל. התמורה לעלבד עשויה להגיע ל-140 מיליון שקל בהתאם לתוצאות הפעילות השנה ובשנה הבאה. אם העסקה תושלם, תכניס לאומי פרטנרס משקיע נוסף.
עלבד מעסיקה 1831 עובדים בכל העולם, מתוכם 149 עובדים זמניים. בשנת 2023 עלות העסקת העובדים הסתכמה ב-300 מיליון שקל.