סגור

חרף תשואות גבוהות, קרנות הפנסיה החדשות לא צומחות

קרנות הפנסיה של מור ואינפינטי שהוקמו כדי להתחרות בוותיקות השיגו תשואות של 9.77% ו־3.57% בהתאמה. למרות תשואת היתר ודמי הניהול הנמוכים הן הצליחו לגייס רק 2.1 מיליארד שקל ומחזיקות בנתח של 0.3%

המגמה השלילית בשווקים פגעה בביצועי קרנות הפנסיה מסלול העמיתים בגילאי עד 50, המסלול העיקרי שצומח בענף הפנסיה, השיג מאפריל 2022 עד אפריל 2023 תשואה ממוצעת שלילית של 0.07%. תשואה זו אינה כוללת את התשואה של צמד קרנות הפנסיה החדשות, קרנות ברירת המחדל של מור ואינפיניטי שהוקמו באפריל 2022. הקרנות, שאמורות לאורך זמן להתחרות בקרנות הגדולות יותר, גייסו בשנה הראשונה לפעילותן 2.1 מיליארד שקל, כאשר את הרוב הגדול של ההון, 2.075 מיליארד שקל, מגייסת מור.
שוק הפנסיה הישראלי מנהל הון בהיקף של 662 מיליארד שקל, כלומר שתי קרנות ברירת המחדל החדשות מחזיקות בנתח שוק של 0.3%. הקרן של מור השיאה ב־12 החודשים האחרונים תשואה של 9.77% והקרן של אינפיניטי השיאה 3.57%. לשם השוואה, שתי קרנות בלבד מבין המתחרות השיאו תשואה חיובית: מנורה מבטחים (1.05%) ומגדל (0.25%).
מדד ת"א־125 ירד בתקופה זו ב־9.3% ומדד S&P 500 עלה ב־4.3%. אלטשולר שחם רשמה תשואה שלילית של 0.89% ונמצאת במקום האחרון מתוך 9 קרנות. תשואות היתר של הקרנות נובעות מאחזקתן באג"ח מיועדות שמשיאות תשואה קבועה של 4.86%.
מור ואינפיניטי הצטרפו לאלטשולר שחם ומיטב ב־2022 כקרנות ברירת מחדל, לאחר שזכו במכרז ב־2021. רשות שוק ההון ביקשה להכניס מתחרות לקרנות הפנסיה הגדולות שמנוהלות בחברות הביטוח על ידי הגדלת האטרקטיביות של קרנות הפנסיה המנוהלות בבתי השקעות באמצעות הורדת דמי הניהול והפיכתם לדמי ניהול קבועים. כמו כן, ההצטרפות לקרנות ברירת המחדל החדשות קלה יותר לעומת המתחרות.
במכרז הנוכחי נקבעו דמי הניהול על שיעור של 1% מההפקדה ועוד 0.22% מהצבירה. דמי ניהול אלו מובטחים לעובד למשך 10 שנים ממועד הצטרפותו לקרן הפנסיה. בנוסף, לעובדים שיפרשו לפנסיה בקרן ברירת מחדל יובטחו דמי ניהול מקסימליים של 0.3% מהצבירה. לשם השוואה, דמי הניהול הממוצעים על הפקדות הם 1.71% ועל הצבירה 0.17%.
רשות שוק ההון ביקשה במכרז ב־2021 לשים דגש על דמי ניהול נמוכים בהפקדות ולא על הצבירה, מתוך הנחה כי לחוסכים צעירים עדיף להתמקד בהפקדות – שכן הצבירה שלהם עדיין נמוכה – לעומת החוסכים הוותיקים יותר.


קרנות ברירת המחדל הזולות מקבלות עדיפות בכל הנוגע לצירוף עמיתים חדשים שכן מתאפשר לצרף את העובד אליהן ללא מכרז מצד המעסיק (בעוד שצירוף לקרן שאינה ברירת מחדל מחייב את המעסיק לערוך מכרז בין כמה גופים). למרות זאת, ההון שמנהלות קרנות ברירת המחדל של מור ואינפינטי, שהוקמו באפריל 2022, מעיד על כישלון בגיוס עמיתים.
בשנה האחרונה גורמים באינפיניטי ובמור הביעו מורת רוח מתנאי המכרז לקרנות ברירת המחדל החדשות, כפי שנקבעו על ידי רשות שוק ההון. "מדובר בכישלון של הרגולטור שרצה להכניס שחקנים חסרי ניסיון אבל לא נתן להם הגנה או יתרון על פני הגופים הוותיקים הגדולים", הסביר בכיר בענף. "למעשה, המעסיקים שבחרו קרן כבר נמצאים באלטשולר ומיטב וקשה להזיז מעסיק מקרן לקרן. הסיבה שמור הצליח לגייס 2 מיליארד שקל היא בעיקר בגלל הפעלת הסוכנים שכבר עובדים איתו בגמל".
מור הוא הגוף שגייס לקוחות בקצב הגבוה ביותר בקופות הגמל, התחום המקביל לקרנות הפנסיה. בשנה האחרונה גייס 23.5 מיליארד שקל מהמתחרים וכיום מנהל נכסים בהיקף של 59 מיליארד שקל, לאחר שנכנס לתחום רק ב־2018. במור קיוו לשחזר את ההצלחה בגמל ולצמוח בפנסיה באותו הקצב, או לפחות להציג קצב דומה לזה של קרן הפנסיה של אלטשולר, אך גילו כי אתגר הצמיחה בקרנות הפנסיה גדול יותר.
קרן הפנסיה של אלטשולר שחם, שאף היא קרן ברירת מחדל, צמחה מ־3.7 מיליארד שקל ל־30.8 מיליארד שקל בין 2018 ל־2021. אלטשולר שחם הוא השחקן הגדול ביותר בענף הגמל עם היקף נכסים של כמעט 140 מיליארד שקל, אולם בענף הפנסיה הוא בין הקטנים. הגדרת קרן הפנסיה של אלטשולר ב־2018 כקרן ברירת מחדל, יחד עם חוזקו של מותג בית ההשקעות, הביאה כאמור להכפלה של ההון כמעט פי 10 בתוך 3 שנים.
בשנת 2022 אלטשולר שחם הציגה תשואות חסר, עמיתים החלו לעזוב את הקרן שבניהולה והצמיחה בהיקף הנכסים של הקרן נעצרה. ב־2022 האחרונים איבדה קרן ברירת המחדל שלה עמיתים בהיקף של 6 מיליארד שקל, ומתחילת 2023 איבדה 2.6 מיליארד שקל.