סגור
ג'רום פאוול על רקע דולרים
יו"ר הפד ג'רום פאוול על רקע דולרים (צילום: בלומברג, רויטרס)

השקל מזנק מול היורו והפאונד, ונחלש מעט לעומת הדולר

אחרי נאום יו"ר הפד וברקע האזהרה של מוד'יס: הדולר טיפס אמש ל-3.62 שקלים והתחזק גם מול המטבעות העיקריים; אך עתה הדולר רושם עליות קלות ל-3.597 שקלים, בעוד היורו נסוג ל-3.792 שקלים, הפאונד יורד ל-4.262 שקלים; בערב פורים נסחר הדולר מתחת ל-3.58 שקלים

הדולר מטפס ל-3.597 שקלים (אמש זינק ל-3.62 שקלים), כשברקע דברי יו"ר הפד אמש ג'רום פאוול שנאם בפני הקונגרס. לדבריו, הבנק צפוי להעלות את הריבית במשק בהחלטות הבאות, בקצב חד לעומת התחזיות הקודמות של הבנק. זאת בשל האינפלציה שאינה מאטה בקצב שציפה הפד, כששוק התעסוקה החזק מכביד כשהוא תורם לעליית המחירים.
כמו כן, אתמול יצאה אזהרה מצד סוכנות הדירוג מודי'ס כי הפיכה משטרית עלולה להביא להורדת תחזית הדירוג של ישראל. זאת לאחר אזהרה בנושא מצד סוכנות הדירוג פיץ' בשבוע שעבר.
גם בשוק העולמי הדולר רשם אמש עליות חדות מול המטבעות המובילים לאחר נאום פאוול - הפאונד נחתך ב-1.3% ונסחר תמורת 1.18 דולרים, היורו נסוג ב-0.8% ונסחר תמורת 1.05 דולרים.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: "שוקי ההון בעולם נכנסים לשלושה ימים של הכרעות. מצד אחד, דבריו של יו"ר הבנק הפדראלי אתמול היו ברורים וחד משמעיים – הנתונים האחרונים מכלכלת ארה"ב, הביקושים והתעסוקה חזקים מדי וכמו שזה נראה הריבית תצטרך לעלות מהר יותר וחד יותר. חד וחלק.
"הדבר משתקף הכי טוב בכך שכעת השוק צופה העלאת ריבית של חצי אחוז החודש, ל-5 עד ¼5 אחוזים, למרות שעד לפני כמה ימים צפה רבע אחוז ולמרות שבפעם הקודמת הריבית עלתה רק רבע אחוז והדעה הרווחת הייתה שהקצב ילך ויתמתן. כמו כן באופן סמלי תשואת הפדיון על איגרת החוב הממשלתית לשנתיים עקפה רף 5% לראשונה זה 25 שנה.
"יחד עם זאת התשואות לפדיון הארוכות יותר עלו פחות, כך שהשוק מעריך כי הריבית תעלה יותר בטווח הקרוב, אך הדבר יסייע לה לרדת מהר יותר בהמשך – בהנחה שזה יוליך לירידה חדה יותר של האינפלציה.
"האג"ח בארה"ב רשמו אתמול ירידות ניכרות אך חשוב לציין כי הירידות היו עלולות להיות חדות יותר, אלמלא שידר הבנק הפדראלי היטב בשבועות האחרונים כי אכן פניו לריסון חד יותר. פאוול רק שם את הגושפנקא הרשמית. מצד שני, הדברים של פאוול ייבחנו כבר ביום שישי, עם דוח התעסוקה לחודש פברואר. כאן יכולה להיות סגירת מעגל, או הרחבתו.
"צריך לזכור כי דוח תעסוקה חזק חריג לחודש ינואר הוא שהחל, לפני חודש, את שרשרת ההתבטאויות של בכירי הפד ושל ציפיות השוק לכך שהריבית תצבור תנופה מחודש. אם דוח התעסוקה של פברואר יראה תמונה דומה, העלאת ריבית של 1/2 אחוז תהפוך עובדה מוגמרת והציפיות להעלאה דומה בהמשך תתחזקנה. כיום הצפי לחודש מאי, בהנחה שהריבית אכן תעלה ב-1/2 אחוז החודש, הוא לעוד עלייה של 1/4 אחוז, שתביא את הריבית ל-¼5 עד ½5 אחוזים.
"לשם השוואה, בדצמבר פרסם הפד את התחזית הכלכלית המעודכנת האחרונה שלו ולפיה הריבית תעמוד על 5 עד ¼5 אחוזים בסוף השנה – והנה רף זה אמור להגיע כבר החודש.
"כיום צופים עוד כ-210,000 מקומות עבודה חדשים, פחות ממחצית התוספת של חודש ינואר. שיעור הבלתי מועסקים צפוי להישאר על 3.4% ולשקף למעשה תעסוקה מלאה. זה מטריד את הפד כי תעסוקה מלאה מתורגמת ללחצי שכר ומשם לעוד לחצי אינפלציה, במיוחד על רקע המספר הגבוה, יחסית, של משרות לא מאוישות במשק האמריקאי.
"מנגד, אם הנתון יהיה נמוך יותר (ויש לזכור כי דוח התעסוקה האמריקאי תנודתי מאוד, נוטה להפתעות גדולות וגם לתיקונים חדים של נתוני החודשי הקודמים), הלך הרוח ישתנה ולא מן הנמנע שהעלאת ריבית של 1/4 אחוז תהיה שוב על הפרק, למרות דברי פאוול.
"זה מבטיח דריכות, תנודתיות ומתח רב בשוקי ההון של ארה"ב ושאר העולם, כולל כאן בארץ, לקראת סוף השבוע. המסחר בארה"ב ביום שישי יכול להיות סוער מאוד בהתאם לתוצאות. את הכיוון נחוש אנחנו בשוקי המניות והאג"ח ביום ראשון ובשוק המט"ח עוד ביום שישי".