סגור
ועידת התחזיות 2023 אייל בן סימון מנכ"ל קבוצת הפניקס
אייל בן סימון מנכ"ל קבוצת הפניקס (צילום: גדי קבלו)

הרווח הנקי של הפניקס זינק ברבעון השלישי ב-184%

שיפור ברווח החיתומי (כלל פעילויות הביטוח) לצד תשואות בשוק ההון וצמיחת תיק הנכסים שחצה לראשונה את רף החצי טריליון שקלים - דחפו את הפניקס לרווח נקי ברבעון של 617 מיליון שקל, ותשואה להון של 24.4%

שיפור ברווחיות בכלל ענפי הביטוח, בדחיפת התשואות החיוביות בשוק ההון, הזניקו את רווחי הפניקס ברבעון השלישי ב-184%. הרווח הנקי עמד על 617 מיליון שקל, זאת בהשוואה ל-217 מיליון שקל ברבעון המקביל. הרווח משקף תשואה להון גבוה של 24.4%.
בסך הכל, מתחילת השנה, הרווח של חברת הביטוח, בניהולו של אייל בן סימון, הסתכם ב-1.28 מיליארד שקל, לעומת 515 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2023. לפי התכנית האסטרטגית שהציגה החברה בספטמבר, עד 2027 אמורה החברה להגיע לרווח שנתי של 2 מיליארד שקל.
אחד הגורמים המרכזיים שעומדים בבסיס שורת הרווח הוא עלייה של 73% ברווח החיתומי (הרווח מפעילות ביטוחית גרידא), שעמד על 315 מיליון שקל.
רווחי חברות הביטוח מושפעים ממשתנים רבים - ביניהם הביצועים בשוק ההון, רמת הריבית במשק וכן מחקרים אקטוארים שונים שמשפיעים, לפעמים בצורה משמעותית מאוד, על התחייבויות החברה. לכן, בחינת הרווח החיתומי מאפשרת לבחון את פעילות הליבה של חברת הביטוח - מכירת פוליסות ותשלום תביעות, בניכוי שאר ההשפעות.
השיפור ברווח החיתומי של הפניקס חל בכל ענפי הביטוח, אך הוא היה משמעותי במיוחד בביטוחים האלמנטריים, ובמיוחד ברכב רכוש (מקיף וצד ג'): הרווח החיתומי עמד על 194 מיליון שקל, לעומת 86 מיליון שקל בתקופה המקבילה.
ביטוחי הרכב הסבו בשנים האחרונות הפסדים כבדים לחברות הביטוח והביאו להתייקרות משמעותית של עשרות אחוזים בפרמיות, שנבלמה רק בחודשים האחרונים. ההתייקרות הדרמטית סייעה לחברות הביטוח לרשום עלייה מתמשכת ברווחיות.
גם בביטוחי הבריאות חל שיפור משמעותי ברווח החיתומי, שצמח מ-49 מיליון שקל ברבעון המקביל ל-99 מיליון שקל ברבעון הנוכחי. בפניקס מסבירים כי חוסר הוודאות בענף על רקע הרפורמה לטיפול בכפל בביטוחי הבריאות, במסגרתה הועברו כברירת מחדל ביוני האחרון מבוטחים בפוליסות "שקל ראשון" לפוליסות "משלים שב'ן", האטה את הפעילות בשוק לתקופה. כעת הפעילות חזרה לסדרה, וזה מתורגם לשיפור הרווחיות בענף.
הפניקס ממשיכה להיות חברת הביטוח עם תיק הנכסים הגדול ביותר, שחצה ברבעון לראשונה את רף חצי טריליון השקל. התיק צמח ב-15.9% מתחילת השנה ועמד נכון לסוף הרבעון על 502 מיליארד שקל. סך הרווחים של הפניקס מניהול נכסים ואשראי צמחו ב-29.3% ועמדו על 159 מיליון שקל.
בחברה סימנו את ניהול הנכסים באשראי כמנוע צמיחה משמעותי, וברבעון הראשון של השנה הם עמדו ביעד שהציבה החברה ל-2025, לתיק נכסים גדול מ-450 מיליארד שקל. בתכנית האסטרטגית החדשה של החברה הוצב יעד של תיק נכסים בשווי 600 מיליארד שקל עד ל-2027.
חלק מרכזי של השיפור ברווח ברבעון נובע מביצועי שוק ההון וכן מהשפעות של מחקרים אקטוארים. הפרמיות שחברות הביטוח מקבלות נועדות לתשלום תביעות בעתיד, מה שמאפשר להן להשקיע חלק גדול מהכנסותיהן בשוק ההון. לכן, לביצועים בשוק ההון, שהיו חיוביים בתקופת הרבעון, יש השפעה משמעותית על רווחי החברות בכל רבעון, והרבעון הנוכחי לא יוצא דופן.
לצד זאת, הפניקס השלימה כאמור מחקר בנושא גיל יציאה לפרישה ושיעורי מימוש הגמלה, שאפשר לחברה לרשום רווח של כ-195 מיליון שקל (לפני מס). בסך הכל, הפניקס רשמה בסעיף "השפעות מיוחדות" רווח של 143 מיליון שקל, לעומת הפסד של 88 מיליון שקל בתקופה המקבילה.
בנטרול ההשפעות המיוחדות, כלומר בבחינת הרווח מפעילות הליבה של הפניקס - רווח חיתומי וניהול נכסים ואשראי, הרווח ברבעון צמח ב-55% והסתכם ב-474 מיליון שקל.
בנוסף, חשוב לציין את "בור" דמי הניהול בפוליסות ביטוח החיים המשתתפות ברווחים. מדובר בפוליסות ששווקו עד 2004, ובשל תשואות שליליות שנרשמו בהן, חברות הביטוח לא יכולות לגבות דמי ניהול משתנים עד שהבור "יתמלא". במקרה של הפניקס הבור עומד על 58 מיליון שקל בלבד. המשמעות היא שתוך תקופה קצרה - ייתכן שאף מספר ימים (ככל שיירשמו תשואות חיוביות בשוק ההון), היא תוכל להתחיל לגבות דמי ניהול משתנים, שיתורגמו לעלייה בשורת הרווח.
מוקדם יותר השנה הפניקס הפכה לחברה ללא גרעין שליטה, לאחר שהקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין פוינט מכרו את רוב החזקתן בחברה, והפסיקו להיות בעלי השליטה. בשנה שעברה, לאור קשיים רגולטוריים, בוטל מזכר הבנות שחתמו הקרנות למכירת רוב מניות השליטה לאחת מקרנות העושר של אבו-דאבי.
בן סימון התייחס לכך במסגרת פרסום הדו"ח ואמר: "לאחר תקופת מעבר בה מכרו בעלי השליטה את מרבית אחזקותיהם, הפניקס פיננסים הפכה בחודשים האחרונים לחברה ללא גרעין שליטה. אנו ערים להתעניינות גוברת מצד משקיעים בינלאומיים לאור ביצועי הקבוצה, המעמד המוביל של הפניקס פיננסים בסקטור הפיננסי הישראלי, והאופק העסקי להמשך צמיחה ורווחיות. יותר משליש ממניות החברה מוחזקים על ידי משקיעים בינלאומיים מובילים, כולל קרנות פנסיה, גידור, נאמנות והון פרטי. אנו רואים בזאת הבעת אמון חשובה בקבוצה ובמשק הישראלי".
כיום הפניקס נסחרת באחוזת בית לפי שווי שוק של 11.9 מיליארד שקל - שווי השוק הגבוה בישראל לגוף מוסדי. ההון העצמי שלה עמד בסוף הרבעון על 11.1 מיליארד שקל.