סגור
ערן גולן, מנכ"ל מימון ישיר
ערן גולן, מנכ"ל מימון ישיר (צילום: עופר חג'יוב)

מימון ישיר מבצעת איגוח משכנתאות בתמורה ל-411 מיליון שקל

מהלך איגוח משכנתאות שני בשוק בחודשים האחרונים - החברה הבת של מימון ישיר שעוסקת במשכנתאות לנדל"ן למגורים הקצתה למוסדיים סדרת אג"ח שפרעונה מבוסס על תזרימי המזומנים מכ-350 משכנתאות.

אחרי קרדיטו בחודש אוגוסט, גם מימון ישיר ביצעה איגוח של תיק משכנתאות.
מימון ישיר נדל"ן ומשכנתאות, חברה בת של מימון ישיר, השלימה מהלך לאיגוח תזרים משכנתאות בהיקף של 400 מיליון שקל. זאת, במסגרת מכרז שערכה לגופים המוסדיים שבו הקצתה להם סדרת אג"ח חדשה שמדורגת בידי חברת הדירוג מידרוג בדירוג Aa1, ושמגובה בביטחונות. כשהמוסדיים הגדולים שהשתתפו במכרז היו כלל ביטוח ומור.
לצורך ביצוע המהלך הקימה החברה חברה בת ייעודית שאליה הועברו כ-350 הלוואות מגובות בשעבוד נדל"ן למגורים ללווים פרטיים (משכנתאות, מתוך תיק משכנתאות כולל של כ-2,400 משכנתאות בהיקף של כ-1.9 מיליארד שקל), כאשר תזרימי המזומנים הנובעים מהתיק המואגח יתקבלו באותה חברה ייעודית ויהוו את המקור הבלעדי לפירעון האג"ח. הריבית על האג"ח נקבעה ככזו שנתית קבועה של 5%. מימון ישיר משכנתאות תמשיך לספק את שירותי הניהול להלוואות ותהיה אחראית על תפעולו השוטף של התיק.
במסגרת המכרז נרשמו ביקושים בהיקף של כ-819 מיליון שקל ערך נקוב, מתוכם בחרה החברה לקבל הזמנות בהיקף של כ-387 מיליון שקל ערך נקוב ובתמורה לסכום של 411 מיליון שקל. להערכתה של מימון ישיר, המהלך יוביל לרווח נקי מיוחס לבעלי המניות של 18 עד 22 מיליון שקל.
עסקת איגוח היא אחת מהדרכים להגדלת האשראי בשווקים מפותחים. החברה המנפיקה מציעה איגרות חוב שהפירעון שלהן מבוסס על תזרים המזומנים של קבוצת לווים. כאשר הלווים יכולים להיות לווי משכנתאות, כפי שקורה במהלך הנוכחי, לווי כרטיסי אשראי ואף ליסינג.
מבצעת האיגוח מקימה, כפי שנעשה על ידי מימון ישיר, חברה ייעודית שאליה זורמות ההכנסות של הלווים (כגון תשלומי משכנתא חודשיים), שאמורות לספק את תשלומי הריבית ולבסוף את הקרן של רוכשי האג"ח. העסקה של קרדיטו הייתה הראשונה שנעשתה באופן ציבורי והוצעה לקהל הרחב שמבצע מסחר בבורסה. כאשר האיגוח הנוכחי נעשה למול המוסדיים, והסדרה תירשם למסחר עבורם.
ביולי 2023 פרסם משרד המשפטים תזכיר חוק האיגוח להערות הציבור שאמור להסדיר את ההיבטים המשפטיים של עסקאות האיגוח לאחר דיונים של כמעט שני עשורים. אך הליך החקיקה טרם הסתיים, ומהלכי האיגוח של מימון ישיר, כמו גם של קרדיטו לפניו, יצאו לדרך. למהלכי איגוח מוניטין בעייתי לאור חלקם במשבר הפיננסי העולמי ב-2008, כשחקיקת חוק האיגוח נועדה להסדיר את הסוגייה ולצמצם את הסיכונים האפשריים מקידום המהלכים.
תיק ההלוואות שאוגח כולל כאמור, הלוואות בהיקף של כ-400 מיליון שקל במח"מ של תשע שנים ובריבית ממוצעת קבועה וצמודה של 7.5%. כשגובה ההלוואה הממוצעת עומד על 1.2 מיליון שקל ושיעור המימון הממוצע בעת מתן ההלוואות היה 61%.