סגור
נגיד בנק אונגליה אנדרו ביילי עם השטר החדש של אלן טיורינג בפארק בלצ'לי
נגיד הבנק האנגלי אנדרו ביילי (גטי)

הבנק האנגלי העלה את הריבית ב-0.25% ל-4.50% - רמתה הגבוהה מזה 15 שנה

הבנק בראשות אנדרו ביילי ממשיך במאבק העיקש שלו באינפלציה המקומית, שגם במרץ חצתה את ה-10% - זוהי ההעלאה ה-12 ברציפות מאז שהחל בסבב ההידוק המוניטארי, בדצמבר 2021; הבנק העלה מעט את תחזית הצמיחה של הכלכלה הבריטית וכבר לא צופה שהיא תיכנס למיתון

הבנק המרכזי של אנגליה (BOE) בראשות הנגיד אנדרו ביילי העלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס, מ-4.25% ל-4.50% - רמתה הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2008. זוהי הפעם ה-12 ברציפות שבה מעלה הבנק את הריבית מאז החל את סבב ההידוק המוניטארי, כמאבק באינפלציה, בדצמבר 2021.
הבנק מבטל את התחזית שלו למיתון באנגליה וצופה עתה כי התוצר הבריטי יהיה אפסי במחצית הראשונה של השנה. "הפעילות הכלכלית היא פחות חלשה מכפי שצפינו בפברואר והמועצה עתה מעריכה שהביקושים יהיו חזק יותר מהתחזית שלנו בהודעה של פברואר – אף שעדיין נמוך במונחים היסטוריים".
עוד נאמר בהודעת הריבית יש עתה "חדשות חיוביות מהפעילות הכלכלית הגלובאלית בכל הנוגע לתחזית לטווח הקצר". לפי התחזית של פברואר, התוצר הבריטי אמור היה לרדת ב-0.1% ברבעון הראשון של 2023, וכנסיגה רבעונית שנייה ברציפות, משמעות הנתון היתה כניסה למיתון.
ההחלטה הפעם לא התקבלה פה אחד, אלא ברוב של 7 מול 2, כשבין התומכים הנגיד ביילי. המתנגדות היו החברות החיצוניות במועצה המוניטארית, הכלכלניות פרופ' סילבנה טנריירו (Silvana Tenreyro) ופרופ' סוואטי דהינגרה (Swati Dhingra) – שתיהן מרצות ב-London School of Economics - שתמכו בהותרת הריבית ללא שינוי.
אף שהאינפלציה בבריטניה במגמת ירידה, מתונה מאד, היא עדיין מרקיעה שחקים – מדד המחירים עמד במרץ על 10.1%, בהמשך למדד של 10.4% בפברואר ושל 11.1% באוקטובר. זאת מול אינפלציה של 7% באיחוד האירופי ושל 4.9% בארה"ב.
בדויטשה בנק פרסמו השבוע תחזית להעלאה נוספת של הריבית בחודש יוני, ושזו תהיה האחרונה בסייקל ההעלאות הנוכחית.
בברקליס שותפים להערכה הזו אך ציינו כי בהתאם לנתונים, הבנק המרכזי עשוי להמתין מעט עם ההעלאה האחרונה הנוספת: "אף שהתחזית הבסיסית שלנו נותרה על העלאה נוספת של הריבית בחודש יוני, אנחנו רואים גם סיכון לכך שהוא ידלג על העלאה בישיבוה הבאה, ויבצע את ההעלאה האחרונה שלו בחודש אוגוסט", ציינה השבוע סילביה ארדגנה (Silvia Ardagna), הכלכלנית הראשית לענייני אירופה בברקליס.
הפד האמריקאי הודיע בשבוע שעבר על העלאת ריבית של 25 נקודות בסיס, לרמה של 5.25% (הגבוהה ביותר מאז אוגוסט 2007) - אך אותת בהודעתו כי ייתכן שמדובר בהעלאה אחרונה בסייקל הנוכחי - אלא אם הנתונים יאלצו אותו לחזור להעלאות נוספות בהמשך. הבנק בהובלת היו"ר ג'רום פאוול, החל את סבב ההידוק המוניטרי במרץ 2022 כדי לבלום את עליית האינפלציה - רמת הריבית הנוכחית היא הגבוהה ביותר במשק האמריקאי מאז אוגוסט 2007.
יום לאחר החלטת הפד הודיע הבנק האירופי (ECB) בראשות הנשיאה כריסטין לגארד, כי הוא מעלה את הריבית על הפקדונות בבנקים ב-25 נקודות בסיס, מ-3% ל-3.25% (לאחר העלאה של 50 נקודות בישיבתו הקודמת). במקביל העלה הבנק את הריבית על היורו, בשיעור דומה של 25 נ"ב, מ-3.50% ל-3.75%.
הבנק האנגלי פתח בסייקל העלאות הריבית שלו כבר בדצמבר 2021, עוד לפני הפד האמריקאי (שנכנס כאמור לסבב העלאות במרץ 2022. העלאת הריבית הראשונה שביצע ה-BOE היתה מ-0.1% ל-0.25%, אלה שבאו אחריה ב-0.25%.
בישיבות של אוגוסט וספטמבר 2022 העלה BOE הילוך עם שתי העלאות של 0.50%, ובנובמבר הקפיץ את שיעור ההעלאה ל-0.75% (ל-3%) - החדה ביותר מאז 1989. בדצמבר ובפברואר, עם הסימנים לבלימת האינפלציה, בחר הבנק בשתי העלאות של 0.50% ובישיבתו האחרונה בחודש מרץ הועלתה הריבית ב-0.25%.