סגור
מלט ישראלי קטן של אירונואטיקס אורביטר 4
מלט ישראלי קטן של אירונואטיקס (צילום: אירונאוטיקס)

חלפו שנתיים מאז בדיקת רשות החברות את עסקת אירונאוטיקס - אך העבודה על הדו"ח טרם הסתיימה

התנועה לחופש המידע עתרה לביהמ"ש לחייב את הרשות במענה, לאחר שהתעלמה מפניותיה בנוגע לפרסום הדו"ח עליו עובד רו"ח קובי גינזבורג. לאחרונה נשלח מענה לתנועה: "טרם הבשילה טיוטת הדו"ח הסופית - ועל כן טרם פורסם", כתב לתנועה עדיאל רונן מרשות החברות. הוא הוסיף כי: "אין בכוונת הרשות לפרסם בשלב זה מידע חלקי"

שנתיים חלפו מאז שרשות החברות הממשלתיות החלה בבדיקת עסקת הרכישה מ-2019 של חברת הכטב"מים אירונאוטיקס, על ידי חברת רפאל מערכות מתקדמות וחברת סטולרו איירון שבבעלות איש העסקים אביחי סטולרו, אבל העבודה על דו"ח הביקורת טרם הסתיימה. כך עולה ממענה של הרשות לתנועה לחופש המידע, שהגישה בקשה לקבל את דו"ח הביקורת עליו עובד רו"ח קובי גינזבורג, שנשכר על ידי הרשות.
שוויה של אירונאוטיקס שהייתה חברה בורסאית בעת העסקה עמד על קרוב ל־850 מיליון שקל - יותר מכפול משווייה הבורסאי הממוצע בימים שקדמו לדיווח הראשוני על העסקה. לעסקה היו שלושה שלבים. תחילה, כאמור בראשית 2019, נעשתה עסקת מיזוג עם רפאל (50%) וסטולרו (50%). לסטולרו היתה אופציה למכור אחזקות אלה לרפאל, כך שרפאל תשלוט ב-100% באירונאטיקס.
בשלב השני, מרץ 2021, חתמו רפאל וסטולרו על נייר עקרונות שבהתאם לו ניתנו לרפאל זכויות שונות באירונאטיקס ובכלל זה זכויות בקשר למינוי מנכ"ל לחברה. בשלב השלישי, פברואר 2023, הודיע סטולרו לרפאל באופן חד צדדי על רצונו לממש את אופציית המכירה שרפאל תרכוש את מניות סטולרו באירונאטיקס – וכך קרה.
השלב השני והשלישי, כך לפי פסק דין של בית הדין לתחרות מיולי 2024, נעשו ללא בקשת מיזוג כנדרש מרשות התחרות. בעקבות זאת נקנסה רפאל בכ-3 מיליון שקל, לאחר שרשות התחרות אומנם זיהתה הפרה של החוק, אולם אישרה את המיזוג שלאחר שמצאה כי אין בו כדי להעלות חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות או בציבור.
במקביל, במהלך שנת 2023 הגיעו, לדירקטוריון רפאל תלונות על אי סדרים שונים לגבי שלושת גלגולי העסקה. בין היתר נטען שהאופציה שבה רכשה החברה את חלקו של סטולרו, היה מנופח. בעקבות טענות אלה, וטענות נוספות, מינתה מנהלת רשות החברות דאז, עו"ד מיכל רוזנבוים, את רו"ח קובי גינזבורג להכין דו"ח ביקורת. התנועה לחופש המידע, באמצעות אורי סולד, פנתה לאחרונה לרשות בבקשה לפרסם את ממצאי הדו"ח. הרשות התעלמה מהפניות, הוגשה עתירה לביהמ"ש לחייב אותה במענה, ולפני כשבועיים אכן נשלח מענה לתנועה.
"נכון למועד מכתבנו (13.11.2024)", טרם הבשילה טיוטת הדו"ח הסופית בנושא רכישת אירונאוטיקס לכדי דו"ח סופי ועל כן הדו"ח טרם פורסם", כתב לתנועה עדיאל רונן מרשות החברות. הוא הוסיף כי: "אין בכוונת הרשות לפרסם בשלב זה מידע חלקי כלשהו על ממצאי הדו"ח, הנבדקים או על המסקנות הנלמדות. פרסום מידע חלקי עלול ליצור תמונה שאינה שלמה".
תשובה דומה קיבלה מרשות החברות גם עו"ד טלילה דביר מהתנועה לאיכות השלטון. התנועה לאיכות השלטון מנהלת כבר חודשים ארוכים התכתבויות עם הרשות ביחס לדו"ח על הכשלים בעסקת רפאל-אירונאוטיקס. במכתב ששלח לפני שבועיים רונן לעו"ד דביר הוא כתב כי "טרם הבשילה טיוטת הד"ח הסופית" - ומסיבה זו הדו"ח עדיין לא פורסם, ואין בכוונת הרשות לפרסם בשלב זה מידע חלקי על הממצאים או המסקנות.
אלא שמכתבו זה של רונן חושף עוד כמה דברים מעניינים: למשל, שדירקטוריון רפאל הקים שתי ועדות משנה להידוק הפיקוח והבקרה. הראשונה היא ועדת ממשל תאגידי לבחינה, עדכון ותיקוף של מדיניות הממשל התאגידי בחברה, והשנייה היא ועדה לפיקוח על החברות הבנות בארץ ובחו"ל. לטענת רונן במכתב, רשות החברות פועלת באופן שוטף מול רפאל ל"חיזוק הממשל התאגידי, הנהלים והבקרות ובפרט, מאז התרחשות האירועים סביבם נסובה פנייתכם".
לצד זאת, במענה לשאלת התנועה, כתב רונן כי הרשות "לא נקטה צעדים ספציפיים מול חברת רפאל או מי מנושאי המשרה הרלוונטיים בחברה, בכל הנוגע להודעת רשות התחרות (ממרץ 2024) ומעבר לקנס שניתן לחברה".
המכתב הזה של רונן לתנועה מגיע בהמשך למכתב קודם ששלח לה מ"מ מנהל רשות החברות ינקי קווינט בתחילת מאי, שלפיו טיוטת הדו"ח הסופי של הבודק, שמונה באפריל 2023 לבחינת עסקת רכישת אירונאוטיקס, והממצאים שגילה, "נלמדים על ידי הגורמים הרלוונטיים ברשות לצורך גיבוש המשך הטיפול למול החברה על מנת להבטיח את שיפור הממשל התאגידי בחברה וחיזוק תהליכי הבקרה והפיקוח של הדירקטוריון ושל הרשות".