סגור
וול סטריט ניו יורק בורסה ארה"ב
וול סטריט. S&P 500 ירד ב-24% מתחילת השנה - בתקופה המקבילה ב-2008 הוא נחתך ב-38% (צילום: AP)

פרשנות
הטלטלה בשווקים: ל-2022 יש עוד דרך ארוכה למטה כדי להיות 2008

אף שהשבוע החולף היה החיובי הראשון מתוך ארבעת האחרונים, בשוק ממתינים לנתוני המאקרו החדשים ולתחזיות לגבי 2023. אם עוד חברות ענק ילכו בעקבות AMD, ויחתכו תחזיות, מצב הרוח של המשקיעים רק ייפול, למעט אלה שהשקיעו בסייבר ובנפט

שבוע גורלי בפתחו של שוק ההון העולמי. או שמא צריך לומר עוד שבוע גורלי כפי ש־2022 כבר הרגילה אותנו? שוב יש תחושה של הסערה המושלמת עם נתוני המאקרו החשובים שאמורים לצאת ובראשם קצב האינפלציה בארה"ב ותחילת עונת הדו"חות הכספיים שתחשוף את מצב הכלכלה הריאלית ומצב רוחם של הצרכנים. ברקע הסלמה מחודשת במלחמה בין רוסיה לאוקראינה שכאילו מחזירה את העולם חצי שנה לאחור כאשר היא רק החלה וזורעת עוד מנה של חוסר וודאות לשווקים.
מחירי הנפט שוב מזנקים, לאחר ההחלטה על קיצוץ התפוקה על ידי אופ"ק, ומקפיצים את מחיר הדלק בארה"ב מעל הרף הפסיכולוגי החשוב של 4 דולר לגלון. יחד עם הדלק, מתודלקת עוד האינפלציה בארה"ב ושמה רגליים ליו"ר הפד, ג'רום פאוול, בהתמודדות עם עליית המחירים המהירה. בצרפת כבר עומדים בתור לתחנות דלק ומי שיש לו יותר מחצי מיכל מלא, מגורש החוצה. מחיר הנפט אמנם ירד מעט בסוף השבוע, אבל הוא שוב קרוב ל־100 דולר לחבית, כפי שהיה בתחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה. בריטניה מתמודדת עם כאוס כלכלי משל עצמה עם משבר בקרנות הפנסיה והנסיגה הדרמטית מהתוכנית הכלכלית שיזמה ראשת הממשלה הטרייה ליז טראס. בגוש היורו קצב האינפלציה הגיע ל־10% ואך לפני שבוע בלבד ריחף מעל מערכת הבנקאות האירופית חשש מ"רגע ליהמן ברדרס" משלה על רקע המשבר בקרדיט סוויס. במציאות כזו, הדבר היחיד שבטוח הוא ששוב יהיה שבוע תנודתי והמידע החשוב אמור להתפרסם דווקא לקראת סופו.
אף שהשבוע האחרון זכור כאחד הקשים עבור המשקיעים, היה זה דווקא השבוע החיובי הראשון מתוך הארבעה האחרונים. מדד S&P 500 סיים אותו בעלייה של 1.5%, דאו ג'ונס רשם עלייה דומה ונאסד"ק הוסיף 0.7% בסיכום השבועי חרף הקריסה החדה ביום שישי. מתחילת השנה המדדים כבר נמצאים חזק בהתמודדות ראש בראש מול 2008 - מי תהיה שנה גרועה יותר ודובית יותר. עד כה S&P 500 איבד 24% מתחילת 2022, דאו ג'ונס נפל ב־20% ונאסד"ק צלל ב־33%. לשם השוואה ב־2008 רשמו המדדים ירידות של 38%, 34% ו־40% בהתאמה, כך שיש עוד זמן ומקום לירידות ונדמה כי העיתוי של פרס נובל לבן ברננקי ושותפיו למחקרים על משברים פיננסיים מעולם לא היה אירוני יותר.
התקוות לראלי המסורתי של סוף השנה נראות קלושות לאחר השבועות האחרונים, ככל שמתחדדת ההבנה כי אין כמעט תרחיש טוב. אם נתוני המאקרו ימשיכו להיות טובים, כפי שהיה למשל דו"ח התעסוקה האמריקאי שפורסם בשישי שעבר, שהראה כי שיעור האבטלה ירד ל־3.5%, הרי שמשמעות הדבר היא המשך העלאות הריבית על ידי הפד ובהמשך לכך על ידי הבנקים המרכזיים בעולם. לחלופין, אם נתוני המאקרו יתחילו לגלות סימני חולשה, משמעות הדבר היא שהפד "חנק" את הכלכלה האמריקאית עם העלאת הריבית האגרסיבית מדי והיא בדרך למיתון. בכל אחד מן התרחישים אין מהיכן לשאוב אופטימיות כי גם אם הכיוון יתחיל להתבהר, עוד לא ממש רואים את הסוף של הגל הנוכחי. ביום חמישי יתפרסם המדד שהפך לחשוב ביותר בשנה האחרונה - מדד המחירים לצרכן בארה"ב. הוא אמור לרדת חודש שני ברציפות ולהצביע על קצב אינפלציה של 8.1% "בלבד" בספטמבר לעומת 8.3% באוגוסט.
בשלב זה מרבית הכלכלנים צופים העלאה רביעית ברציפות של 0.75% בריבית בנובמבר, שיעור שהפך לסוג של נורמלי חדש. אלא שמדובר בהעלאה חריגה מאוד שנעשתה רק לעתים רחוקות בהיסטוריה של הבנקים המרכזיים שנוהגים להעלות את הריבית במנות מתונות יותר של 0.5%-0.25%. אם בקיץ האחרון עוד היו ציפיות לכך שבתחילת 2023 הפד כבר יחל לפעול בכיוון ההפוך ולהוריד את הריבית לאחר ההשתלטות על האינפלציה, הן נדחו למועד בלתי ידוע.
וזו למעשה אחת הבעיות המרכזיות של השווקים היום - המשקיעים נעים על הגבול בין כעס לאכזבה מהתנהלות הפד שפיספס את הרגע הנכון לטיפול באינפלציה שחזרה לאחר תרדמת של עשרים שנה וכעת יורה עליה בנשק יום הדין. עיקר האכזבה והתסכול מורגשים כמובן בקרב אותם המשקיעים הצעירים ששמו את יהבם על שוק המניות בתקופת הקורונה, רשמו רווחים מהירים וטעו לחשוב שהם הפכו בן לילה לאסטרטגים דגולים של השקעות. בפועל, כפי שאפשר לראות היום במימים הרבים שמסתובבים בקבוצות וול סטריט ברדיט ובטוויטר, הם מגלים כי מי שניהל להם בפועל את תיק ההשקעות היה הבנק המרכזי עם ריביות אפסיות והזרמות נזילות בלתי פוסקות. הם היו רק ניצבים במשחק הזה שעכשיו נגמר.
בריחת המשקיעים הצעירים יחד עם ההעלאה המהירה של הריבית יצרה פגיעה עמוקה ביותר במניות הטכנולוגיה, כפי שניכר היטב בירידה החדה שספג נאסד"ק מבין שלושת המדדים המובילים. עם זאת, בפסימיות שמאפיינת היום את השוק, הדעה הרווחת היא שהירידות עוד לא הסתיימו לנוכח מה שצפוי בעונת הדו"חות הכספיים שתחל השבוע. חברות אחדות, ובראשן חברת השבבים AMD, כבר פירסמו אזהרות רווח שהפילו את המניות, אבל החשש האמיתי הוא מפני הנמכת תחזיות חדה ועמוקה יותר ל־2023 שתלווה את פרסום הדו"חות לרבעון השלישי. הבודדות שהפחתות התחזיות כנראה צפויות לפסוח עליהן הן חברות הסייבר והנפט.
האנליסטים בוול סטריט אמנם כבר עשו התאמות לתחזיות שלהם מהחברות, והפחיתו אותן בממוצע ב־7% לרבעון השלישי עבור החברות ב־S&P 500, השיעור החד מאז הרבעון השני של 2020 שבו החלו הסגרים של הקורונה, אך זוהי כנראה רק ההתחלה. עבור משקיעים רבים תחזיות לצמיחה של כ־8% בחברות המדד הן עדיין גבוהות מדי ויצטרכו לעבור התאמה נוספת למציאות. הראשונים לפרסם את הדו"חות הכספיים השבוע יהיו שורה של הבנקים הגדולים בעולם בהם סיטי, ג'יי. פי. מורגן ומורגן סטנלי שידווחו ביום שישי, אך לצידם יהיו גם כמה חברות גדולות שהביצועים שלהן ישקפו היטב את מצב הרוח של הצרכנים בארה"ב ובכל העולם ואלה הן פפיסקו, פיצה דומינוס וחברת התעופה דלתא.