בעל מניות טוען: REE הסתירה תביעה של 5.2 מיליארד דולר
בעל מניות טוען: REE הסתירה תביעה של 5.2 מיליארד דולר
עו"ד זיו עירוני הגיש בשם בעלי מניות בקשה לגילוי מסמכים, לאחר שחברת האוטו־טק, שמחקה 96% משווייה מאז הנפקתה, לא דיווחה על תביעה שהוגשה נגדה בארה"ב בדצמבר ע"י OSR בטענה לגניבת טכנולוגיה. REE: "מהתביעה עולה ריח של נקמנות"
צרות מתגלגלות: חברת האוטו־טק הישראלית Automotive REE, הנסחרת בנאסד"ק, נתבעה בסוף דצמבר בבית משפט בארה"ב על ידי החברה המתחרה OSR, שטוענת כי REE גנבה ממנה טכנולוגיה. REE, אחת ההנפקות הישראליות הכושלות בוול סטריט, איבדה כ־96% משווייה מאז החלה להיסחר בנאסד"ק ביולי 2021. עד עתה לא חשפה REE את דבר התביעה שהגישה OSR, שהתגלתה בעקבות בקשה לגילוי מסמכים שהגישה בילי עירוני, מבעלי המניות של REE, לבית המשפט הכלכלי בתל אביב, באמצעות בעלה, עו"ד זיו עירוני.
REE היא חברה שעוזרת בפיתוח רכבים חשמליים, באלמנטים כגון ההיגוי, הבלמים ורכיבים נוספים. החברה הוקמה ב־2011 על ידי דניאל בראל, שמשמש היום כמנכ"ל. בין המשקיעים העיקריים בחברה ניתן למצוא את הפניקס (7.9%), אבירם זיו (6.8%), (M&G Investment Management (6.4% וכלל ביטוח (5.6%). עד 2019 נקראה החברה סופטוויל (Softwheel), אולם על רקע שינוי בהתמקדות הטכנולוגיה שלה, שינתה את שמה ל־REE.
REE, שנסחרת כיום לפי שווי של כ־100 מיליון דולר בלבד, השלימה ביולי 2021 מיזוג עם ספאק לפי שווי אסטרונומי של 3.1 מיליארד דולר. מדובר בחברות שמנפיקות ומגייסות כספים כדי למזג לתוכן חברות פרטיות בתוך פרק זמן מוגדר — לרוב שנתיים. אם הספאק לא מצליח לבצע עסקה בפרק הזמן הזה, הוא מחזיר את הכסף למשקיעים בתוספת ריבית. התובעת, OSR, היא חברה שוויצרית בעלת מרכז פיתוח ישראלי שממוקם בפתח תקווה, שעוסקת בפיתוח טכנולוגיה עבור ענף הרכב. מנכ"לית החברה היא אורית שיפמן. בתביעה שהגישה, טוענת OSR ש־REE גנבה את הטכנולוגיה מתוך הדגם הקיים של החברה, ה־EVOLVER, ושהטכנולוגיה המדוברת היוותה את הבסיס להנפקת הספאק הגדולה. כעת דורשת OSR פיצוי כספי של 5.2 מיליארד דולר ‑ 2.6 מיליארד דולר על נזק ישיר ו־2.6 מיליארד דולר נוספים על נזקים עקיפים. התביעה מתנהלת בבית המשפט המחוזי בטקסס, שבה ממוקם מטה REE בארה"ב. משרד עורכי הדין שמייצג את OSR הוא KASOWITZ BENSON TORRES, שייצג את נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, במשפט שנוהל על התערבות רוסיה בבחירות לנשיאות ארה"ב ב־2016.
בתביעה מגוללת OSR שורת טענות, שאחת המרכזיות בהן היא המעבר של ראש צוות המחקר ופיתוח שלה, אוהד שטאובר, ל־REE ב־2019, יחד עם עובדים נוספים. על פי התביעה, שטאובר עבד ב־OSR שנתיים. OSR טוענת כי היא יכולה להוכיח ששטאובר חיבר הארד דרייב חיצוני למחשביה, למרות החובה על שמירת סודות הפיתוח. על פי התובעת, שטאובר העביר, לכאורה, מידע בהיקף של 20 ג'יגה־בייט, שכללו כתבי קוד, מחקרי שוק, סכמות פיתוח, דפי מידע, אנליזה טכנולוגית ואלגוריתמים של אינטליגנציה מלאכותית.
לטענת OSR, בעזיבתו דאג שטאובר לכאורה לחבל בפעילותה, כאשר מחק קודים שהיו שמורים על מחשבו הנייד, בניגוד לנהלים. כשנה לאחר מעברו של שטאובר, על פי OSR, חברת REE הציגה קפיצה בטכנולוגיה שלה ושינתה את ייעודה מפיתוח גלגל עם בולם זעזועים לרכב, לפיתוח מערכת מקיפה ונרחבת יותר. פיתוחים אלה, לטענת התובעת, הביאו להצלחת REE להנפיק עצמה בשווי של 3.1 מיליארד דולר. בנוסף, OSR הגישה תביעה נגד שטאובר. על פי כתב התביעה, משטרת ישראל אישרה בפניה כי היא אכן מנהלת חקירה נגד REE ושטאובר. אתמול, כאמור, הגישה בילי עירוני בקשה לגילוי מסמכים. זאת, על רקע העובדה שחרף התביעה הגדולה שהגישה OSR נגדה, REE לא דיווחה עליה למשקיעים. על פי הבקשה, החברה גם לא דיווחה על שתי אזהרות שנשלחו אליה מ־OSR במהלך 2022 ועל משא ומתן שהתקיים בין הצדדים. מגיש הבקשה, עו"ד זיו עירוני, היה בעצמו מועמד מטעם הפניקס לשמש כדירקטור חיצוני ב־REE, לאחר שחברת הביטוח לא היתה שבעת רצון מרמת הממשל התאגידי ב־REE. על פי עירוני, הדירקטורים והנהלת REE מעלו בתפקידם כשלא דיווחו על התביעה בארה"ב והפרו את חובת הזהירות וחובת האמונים למול המשקיעים. על כן מבקש עירוני את ההתכתבויות הפנימיות והחיצוניות של החברה והחברות־הבנות שלה בשנתיים האחרונות. בנוסף, עירוני מבקש את פרטי העובדים שעברו מ־OSR ל־REE ואת פרטי החקירה המשטרתית שמתנהלת לכאורה נגד החברה.
זו לא הפעם הראשונה שבה תובעת OSR את עובדיה לשעבר. ב־2021 תבעה פישמן ארבעה מעובדיה בטענה לעבירות מחשב וגניבת סודות מסחריים. החברה אף האשימה את העובדים בפריצה לדף הלינקדאין שלה. העובדים טענו בתגובה כי OSR מנצלת לרעה את יחסי הכוחות בינה לבינם.
מ־REE נמסר: "כתב התביעה מתמקד בעובד שהתחיל לעבוד ב־REE לפני כמה שנים. החברה בוחנת את כתב התביעה ותפעל בצינורות המקובלים. להערכתנו, טענות אלה אינן אלא מסך שתכליתו להסתיר את כישלונה המתמשך של OSR בשמירה על כוח אדם איכותי. נוסיף כי עולה ריח רע של נקמנות אישית וחיסול חשבונות נגד עובדים שבחרו להתפטר מ־OSR".