סגור

המשקיעים יורדים למקלט: הדולר קרוב לשיא של שנתיים מול המטבעות העיקריים

פרסום הפרוטוקולים של הבנק המרכזי בארה"ב הקפיץ את המטבע האמריקאי לרמה הגבוהה ממאי 2020; הפד כבש את השווקים ביממה האחרונה עוד קודם בהצהרותיהן של שתי בכירות בבנק, בעד צמצום מהיר של המאזן והעלאת ריבית חדה יותר מהמתוכנן; הדולר עולה ל-3.23 שקלים

הדולר מתקרב לשיא של שנתיים לעומת המטבעות המובילים בעולם, כשהבנק המרכזי בארה"ב מגביר את הלחץ במאבקו מול האינפלציה - והמשקיעים חוששים כי זו האות להצטייד בחוף מבטחים.


מהפרוטוקולים של הפד עולה כי גוברות הציפיות להעלאות ריבית חדות יותר (של 0.5%) במהלך פגישות הבאות של בכירי הבנק, לאור הלחץ האינפלציוני. ומכאן שהמשקיעים חוששים למחנק בשוקי המניות ופונים לחוף המבטחים של המטבע האמריקאי שמטפס ביממה האחרונה מול סל 6 המטבעות העיקריים בעולם עד לרמה של 99.778 נק', הרמה הגבוהה של המטבע מאז מאי 2020.

2 צפייה בגלריה
ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב שקל דולר מט"ח מטבע חוץ שער חליפין כסף מזומן
ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב שקל דולר מט"ח מטבע חוץ שער חליפין כסף מזומן
ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב
(צילום: שאטרסטוק, אי פי איי)

"רק בגלל המלחמה באוקראינה הפד לא העלה את הריבית בחצי אחוז בפגישה האחרונה של ועדת השוק הפתוח, אבל אנחנו יודעים שהעלאות חדות בדרך", כך לדברי Ryan Detrick אסטרטג שוק ראשי ב- LPL Financial בעיר שארלוט שבמדינת צפון קרולינה ארה"ב.
כמו כן, בכירי הבנק המרכזי תומכים גם בהפחתת המאזן בקצב חודשי של 95 מיליארד דולר ואף ציינו כי התוכנית עשויה להתחיל בחודש מאי.
חברה במועצת המנהלים של הפד, לייל בריינרד (Lael Brainard) ונשיאת הבנק בסן פרנסיסקו מארי דיילי (Mary Daly) נתנו את האות לגישה הניצית עוד לפני הפרוטוקולים: "יש חשיבות עליונה להורדת האינפלציה. ועידת השוק החופשי של הפד תמשיך להדק את המדיניות המוניטארית באופן מסודר באמצעות סדרה של העלאות ריבית. זאת בנוסף לצמצום מהיר של מאזן הפד, כבר החל מהפגישה של מאי", כך אמרה בריינרד.
מארי דיילי נשיאת הפד של סן פרנסיסקו אמרה כי לשיטתה "אינפלציה בשיא של 40 שנה זה פוגע כמו להיות חסר עבודה. העלאות ריבית הן הדבר הנדרש כדי שכשאתם תלכו לישון בלילה, לא תצטרכו לשאול את עצמם בדאגה האם המחירים יהיו יקרים יותר מחר", הוסיפה נשיאת הפד בסן פרנסיסקו".

2 צפייה בגלריה
לייאל בריינרד וג'רום פאוול
לייאל בריינרד וג'רום פאוול
לייאל בריינרד וג'רום פאוול
(בלומברג)

רונן מנחם הכלכלן הראשי במזרחי טפחות: "יש חשיבות רבה לדבריה של חברת הפד בריינרד. היא שמה דגש על כך שהצמיחה בארה"ב הייתה חזקה עוד לפני הפלישה לאוקראינה ועדיין חזקה לפי כל הסימנים. בכך היא מבטלת (לפי שעה) את החשש ממיתון קרוב בעקבות התהפכות עקום התשואה לפדיון (שבינתיים שב לעלות משמאל לימין, כנראה על רקע הדברים). היא גם אומרת בפירוש שהאינפלציה גבוהה מדי, עלולה לעלות עוד יותר מאשר לרדת ולכן הפד צריך לפעול ומהר. נראה שהפד לא שולל את האפשרות שהוא מפגר אחרי העקום, בלשון המעטה.
"היא גם מפנה את תשומת הלב מהריבית - שגם לפי השוק וגם לפי תחזיות הפד עצמו נמצאת בדרכה מעלה, ומהר (ברצף, אולי גם במנות של חצי אחוז) - לצורך לצמצם את המאזן מהכמות האדירה של נכסים שהפד רכש, כשהזרים נזילות עתק לשווקים בשיא הקורונה. זה ישפיע בעיקר על החלק הבינוני ארוך של העקום וגם זו סיבה שהעקום שוב עבר לעלות משמאל לימין. אז הדברים ברורים, השוק הגיב כפי שצריך היה (המניות גם ירדו) אבל שימו לב: גם בריינרד התקיפה חוזרת ומסייגת כי הפד יפעל יותר לפי נתונים שיגיעו מהשטח (מדיניות תלוית נתונים) ופחות לפי ציפיות (כמו אלו שעולות מהעקום).
"כלומר, אם הכלכלה האמריקאית כן תגלה חולשה, אז למרות האינפלציה הגבוהה (שמקורה אקסוגני לשוק האמריקאי) העלאת הריבית תמותן. נקודה זו שגם פאוול מדגיש כל הזמן פחות מקבלת התייחסות בשווקים, שרצים עם ציפיות הריבית וצמצום המאזן קדימה. כמובן הזינוק בתשואות הפדיון בארה"ב יורגש גם אצלנו, בתוספת לציפיות שגם כאן הריבית תעלה לראשונה כבר החודש".
ובשוק המקומי - הדולר רושם עלייה קלה ונסחר תמורת 3.23 שקלים, היורו עולה ל-3.53 שקלים.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "פעילות תחילת החודש הקלנדרי, כאשר יצואנים מוכרים מט"ח, בולמת את פיחות השקל כשהדולר נסחר סביב רמת 3.23 שקלים לדולר. פרסום סיכום ישיבת ועדת השוק הפתוח של הבנק המרכזי האמריקאי אמש בארה"ב, מלמד כי בכירי הבנק, נוטים לנקוט מדיניות ניצית אשר תתמוך בהעלאת הריבית בשיעור גבוה מהציפיות עד כה. להערכתנו, הבנק צפוי להכריז על העלאת ריבית של חצי אחוז כבר בפגישתו בתחילת חודש מאי. הוא לא יהסס לבצע העלאות ריבית בשיעור של חצי אחוז כל פעם גם בחודשים העוקבים, במידה והאינפלציה תמשיך לנסוק בארה"ב. מאזן הבנק המרכזי והיקף התחייבויות הבנק שנסקו מאז משבר הסאב-פריים ב-2008, צפוי לעבור שינוי קיזוז משמעותי, כאשר הבנק יקצץ 95 מיליארד דולר מדי חודש. עליית התשואה באג"ח הדולרי הממשלתי ל-10 שנים אל מעל לרף 2.6% מאותת על פוטנציאל גבוה לתנודות בשוק המניות. מעבר משקיעים מהחזקה במניות להחזקה באיגרות חוב דולריות, יגרור לירידות שערים, יפגע בפוטנציאל חלוקת הדיבידנדים והרכש העצמי של מניות ויתמוך אף בפיחות השקל. להערכתנו, במבט לטווח הבינוני, לדולר פוטנציאל התחזקות. בראייה לטווח ארוך תנועות ההון לעבר המשק הישראלי, ימשיכו לתמוך בהתחזקות השקל".