מנכ"ל גב־ים: "השוכרים מנסים להגמיש את התנאים אבל לא מבטלים חוזים"
מנכ"ל גב־ים: "השוכרים מנסים להגמיש את התנאים אבל לא מבטלים חוזים"
חברת הנדל"ן המניב רשמה ברבעון השני עלייה של 19% בהכנסות התפעוליות (NOI) לעומת הרבעון המקביל ל־193 מיליון שקל. החוזים החדשים נחתמו בעלייה ריאלית של 11% בדמי השכירות
משבר בהייטק? נראה שבחברת הנדל"ן המניב גב־ים, שמשכירה נכסים בעיקר לענקיות הטכנולוגיה, לא ממש שמעו על זה. ברבעון השני של 2023 רשמה החברה עלייה במדדים התפעוליים העיקריים הן לעומת התקופה המקבילה אשתקד וגם לעומת הרבעון הקודם. במקביל, ירידה חדה ברווח משערוכי נדל"ן הובילה לצניחה ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות.
ה־NOI שמודד את ההכנסות התפעוליות נטו הגיע ברבעון השני ל־163 מיליון שקל, שיפור של 19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ושל 5% לעומת הרבעון הראשון השנה. השיפור נבע מאכלוס נכסים חדשים, בהם מפעל רב בריח באשקלון, מגדל במת"ם ומרלו"ג במפרץ חיפה לצד עלייה של 8% ב־NOI מנכסים זהים (שהושכרו במלואם לאורך שתי התקופות) שהגיע ל־148 מיליון שקל בהשפעת עליית המדד ועלייה בדמי השכירות.
במהלך הרבעון חתמה גב ים על 39 הסכמי שכירות חדשים בנכסים קיימים המניבים הכנסה שנתית של 36 מיליון שקל, תוך עלייה ריאלית (מעבר לעליית המדד) של 11% בדמי השכירות, בדומה לעלייה שנרשמה ברבעון המקביל.
בסיכום המחצית הראשונה של השנה חתמה גב ים על 73 הסכמי שכירות חדשים בנכסים קיימים עם עלייה ריאלית של 10% בדמי השכירות. ההסכמים יניבו הכנסה שנתית של 63 מיליון שקל.
"העובדים בחברות הגדולות חוזרים למשרדים ולכן הן זקוקות לשטח", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל גב ים אבי יעקובוביץ. "הביקושים חזקים בעיקר בנכסים המרכזיים בתל אביב, הרצליה ומת"ם חיפה, אבל גם באחרים אף שבקצב נמוך יותר. השוכרים מנסים להגמיש את תנאי האופציות להמשך, תוך מעורבות רבה יותר של ההנהלות מחו"ל, אבל אין ביטולי חוזים או צמצום שטחים ולא השכרות משנה".
ה־FFO שהוא המדד המקובל למדידת הרווחיות של חברות נדל"ן מניב, הגיע ברבעון ל־102 מיליון שקל, שיפור של 24% לעומת הרבעון המקביל ושל 6% לעומת הרבעון הקודם. זאת בעיקר מהשיפור ב־NOI בתופסת הכנסות מימון של 10 מיליון שקל שהגיעו מעליית הריבית על פיקדונות (בסוף הרבעון החזיקה גב ים 387 מיליון שקל בהשקעות ופיקדונות לזמן קצר לעומת 223 מיליון בתקופה המקבילה).
הרווחים משיערוך הנדל"ן צנחו ברבעון השני ב־47% ל־362 מיליון שקל. השיערוכים החיוביים נבעו בעיקר מהעלייה במדד (240 מיליון שקל) ושיערוך לראשונה של נכסים בהקמה (120 מיליון שקל). עליית שיעורי ההיוון ל-6.5% גרעה 80 מיליון שקל משווי הנכסים. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב־51% והסתכם ב־247 מיליון שקל.
בסיכום המחצית הראשונה עלה ה־NOI ב־18% ל־318 מיליון שקל, ה־NOI מנכסים זהים עלה ב־9% ל־291 מיליון שקל. ה־FFO עלה ב־33% ל־198 מיליון שקל. הרווח משערוכי נדל"ן ירד ב־52% והסתכם ב־407 מיליון שקל והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב־47% ל־335 מיליון שקל
גב ים העלתה את תחזית ה־NOI ל־2023 ב־10 מיליון שקל ל־640 עד 655 מיליון שקל ואת תחזית ה־FFO ב־20 מיליון שקל ל־380 עד 400 מיליון שקל. באוגוסט תחלק החברה 60 מיליון שקל דיבידנד.
"התוצאות טובות ורואים שיפור בחוזי השכירות, אבל זה מגיע לאחר שהחוזים הקודמים נחתמו לפרקי זמן ארוכים ולכן מחיריהם היו נמוכים, ולא בטוח שהמגמה הזאת תימשך לאורך זמן. במיוחד אם חברות יצמצמו פעילות ותחול ירידה בענף המשרדים", אמר דנאור ארז, מנהל מערך ההשקעות בפסגות קרנות נאמנות. "גב ים אומנם מנוהלת היטב ומחזיקה בנכסים איכותיים אבל בסוף גם היא תושפע ממה שקורה בשוק כולו".