סגור
ברק רוזן ו ורד רוזן
ברק רוזן וורד רוזן

מתנת שחרור: ברק רוזן העניק לבנו את השליטה בתיקון עולם קנביט

לאחר שהשתחרר מצה"ל והחל ללמוד, בן רוזן קיבל בשבוע שעבר מאמו ורד רוזן 17.7% ממניות תיקון עולם קנביט ששוויין 19.1 מיליון שקל. כעת הוא נהפך לבעל השליטה באחת משתי חברות הקנאביס הגדולות בישראל

שלוש שנים לאחר מיזוג הענק בענף הקנאביס הישראלי, הבעלות על תיקון עולם קנביט שוב משתנה. ורד רוזן, אשתו של ברק רוזן, העבירה ביום חמישי האחרון את 8 מיליון מניותיה בחברת תיקון עולם קנביט לבנם בן רוזן. את אחזקותיה בחברת הקנאביס הממוזגת, המהוות כ־17.7% ממניות החברה וששוויין 19.1 מיליון שקל, העבירה רוזן במלואן לבנה ללא תמורה. בעקבות המהלך, בן רוזן, בן ה־23, נהפך לבעל השליטה באחת משתי חברות הקנאביס הגדולות בישראל (לצד אינטרקיור).
ברק רוזן השלים את השתלטותו על תיקון עולם ביוני 2019, בעזרת קבוצת משקיעים שכללה גם את מנכ"ל סודהסטרים לשעבר דניאל בירנבאום. הרכישה נעשתה לפי שווי חברה של 148 מיליון שקל. עם המיזוג בין תיקון עולם לקנביט, מונה איתן בן אליהו (0.7%) ליו"ר החברה, וחברת הכנסת לשעבר יפעת קריב מונתה לסמנכ"לית שיווק וקשרי ממשל.
תיקון עולם, שהיתה בשליטתו של צחי כהן ומנוהלת כיום על ידי אבינועם ספיר, היתה גורם מוביל בשוק הקנאביס הישראלי במחצית השנייה של העשור הקודם, כשלפי הערכות, היא שירתה בארץ כ־20 אלף מטופלים. ואולם, כהן התקשה להתאים עצמו לרגולציה של משרד הבריאות - ונאלץ לסגור את חוות הגידול של החברה, בעקבות ממצאים על עובש וחומרי הדברה. המיזוג בין תיקון עולם לקנביט איפשר לחברה הממוזגת לחלוש על כל שרשרת הייצור של ענף הקנאביס: ריבוי, גידול, ייצור ושינוע לעבר נקודות אספקה בבתי מרקחת פרטיים.
לאחר סגירת העסקה ברק רוזן החזיק במניות תיקון עולם קנביט בנאמנות במשך כשנתיים עד שהעביר אותן לאשתו ורד ללא תמורה. בד בבד, נרכשו מניותיו של נאור ירון (18.5%) שהוחזקו בנאמנות עבור משפחת רוזן, תמורת 10.6 מיליון שקל. בהתאם, ורד רוזן החזיקה ב־15.2%, ובשנה האחרונה הגדילה את אחזקתה ל־17%. מעבר לכך, ברק רוזן וירון (שמחזיק כיום ב־7.2%) מחזיקים מאז מרץ 2020 בהלוואת בעלים שעשויה להיות מומרת למניות. יתרת ההלוואה, שהועברה אל ורד רוזן, היא 10.1 מיליון שקל, המהווים כ־13% מהחברה.
בכיר בחברה הממוזגת מסביר כי מניות תיקון עולם קנביט יועדו מלכתחילה לבן רוזן, שכיום לומד באוניברסיטת רייכמן, לאחר שירות ביחידת 504 של חיל המודיעין. מלבד לימודיו, עם שחרורו מצה"ל הוא החל לעבוד בקנביט תיקון עולם כמנהל פיתוח עסקי.
בן רוזן מקבל את החברה מהוריו בסיטואציה מאתגרת למדי ובמומנטום שלילי מבחינת החברה. שווייה של קנביט בבורסה בעת רכישתה את תיקון עולם היה 240 מיליון שקל, כך שעם רכישת תיקון עולם שווי החברה הממוזגת אמור היה לעלות לכמעט 400 מיליון שקל. ואולם, שלוש שנים לאחר המיזוג, שווי החברות יחד הוא 109 מיליון שקל בלבד, כשמאז המיזוג צנחה המניה ב־77%.
הסיבה לירידת הערך נעוצה, בין השאר, בהכנסותיה של תיקון עולם קנביט, שאינן גדלות בקצב מספק בעוד ההפסדים מעמיקים. ב־2021 הסתכמו הכנסות החברה ב־37 מיליון שקל לעומת 22 מיליון שקל ב־2020. ההפסד הנקי הסתכם ב־31 מיליון שקל, דומה להפסד שנרשם ב־2020. החברה שורפת מזומנים בקצב של 33 מיליון שקל בשנה, אך לנוכח הקצאות חוזרות ונשנות למשקיעים קיימים ישנים וחדשים, היקף ההון העצמי של החברה מסתכם ב־146.5 מיליון שקל.
השמדת הערך בחברת הקנאביס של ברק רוזן מאז רכש את תיקון עולם אינה מאפיינת את פעילותו בשנים האחרונות, שכן רוזן ושותפו אסי טוכמאייר, בעלי השליטה בישראל קנדה (39%), קפצו בשנה שעברה לליגה של הגדולים עם הון מוערך של עד 1.5 מיליארד שקל. השניים נכנסו לפוזיציה באלרוב נדל"ן (14.1%) שבשליטת אלפרד אקירוב, ולאחר מכן פתחו פוזיציה בנורסטאר (21.8%), החברה האם של קבוצת גזית גלוב שבשליטת חיים כצמן. את 2021 סיימה ישראל קנדה ברווח נקי של 613 מיליון שקל - הגבוה בתולדות החברה, שנסחרת בשווי 4 מיליארד שקל.
מקנביט נמסר בתגובה: "זה כשנה בן הוא עובד מן המניין בחברה, למד על צמח הקנאביס, על התעשייה בכל אגפי החברה מרמת החקלאות עד התפעול, הייצור, הפיתוח העסקי והמטופלים. בן הוא חלק מצוות הפיתוח העסקי בחברה אשר השיקה באחרונה את סדרת OLAM - סדרה המאופיינת במוצרים המתבססים על זני הדור הבא שפותחו והושבחו במתקני הגידול של החברה".