סגור
 מימין דובי פרנסס ו עינת גז
מימין: דובי פרנסס ועינת גז (צילום: אוראל כהן)

דובי פרנסס מציע למכור את מניותיו בפפאיה גלובל; עינת גז: "מוכנה לקנות"

מייסד קרן ההשקעות גרופ 11 מציע למכור את המניות בהנחה של 90% על השווי שנקבע בגיוס האחרון; ברקע, המחלוקת הפוליטית בין מייסדת ומנכ"לית פפאיה עינת גז, ממובילות מחאת ההייטק שהכריזה על הוצאת כספי החברה מישראל, מול פרננס שנחשב למקורב לנתניהו

הפוליטיקה של ההייטק: היום נחשף הרקע לאיום בתביעת הדיבה של עינת גז, מייסדת ומנכ"ל חברת ההייטק פפאיה גלובל, נגד דובי פרננס, המשקיע בחברה. ב-28 ביולי שיגר פרנסס, המייסד של קרן ההשקעות גרופ 11, מכתב לכל בעלי המניות בפפאיה גלובל ובו הוא מציע למכור את חבילת המניות שלו בחברה בהנחה עמוקה של 90% על השווי בגיוס האחרון.
מדובר בשווי של 444 מיליון דולר בלבד לחברה שהקימה גז ואשר מתמחה בניהול מערכי משאבי אנוש. הגיוס האחרון של פפאיה גלובל נערך בספטמבר 2021 לפי שווי של 3.7 מיליארד דולר. המהלך מגיע על רקע הקרע בין גז, אחת ממובילות מחאת ההייטק שאף הייתה הראשונה להכריז על הוצאת כספי החברה מישראל לבין פרננס, שנחשב למקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו שאף נפגש עימו בחודשים האחרונים.
"במהלך ינואר 2023, בהצהרה פומבית בעומדה על הדוכן בהפגנה נגד הרפורמה המשפטית, עניין שנוי במחלוקת ציבורית חריפה ובעל גוון פוליטי, הכריזה מנכ"לית החברה (גז) על החלטתה להוציא את כספי החברה מישראל. גרופ 11 לא קיבלה כל הודעה מוקדמת על החלטה זו ואני הגבתי באופן פומבי גם כן, לא על הסוגיה הכללית אלא על הפעולה הספציפית הקשורה בכספי החברה, והפצרתי בגז לא ליישם את ההחלטה". כך כתב פרנסס במכתבו לבעלי המניות בפפאיה.
"לתדהמתי ולאכזבתי, פעולה פשוטה זו של חופש הביטוי שלי תוך הבעת דעה שונה משל המנכ"לית, הביאה לתגובה קיצונית וקשה שלה, שכפי שנראה החליטה להכריז מלחמה על גרופ 11 ועליי אישית", המשיך פרנסס.
כעת מכריז פרננס כי לאור "חוסר תקשורת" עם הנהלת החברה וחוסר היכולת לקבל מידע על פעילותה, הוא מציע למכור את כל אחזקתו בחברה - 10.6 מיליון מניות במחיר של 12.5 מיליון דולר. "הקש ששבר את גב הגמל הוא שמנכ"לית פפאיה חיבלה ומוסיפה לחבל במאמצינו למכור את האחזקות שלנו בחברה", טוען פרנסס.
בתגובה למכתב של פרנסס אומרים בפאפאיה היום: "פאפאיה גלובל היא מובילת שוק עולמית בתחום השכר והפיירול שממשיכה לצמוח בשיעור צמיחה גבוה שנה אחרי שנה. פאפאיה גלובל פנתה בעצמה לגרופ 11 כבר לפני מספר חודשים והציעה לרכוש מהם את כלל האחזקות, ועינת אישית מובילה קבוצת משקיעים לרכישת כלל המניות, כל ניסיונות ההשחרה של עינת על ידי דובי לאחר התבטאויותיו האחרונות מגוחכים. המכתב נשלח לתקשורת לפני שהגיע לחברה ומעיד על התנהלותו של דובי פרנסיס שבוחר להעדיף את מלחמותיו האישיות על פני טובת משקיעיו. קבוצת המשקיעים בראשות עינת גז שמחה לקנות את המניות במחיר מציאה. כמו שנאמר סוף מעשה במחשבה תחילה".
פרננס רכש את חבילת המניות שלו במסגרת עסקת סקנדרי במאי 2020. בהמשך הגדילה גרופ 11 את האחזקות בפפאיה בכל סבבי הגיוס שלה והשקיעה סכום נוסף של 8.2 מיליון דולר המקנים לה אחזקה של 2.8% בחברה היום. פרננס מוסיף ומאיים כי במידה ובעלי המניות המהותיים הקיימים של החברה לא יקבלו את הצעתו לרכוש את המניות הוא יפנה בהצעה לגורמים הבאים: אלן פלד מקרן וינטג', ארז שחר וסיון שמרי דהן מקרן קומרה ורונה שגב ואיתן בק מ-TLV פרטרנס.
רשימת השמות הזאת אינה מקרית וקשורה באופן הדוק בעמדות הפוליטיות שלהם המתנגדות להפיכה המשטרית וזאת בניגוד לפרננס עצמו. "צדדים אלה הביעו בחודשים האחרונים את אמונם ותמיכת במנכ"לית, במעשיה ובדרך בה היא מובילה את החברה ובהתאם אנחו מניחים כי הם יקפצו על ההזדמנות לרכוש את החזקותניו בהנחה של 90%", כותב פרנסס. ההצעה של פרנסס בתוקף עד ליום שני הבא, ה-4 בספטמבר.
שלושה ימים לאחר שליחת המכתב שנחשף היום, שלחה גז מכתב התראה לפרנסס לפני הגשת תביעת לשון הרע. במכתב היא דורשת התנצלות פומבית והבהרה מצדו בעקבות פרסומים בהם טען כי סיכנה את כספי החברה בכך שהעבירה אותם לבנק SVB שקרס. כמו כן נכתב במכתב ההתראה כי כלל הכספים שייפסקו בתביעה יועברו כתרומה למחאה נגד ההפיכה המשטרית ולמאבק על שמירת הדמוקרטיה.
עם קריסת SVB, פרסם פרנסס פוסט שבו טען כי ישנם יוניקורנים ישראליים שבראשם "יזמים/יות מאוד נחרצים ו-ורבליים שהעבירו לשם מיליארדי דולרים לאחרונה כחלק ממהלך להוציא כספים מישראל כדי להביע עמדה ולהילחם ברפורמה המתהווה". בכך קשר את גז ומהלכיה לבנק הקורס, ואף טען כי היא עודדה אחרים להוציא את כספם לבנק זה.
בריאיון מאוחר יותר הוא הגדיר את אמירתה של עינת "אומללה", ואף טען כי היא לא התייעצה עם "אף אחד". בנוסף נטען במכתב של גז שפרנסס מייצר מצג כי הוא חבר בהנהלת החברה בשעה שהוא אינו כזה, וכי ההחלטות של גז גרמו להפסדים של משקיעים. זאת בעוד במציאות הקרן של פרנסס כבר הרוויחה משמעותית מהשקעתה בפאפאיה, ואף מכרה חלק מאחזקותיה ברווח גדול.