בכירים לשעבר בפד: הריבית תעלה בשיעור גבוה מהמתוכנן
בכירים לשעבר בפד: הריבית תעלה בשיעור גבוה מהמתוכנן
ריצ'רד קלרידה, שכיהן עד לאחרונה כסגנו של פאוול, אמר כי בפד יצטרכו להעלות את הריבית לשיעור של 3.5% ואולי אף גבוה מכך כדי להוריד את האינפלציה ליעד של 2%. רנדל קוורלס, שפיקח בעבר על הרגולציה בסקטור הבנקאות, הזהיר שמיתון הוא אפשרות "סבירה"
שני בכירים לשעבר בבנק הפדרלי המרכזי בארצות הברית מזהירים שבבנק המרכזי יצטרכו להעלות ריבית בשיעור גבוה יותר מהמתוכנן וכי התוצאה עלולה להיות מיתון, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס.
הדברים נאמרו השבוע על ידי שני סגני יו"ר לשעבר – ריצ'רד קלרידה, שכיהן עד ינואר כאחד מסגניו של היו"ר ג'רום פאוול לענייני מדיניות מוניטרית, ורנדל קוורלס, שפיקח על הרגולציה בסקטור הבנקאות עד סוף השנה שעברה. הם מצטרפים לבכירים לשעבר נוספים המעבירים כעת ביקורת על מדיניות הפד.
קלרידה, שמשמש כיום כמרצה לכלכלה באוניברסיטת קולומביה, אמר ביום שישי כי בפד יצטרכו להעלות את הריבית בשיעור גבוה יותר כדי להאט את הצמיחה הכלכלית ולבלום את האינפלציה. קוורלס, ששב לנהל את חברת ההשקעות שייסד, הזהיר מוקדם יותר השבוע כי מיתון הוא אפשרות "סבירה".
האזהרות הקודרות של הבכירים לשעבר מגיעות בעוד פאוול הכריז השבוע על העלאת הריבית בחצי אחוז, וציין כי צפויות שתי העלאות ריבית נוספות עד יולי. פאוול טען כי מצא "מסלול סביר" לצינון האינפלציה בלי לגרום האטה כלכלית.
אולם קלרידה, שהשתתף בכנס באוניברסיטת סטנפורד, טען כי בפד יצטרכו להעלות את הריבית לשיעור של 3.5% ואולי אף גבוה מכך כדי להוריד את האינפלציה ליעד של 2%. "לפד יש את הכלים כדי לעמוד באתגר הזה, הבכירים מבינים מה עומד על הפרק ונחושים להצליח", אמר. "אך הכלים של הפד עמומים והמשימה מורכבת".
דברים דומים ומעט בוטים יותר אמר גם קוורלס. "היה יותר טוב לו היינו מתחילים לעסוק בזה בספטמבר", אמר בפודקאסט Banking With Interest, והאשים במידה מסוימת בעיכוב את נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שדחה עד נובמבר את ההחלטה למנות את פאוול לכהונה שנייה בראשות הבנק.
לדבריו, כעת עם התגברות הלחצים האינפלציוניים, שיעור האבטלה הנמוך והביקוש שגבוה מההיצע, ההשפעה של העלאת ריבית מהירה תהיה "קרוב לוודאי מיתון". קוורלס מונה לתפקיד בבנק על ידי דונלד טראמפ ועזב בדצמבר לאחר שביידן לא אישר לו כהונה שנייה. גם קלרידה מונה על ידי טראמפ.
ביל דאדלי, שעמד בראש הבנק הפדרלי של ניו יורק עד 2018, טען גם כן כי בפד איחרו בהעלאת הריבית והתוצאה תהיה מיתון.
פאוול מצדו ציין השבוע בעת ההודעה על העלאת הריבית כי הכלכלה "חזקה מאוד ובמצב טוב להתמודד עם מדיניות מוניטרית הדוקה יותר". דו"ח התעסוקה לחודש אפריל, שפורסם אתמול והיה טוב מהתחזיות, ושיעור האבטלה שנותר ללא שינוי על 3.6% סיפקו ראיות חדשות לתפיסה הזו.