בלעדיליקווידיטי מגייסת עוד קרן חוב ומכניסה מוסדי ישראלי ראשון
בלעדי
ליקווידיטי מגייסת עוד קרן חוב ומכניסה מוסדי ישראלי ראשון
חברת הפינטק הישראלית יוצאת לגיוס של 200 מיליון דולר לקרן החוב השישית שלה, והבטיחה גיוס של 120 מיליון דולר. הראל ביטוח תשקיע 30 מיליון דולר. היקף הגיוסים הכולל יעמוד על 2.7 מיליארד דולר. הקרן תעמיד מסגרות אשראי של עד 20 מיליון דולר לחברות טכנולוגיה בארה"ב, אירופה ואסיה
חברת הפינטק הישראלית ליקווידיטי (Liquidity) יוצאת לגיוס של 200 מיליון דולר לקרן החוב השישית שלה, ול"כלכליסט" נודע שקבוצת הביטוח והפיננסים הראל, שתשקיע 30 מיליון דולר בקרן החדשה, תהיה משקיע העוגן. זו הפעם הראשונה שבה גוף מוסדי ישראלי משקיע בקרנות של ליקוודיטי. עד כה ליקווידיטי כבר הבטיחה גיוס של 120 מיליון דולר.
הקרן החדשה תעמיד מסגרות אשראי של 20-2 מיליון דולר לחברות טכנולוגיה בשלבי צמיחה, שפועלות באסיה, אירופה וארה"ב. החיתום יבוצע על ידי המערכת הטכנולוגית של ליקווידיטי, שלטענת החברה הביאה למצב של היעדר מוחלט של כשלי אשראי (דיפולט) בשלוש השנים האחרונות, ולמקרה אחד של דיפולט מאז הוקמה, ב־2018.
ליקווידיטי, שמנוהלת בידי רון דניאל, פועלת בתחום ניהול הקרנות, בדגש על קרנות חוב, תוך שימוש בטכנולוגיית חיתום שפיתחה בעצמה. החברה מנהלת כיום חמש קרנות חוב ושני כלי השקעה ייעודיים, שאליהם גויסו 2 מיליארד דולר, וקרן אקוויטי אחת, שאליה גויסו 500 מיליון דולר, כך שלאחר השלמת הגיוס לקרן החוב השישית, היקף הגיוסים הכולל של החברה יגיע ל־2.7 מיליארד דולר. המשקיע הגדול בקרנות החוב של ליקווידיטי הוא בנק מיצובישי היפני (MUFG), הבנק הגדול ביפן, שהשקיע 1.5 מיליארד דולר בקרנות החוב במספר פעימות.
מיצובישי גם מחזיק ב־12.5% מליקווידיטי עצמה, לאחר שבפברואר 2023 הגדיל את השקעתו בחברה ב־40 מיליון דולר. הגיוס הזה בוצע לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר – גבוה ב־75% מבגיוס שערכה החברה באפריל 2022, אז נכנסה קרן אפולו האמריקאית להשקעה בה, לפי שווי של 800 מיליון דולר. אפולו השקיעה את רוב הסכום באותו סבב, שהיקפו עמד על 50 מיליון דולר, ובמקביל השקיעה 425 מיליון דולר בקרנות של ליקווידיטי. לפי ההסכם עם מיצובישי, הבנק יוכל למכור את המניות הנרכשות בחזרה לליקווידיטי אם החברה לא תצא להנפקה בתוך פרק זמן מוסכם. ככל הנראה מדובר על פרק זמן של שנתיים. ליקווידיטי מכוונת להנפקה בבורסת נאסד"ק האמריקאית או בורסת נייקי היפנית בסוף 2024. היקף גיוסי האקוויטי של ליקווידיטי עצמה מסתכם ב־120 מיליון דולר.
בעל המניות הגדול בליקווידיטי הוא בית ההשקעות מיטב, שמחזיק כיום ב־33.3% ממניותיה בדילול מלא. מדובר בהשקעה מוצלחת עבור בית ההשקעות, שכן הוא ביצע את ההשקעה הראשונה, בהיקף של 540 אלף דולר, בשנת 2018, מיד לאחר שליקווידיטי הוקמה, לפי שווי של מיליון דולר בלבד. באותה העת גם מנכ"ל מיטב אילן רביב השקיע אישית 60 אלף דולר. סבב הגיוס האחרון הניב למיטב רווח הון של 39 מיליון שקל. עם בעלי המניות של ליקווידיטי עצמה ניתן למנות גם את קרן ההון סיכון ספארק קפיטל, שמחזיקה בכ־18%. המנכ"ל דניאל מחזיק בכ־10% מהחברה.
הפעילות המרכזית של ליקווידיטי היא העמדת אשראי לחברות טכנולוגיה באמצעות הקרנות שהיא מנהלת. אלא שהאשראי אינו תמיד אשראי פר־סה. לעתים מדובר על העמדת מימון באמצעות רכישת תיקי הכנסות עתידיות, כך שהאשראי שניתן דומה יותר לאיגוח במהותו. המיקוד של ליקווידיטי הוא בחברות מהסוג של "תוכנה כשירות" (SaaS), כלומר כאלו שיש להן הכנסות חוזרות. טכנולוגיית החיתום של ליקווידיטי מבוססת על AI ולמידת מכונה.
בריאיון ל"כלכליסט" מפברואר 2023 אמר המנכ"ל דניאל ש"המערכות שלנו חוזות את שווי הפעילות העסקית שנתיים קדימה ברמת דיוק של 94%. לכן מעולם לא היה לנו אירוע של כשל פירעון". זאת, בשעה שלפי דניאל הממוצע בשוק ההייטק עומד על 5%. ליקווידיטי גובה דמי ניהול של 2.5%-1.2% ודמי הצלחה בשיעור של 35%-25%. כלומר, היא גובה את הנתח הזה אם השיאה למשקיעים תשואה מעל רף מסוים שנקבע. חברת הניהול של הקרנות היא גם החברה שמפתחת את הטכנולוגיה שבאמצעותה ליקווידיטי מבצעת את חיתום האשראי.
ההשקעות הרבות שנדרשות לפיתוח ושכלול המערכת הן ההסבר העיקרי של החברה לכך שבשורה התחתונה היא הפסדית. מדו"חות מיטב עולה כי את תשעת החודשים הראשונים של 2023 חברת הניהול ליקווידיטי סיימה בהפסד של 30 מיליון שקל, כמעט פי 2 בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2022, אז ההפסד עמד על 16 מיליון שקל. בשתי התקופות מדובר על הפסד לפני שמביאים בחשבון תגמול מבוסס מניות לעובדי החברה. את 2022 סיימה החברה בהפסד של 30.2 מיליון שקל, שמביא בחשבון תגמול מבוסס מניות, לעומת הפסד של 11.9 מיליון שקל ב־2021.
הכנסות חברת הניהול, שמבוססות על דמי ניהול ודמי הצלחה, הסתכמו ב־43 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2023 — עלייה של 48% בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2022. ההכנסות בשנת 2022 הסתכמו ב־28.6 מיליון שקל, מעט יותר מפי 2 בהשוואה להכנסות של 12.9 מיליון שקל ב־2021. הנתונים האלו אינם משקפים את ביצועי הקרנות של ליקווידיטי עצמן, אלא את תוצאות חברות הניהול.