רשות שוק ההון מבהירה: "אפשרויות ההשקעה בחו"ל לא יצומצמו"
רשות שוק ההון מבהירה: "אפשרויות ההשקעה בחו"ל לא יצומצמו"
ברשות טוענים כי בניגוד לנאמר בדיווחים בתקשורת, לא יוגבלו ההשקעות של החסכונות הפנסיוניים; מ"מ ראש הרשות עמית גל: "אפשר עדיין יהיה לקבוע שמסלולים יהיו מוטים לחו"ל - זהו בעיקר שינוי מיתוגי שנועד לייצר פשטות"
בינואר הקרוב צפוי להיכנס לתוקף חוזר שהפיצה רשות שוק ההון בספטמבר 2022 שישפיע על מסלולי ההשקעות הקיימים בחסכונות הפנסיוניים. אחד השינויים המרכזיים הוא ביטול מסלולים שבהגדרתם מתמחים באיזור גיאוגרפי מסוים, למשל מסלול שעוקב אחר קבוצת מדדים מסוימת. החריג היחיד הוא המסלול הפופולרי שעוקב אחר מדד S&P האמריקאי.
"אין שום מגבלה שנוספה על השקעה בחו"ל", אמר לכלכליסט מ"מ הממונה על שוק ההון, עמית גל: "אפשר עדיין יהיה לקבוע שמסלולים שיהיו מוטים לחו"ל. האופציות יהיו על המדף ללקוחות. זהו בעיקר שינוי מיתוגי שנועד לייצר פשטות. האם תוכל להקים מסלול שבפועל עוקב במדד חו"ל, שמורכב מ-30% מדד S&P, מ-30% מדד CAC (בורסת פריז) ומ-40% אג"ח בינלאומי? כן, אתה תוכל".
הרציונל מאחורי המהלך הוא ניסיון לפשט את מסלולי ההשקעות, שהולכים לעבור שינויים נוספים בינואר הקרוב, זאת כחלק מהמלצות ועדת יפה. הוועדה בחנה את ההוצאות הישירות - עמלות נסתרות במסלולי ההשקעות, במיוחד אלו שעוסקות בהשקעות סחירות (כמו נדל"ן), והמליצה לצמצמן על-ידי יצירת מסלולים שבהם ההוצאות יהיו מוגבלות ואף אפסיות. זאת לצד הקמת מסלולים נוספים, כגון מסלול קיימות.
"ריבוי מסלולים לפעמים עלול לייצר את התופעה ההפוכה ולפגוע בלקוח", מסביר גל, ולכן להחלטה על הקמת המסלולים נתלוותה החלטה נוספת - לבטל את התמקדותם של מדדים באיזורים גיאוגרפיים מסוימים, ובכך לצמצם את אפשרויות הבחירה של הלקוח. "כשעובדים על חוזר חדש, המטרה היא למצוא את האיזון בין הענקת אפשרויות בחירה לציבור להיכנס למסלולים לפי העדפותיהם, לבין הגדלת הסיכוי שאנשים יקבלו בחירות גרועות ויפסידו כסף".
בפועל, השינוי שגל מכנה "מיתוגי" מעניק יותר גמישות למנהלי ההשקעות לקבוע עד כמה והיכן בחו"ל יושקעו הכספים, בשונה ממדד שמוגדר מראש כמדד חו"ל, אך ברשות שוק ההון טוענים שרוב הכספים גם כך מושקעים היום במסלולים כלליים ומסלולים תלויי גיל, ולכן מעריכים שהשפעת המהלך על חסכונות הציבור היא זניחה.
ההחרגה של מסלול S&P גרמה לתמיהה, זאת בשל החשש שהדבר יגביר את החשיפה לשער הדולר ולכלכלה האמריקאית, זאת בשונה ממדדים שבהם פיזור הסיכונים רחב יותר, כגון מדד MSCI העולמי. ברשות שוק ההון מסבירים שההחלטה להשאירו נובעת מכך שמדובר במדד פופולרי שקיים במספר גופים מוסדיים, ולכן בחרו לא לבטלו.
לרשות שוק ההון הגיעו בחודשים האחרונים פניות רבות כנגד ביטול ההתמחות הגיאוגרפית בחו"ל. בהבהרה שהוציאה היום מציינת הרשות כי היא "בוחנת את הפניות שהתקבלו אך טרם החליטה האם לבצע שינויים כלשהם בחוזר". יחד עם זאת, השינויים במסלולי ההשקעה הם שינויים מורכבים מבחינה בירוקרטית, ודורשים פרוצדורות פנימיות של מנהלי ההשקעות וכן עדכון החוסכים לפחות 45 יום טרם השינוי, כך שחלון הזמנים לבצע שינויים, טרם כניסת החוזר לתוקף ב-1 בינואר 2024 הולך ומצטמצם.