סגור
בעל השליטה ב־ OPC עידן עופר תחנת הכוח אשכול באשדוד
בעל השליטה ב־ OPC עידן עופר ברקע תחנת הכוח אשכול באשדוד (צילום: עוז מועלם גדי קבלו)

השבתת תחנות הכוח בישראל תרמה להכפלת ההפסד התפעולי של או.פי.סי

חברת האנרגיה שבשליטת עידן עופר נהנתה מעליית תעריפי החשמל והכנסותיה זינקו ברבעון השני ב-18%, אבל השבתת התחנות לצרכי תחזוקה הקפיצה את עלות ייצור החשמל; עם זאת, ההפסד הנקי ירד ל-32 מיליון שקל לעומת 92 מיליון שקל ברבעון המקביל

מניית או.פי.סי אנרגיה ירדה במסחר היום (חמישי) באחוזת בית ב-7.2% בנעילה לאחר פרסום תוצאותיה ברבעון השני של השנה. או.פי.סי שעוסקת בתחומי האנרגיה הקונבנציונלית והמתחדשת בישראל ובארה"ב נהנתה מעלייה של 18% בהכנסות הרבעוניות שהגיעו ל-405 מיליון שקל, אך הרווח הגולמי ירד ב-30% והתייצב על 28 מיליון שקל, וההפסד התפעולי יותר מהכפיל את עצמו כשהגיע ל-61 מיליון שקל. היבט חיובי נרשם כאשר ההפסד הנקי הרבעוני הצטמצם ל-32 מיליון שקל בהשוואה להפסד של 92 מיליון ברבעון המקביל.
בסיכום המחצית הראשונה של השנה נהנתה או.פי.סי מהתוצאות הטובות שהציגה ברבעון הקודם ורשמה עלייה של 22% בהכנסות ל-873 מיליון שקל, וזינוק ברווח הנקי שהגיע ל-72 מיליון שקל בהשוואה להפסד של 92 מיליון במחצית המקבילה.
עיקר ההכנסות ברבעון השני היו מהפעילות בישראל, והן הגיעו ל-353 מיליון שקל, שיפור של 18% לעומת הרבעון המקביל, בזכות עליית תעריפי החשמל (רכיב הייצור עלה ב-13.6% בפברואר השנה, במאי ירד ב-3.7% ובאוגוסט עלה ב-13.6% נוספים) לצד עלייה בצריכה. אולם, עלות ייצורן זינקה ב-30% ל-310 מיליון, מרביתה בשל קפיצה בהוצאות רכישת האנרגיה ל-105 מיליון שקל לעומת 13 ברבעון המקביל, הנובעת בעיקר מהשבתה וירידת התפוקה בתחנות הכוח של החברה בשל עבודות תחזוקה שבוצעו בהן.
או.פי.סי רשמה גם עלייה בהפסדי החברות הכלולות בארה"ב המרוכזות תחת חברת הבת CPV ל-29 מיליון שקל, גבוה פי 2.2 מההפסד שנרשם ברבעון המקביל. זאת, כתוצאה משינויים בשווים של מכשירים פיננסים נגזרים בגין הסכמי גידור שחתמה או.פי.סי למחירי המכירה של 4 מתחנות הכוח שמפעילה בארה"ב, ומירידה חדה ברווחי החברות הכלולות ל-4 מיליון שקל לעומת 30 מיליון שקל ברבעון המקביל, בעקבות ירידה בפעילותן בעונת המעבר שבה צריכת החשמל נמוכה יחסית ולאחר שברבעון המקביל נהנתה מרווח חד פעמי באחת מהחברות הכלולות.
ההפסד בסעיף זה בולט לאור הכנסה של 95 מיליון שקל שרשמה בו או.פי.סי ברבעון הראשון של השנה, מרביתה משיפור התוצאות של תחנת הכוח ואלי במדינת ניו-יורק שאו.פי.סי לא ביצעה גידור על מחירי המכירה שלה שזינקו בעקבות עליית תעריפי החשמל. אך למרות שגם ברבעון השני מחירי המכירה של ואלי לא גודרו, היא סיימה את הרבעון בהפסד של 14 מיליון דולר.
אלה הובילו להפסד תפעולי של 61 מיליון שקל לעומת 29 מיליון ברבעון המקביל. לצד זאת, או.פי.סי נהנתה מקיטון בהוצאות המימון שלה ל-26 מיליון שקל לעומת 39 מיליון ברבעון המקביל, בשל פירעון מוקדם של חוב ושינויים בשער החליפין שקל-דולר; ומזינוק בהכנסות המימון ל-55 מיליון שקל לעומת הפסד של 57 מיליון ברבעון המקביל, כתוצאה מהפרשים בשערי החליפין, ולאור הפסדים של 39 מיליון שקל שנרשמו ברבעון המקביל בשל עלויות רכישת הזכויות של חברה שותפה באחת מתחנות הכוח בארה"ב.
ההפסד הנקי ירד בעקבות זאת ל-32 מיליון שקל לעומת 92 מיליון שקל ברבעון המקביל. כשהפסד הנקי המתואם, בנטרול שווי הוגן של מכשירים פיננסיים נגזרים, ירד ל-5 מיליון שקל לעומת 32 מיליון ברבעון המקביל, וההפסד הנקי המתואם המיוחס לבעלי המניות הגיע ל-11 מיליון שקל לעומת 73 מיליון ברבעון המקביל.
ה-EBITDA של או.פי.סי (רווח לפני ריבית, מיסים והפחתות) הגיע ברבעון השני ל-86 מיליון שקל, ירידה של 27% לעומת הרבעון המקביל. הפעילות בארה"ב תרמה 67 מיליון שקל המשקפת ירידה של 15% לעומת הרבעון המקביל, וזו בישראל תרמה 19 מיליון שקל וירדה ב-52%, בעיקר עקב השבתת וצמצום הפעילות לצורכי תחזוקה.
הנהלת או.פי.סי התייחסה בדוחות לאפשרות שחקיקת האקלים שאושרה בארה"ב תאפשר לחברה הטבות בפרויקטים שאותם היא מפעילה ובאלו שיוזמת. בנוסף ציינה כי מרבית הסכמי הגידור למחירי מכירת החשמל מתחנות הכוח שמפעילה בארה"ב הם לתקופות של עד שנה, ולפיכך ניתן לשער כי הסכמי הגידור החדשים שייחתמו יתייחסו לעלייה במחירי החשמל בארה"ב בשנה החולפת.
או.פי.סי, שבשליטת עידן עופר (באמצעות קנון), מפעילה כיום בישראל שתי תחנות כוח בגז טבעי בהספק כולל של 610 מגה-וואט, ובתחילת יוני התקשרה בהסכם לרכישת תחנה פעילה נוספת בהספק של 75 מגה-וואט. בנוסף היא מקימה שני פרויקטים בהספק כולל של 483 מגה-וואט, לצד ייזום והקמה בשלבים שונים של פרויקטים בהיקף מצטבר של כ-103 מגה-וואט, ומתמודדת אף במכרז לרכישת תחנת הכוח אשכול של חברת החשמל באשדוד. בארה"ב או.פי.סי מחזיקה בשותפות חמש תחנות כוח בהספק כולל של 4,045 מגה-וואט, ופרויקט נוסף של אנרגית רוח, באחזקה מלאה, בהספק של 152 מגה-וואט. בנוסף מקימה תחנת כוח גז טבעי מחזור משולב בהספק של 1,258 מגה-וואט ושני פרויקטים סולאריים בהספק של 126 מגה-וואט ו-102 מגה-וואט.
בחודש מאי התקשרה עם חברת ורידיס, השותפה בבעלות על תחנת הכוח רותם, בהסכם שלפיו כלל פעילותה בישראל תרוכז תחת חברת בת בשם או.פי.סי החזקות ישראל, וורימיס תחזיק ב-20% ממניותיה. ביולי גייסה או.פי.סי 300 מיליון שקל בהנפקת מניות.
או.פי.סי נסחרת כיום לפי שווי של 8.8 מיליארד שקל, שווי המניה עלה מתחילת השנה ב-11%, בעוד מדד ת"א 35 שבו היא נכללת עלה ב-4%.