סגור
רוברט לוקאסיו לוקסיו מנכ"ל מייסד לייבפרסון LivePerson
רוברט לוקאסיו לוקסיו מנכ"ל ומייסד לייבפרסון (צילום: Jonathan Wolff)

יצרניות השבבים בת"א נדבקו בנפילות החברות בשוק העולמי

אחרי שיצרנית השבבים AMD חתכה תחזיות והממשל האמריקאי הטיל הגבלות על ייצוא רכיבי שבבים לסין, איבד השוק העולמי בתחום 240 מיליארד דולר משוויו מיום חמישי שעבר. אתמול הגיעה הקריסה גם ללייבפרסון, קמטק ונובה בת"א

לאחר שבימים האחרונים רשמו מניות חברות השבבים בוול סטריט ירידות חדות, הגיע תורן היום, לאחר שהסתיימה חופשת סוף השבוע והחג של הבורסה בתל אביב, של חברות השבבים שנסחרות באחוזת בית ליפול בעקבותיהן. כך, אחרי לייבפרסון, שעוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות לשיפור וייעול תעשיית המוליכים למחצה (סמי קונדקטורס), שצנחה ב־14% והשלימה קריסה של 79% מתחילת השנה היו אלה החברות הדואליות נובה (Nova) וקמטק (Camtek) שהובילו את הירידות במדד ת"א־125 כשנפלו ב־10% וב־8% בהתאמה.
נובה, שעוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות מדידה אופטיות לשימוש בתעשיית המוליכים למחצה ונסחרת בתל אביב לפי שווי של 8.9 מיליארד שקל, ספגה ירידה כפולה לאחר שירדה במסחר בניו יורק בשישי ב־6% וביום שני איבדה 3.5% נוספים, ואתמול כאמור איבדה במסחר בתל אביב 10% מערכה והשלימה ירידה של 39% משווייה מתחילת השנה. קמטק, שעוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות לשיפור וייעול תעשיית המוליכים למחצה, ונסחרת לפי שווי של 3.9 מיליארד שקל, ירדה במסחר בניו יורק בשישי ב־7% ובשני הוסיפה לכך ירידה של 0.6%, ואתמול איבדה כאמור 8% משוויה במסחר בתל אביב, והשלימה צניחה של 45% משווייה מתחילת השנה.
הנפילה של מניות חברות השבבים בניו יורק בשישי החלה לאחר שענקית השבבים (AMD (Advanced Micro Devices פרסמה אזהרת רווח שלפיה הכנסותיה ברבעון השלישי יעלו ב־29% בלבד, ל־5.6 מיליארד דולר, במקום צמיחה של 55% שנחזתה קודם לכן. בעקבות זאת איבדה החברה במסחר בוול סטריט בשישי 14% מערכה, ביום שני השילה עוד 1% ובתחילת המסחר בשלישי ירדה ב־1% נוסף.
ההתרחשות במניית AMD, חשובה ככל שתהיה, הקדימה רק במעט את החדשות היותר מסעירות עבור תעשיית השבבים העולמית. אלה באו לידי ביטוי בהודעת הממשל האמריקאי ביום שישי האחרון על הטלת מגבלות על יצוא לסין של רכיבים הקשורים לתעשיית השבבים כל עוד אלה יוצרו בארה"ב, וזאת במטרה להגביל את יכולתה של סין להשיג שבבי מחשוב מתקדמים, לפתח ולתחזק מחשבי־על ולייצר מוליכים למחצה מתקדמים. למגבלות אלה השלכות על חברות רבות, אמריקאיות, לצד כאלה שאינן אמריקאיות, כל עוד הן משתמשות בין השאר ברכיבים שיוצרו בארה"ב, וכן לאור ההערכה כי הממשל האמריקאי ילחץ על מדינות נוספות להטיל הגבלות משלהן על יצוא רכיבים שכאלה לסין.
הטלת המגבלות על ידי ממשל ביידן הובילה את מדד השבבים בבורסה של פילדלפיה להיסחר בסוף יום המסחר ביום שני האחרון ברמה הנמוכה ביותר שנרשמה מאז נובמבר 2020, לאחר שהשלים ירידה של 9% ביומיים. בכל הנוגע ליצרניות השבבים עצמן, ענקית השבבים אנבידיה (Nvidia) איבדה מאז פרסום ההודעה ועד לסיום המסחר ביום שני 12% משוויה, קוואלקום (Qualcomm) איבדה 11%, וטקסס אינסטרומנטס (Texas instruments) ואינטל נפלו כל אחת ב־9%. כשלצידן, TSMC, יצרנית השבבים הטיוואנית הגדולה בעולם שנסחרת גם היא בוול סטריט, שאיבדה 14ֵ%. לאחר שאתמול נסחפו בירידות גם מניות יצרניות השבבים האסיאתיות הגדולות בהן סמסונג שירדה ב־3.9% ומניית חברת SK Hynix הקוריאנית, אחת מיצרניות שבבי הזיכרון הגדולים שפועלת בסין ואיבדה 3.5%, דיווחה בלומברג כי מסוף יום המסחר האחרון שלפני הודעת הממשל (יום חמישי, 6 באוקטובר), איבד שוק השבבים הגלובלי 240 מיליארד דולר משווייו.
עוד לפני הודעת הממשל, 2022 הסתמנה כשנה בעייתית עבור חברות השבבים ורבות מהן סבלו מירידה במכירות המחשבים הביתיים ומשחקי הווידאו לאחר החזרה לשגרה מתקופת משבר הקורונה, לצד ירידה בביקוש בסין לאור המשבר המתמשך בכלכלה הסינית, ואף ירידה בביקוש של תעשיית הרכב ושל יצרנים תעשייתיים שונים לאור הבעיות בשרשראות האספקה והשתוללות האינפלציה בעולם.
כך, למשל, עוד לפני AMD היתה זו יצרנית השבבים מיקרון (Micron Technology) שדיווחה בתחילת החודש על ירידה של 20% במכירות; אנבידיה בעצמה דיווחה באוגוסט כי הכנסותיה ברבעון השני היו נמוכות מהתחזית ועמדו על 6.7 מיליארד דולר לעומת תחזית של 8.1 מיליארד דולר, ואף הורידה את תחזית ההכנסות לרבעון השלישי ל־5.9 מיליארד דולר לעומת תחזית קודמת של 6.95 מיליארד דולר; וכן אינטל שרשמה ברבעון השני הפסד של 454 מיליון דולר ודיווחה על ירידה בתחזית ההכנסות השנתית ל־68-65 מיליארד דולר לעומת תחזית קודמת של 76 מיליארד דולר. גם ענקית המחשבים HP, צרכנית של שבבים, דיווחה בחודש שעבר על המשך הירידה במכירות המחשבים שלה, וכלל חברות המחשבים ספגו ירידה של 20% במכירות ברבעון השלישי לעומת התקופה המקבילה.

-1