סגור
בניין UMI יבואנית שברולט ב רמלה
בניין UMI ברמלה (צילום: תומר הדר)

מה מחפשת יבואנית שברולט וקאדילק בחברת הסיעוד דנאל?

UMI, שבבעלות משפחת עיני וחיים דנון, רכשה מניות נוספות של דנאל ב־3.3 מיליון שקל והפכה לראשונה לבעלת עניין. יבואנית הרכב כבר ביצעה סיבוב פיננסי מוצלח בחברת הביטוח הפניקס, וייתכן שהיא מצפה לאחד נוסף בדנאל, שרחוקה משווי השיא שלה

מניית דנאל קפצה ב-7% באחוזת בית היום (א'), וזאת על רקע הפיכתה של יוניברסל מוטורוס (UMI) לבעלת עניין בחברה. יבואנית כלי הרכב רכשה מניות דנאל ב-3.3 מיליון שקל, והעלתה את החזקתה בחברת הסיעוד וכוח האדם למעט יותר מ-5%, כשהוסיפה 0.2% על אלו שכבר החזיקה.
העלייה בשער מניית דנאל מצטרפת לעלייה של 21% שנרשמה במניה במהלך חודש יוני, ומספקת למשקיעים בחברה מעט אוויר לנשימה. מניית דנאל נחבטה קשות בשנה וחצי האחרונות, ובסיכום 12 החודשים האחרונים ירדה ב-39%. שווי השוק של החברה עומד כיום על 1.5 מיליארד שקל, רחוק מאוד מהשיא של יותר מ-4.2 מיליארד שקל שאליו הגיעה בפברואר 2022.
לדנאל יש כמה פעילויות עיקריות: שירותי סיעוד (בעיקר לזכאים מטעם ביטוח לאומי), הפעלת מסגרות לאנשים עם צרכים מיוחדים, השמת עובדים לשלל תחומים בפריסה ארצית והפעלת מרכזים למתן שירותים רפואיים. בסיכום שנת 2022 היא רשמה ירידה של 37% ברווח הנקי, שהסתכם ב-117 מיליון שקל. מגמת הירידה המשיכה גם ברבעון הראשון השנה, שבו רשמה דנאל ירידה של 28% ברווח לעומת הרבעון המקביל אשתקד, וזה הסתכם ב-26.6 מיליון שקל. הירידה הוסברה בירידה בתחום משאבי אנוש על רקע ההאטה בהייטק, התייקרות שכר עובדי החברה בתחום ההוסטלים וירידה בתחום הרפואה.
הירידה ברווחיות היא חלק משינוי שעוברת דנאל במטרה להיות ממוקדת יותר בתחום הרפואה, במקום בתחום הסיעוד. בשל כך רכשה במרץ 2022 את חברת מנור תמורת 95 מיליון שקל, ובמאי 2022 הגדילה את האחזקה שלה ברשת עיניים ל־61.8% תמורת 42.8 מיליון שקל.
אולם רכישת מנור, שפועלת בתחום הפונדקאות, רחוקה מלעמוד בציפיות, ומעט יותר משנה לאחר השלמת הרכישה החברה עדיין מפסידה. דנאל סגרה את העסקה סופית במרץ 2022. זמן קצר לאחר מכן פלשה רוסיה לאוקראינה, הזירה העיקרית שבה פעלה מנור, ודנאל נאלצה לאתר חלופות לפעילותה. בנוסף, על פי הדו"ח הכספי, הטלת הסנקציות הכלכליות על רוסיה הביאה לירידה בביקוש לתיירות מרפא מצד לקוחות רוסים.
הירידה ברווחיות והבעיות במנור מצטרפות למוניטין השלילי שסוחבת דנאל בשנה האחרונה. בתחילת מאי 2022 נפטרו שלושה דיירים סיעודיים במעון בחולון ששייך לחברה בשל זיהום במזון.
יוניברסל מוטורס מייבאת לישראל את רכבי שברולט, קדילאק ואיסוזו, מחזיקה בפעילות השכרת הרכב בישראל ובאוקראינה של חברת אוויס הבינלאומית, ומחזיקה גם ברשת אופיס דיפו. היא אינה חברה נסחרת, אך איגרות החוב שלה נסחרות באחוזת בית, ולכן היא מדווחת על תוצאותיה הכספיות.
בשנת 2020, על רקע הריבית הנמוכה במשק באותם הימים, שהניבה למזומנים שבקופתה תשואה אפסית, החלה UMI לבצע השקעות במניות סחירות. בסוף חודש מרץ הן הגיעו ל-143 מיליון שקל, עלייה של 15% לעומת הרבעון המקביל ב-2022. באוגוסט האחרון היא מימשה את החזקתה במניות חברת הביטוח הפניקס כשמכרה 2.3% שנותרו ברשותה לגופים מוסדיים בתמורה ל-234 מיליון שקל. את ההשקעה בפניקס ביצעה בינואר 2021 כשרכשה 12 מיליון מניות, והגיעה להחזקה של 4.9%, בתמורה ל-324 מיליון שקל. בהמשך מכרה כמחצית מהמניות, ובסופו של דבר רשמה רווח על ההחזקה, לא כולל דיבידנדים, של 160 מיליון שקל.
גורם בשוק ההון ששוחח עם "כלכליסט" הסביר את מהלכה של UMI בדנאל כמהלך הזדמנותי לאור מחיר המניה הנמוך יחסית, לצד העובדה שעל אף הירידה ברווחיותה של דנאל היא עדיין חברה רווחית. בנוסף ציין את היותה חברה ללא בעל שליטה, והאפשרות להשפעה של בעלי העניין בה, וסיכם כי לאור זאת לחברה פוטנציאל השבחה. בעלי המניות העיקריים בדנאל כיום הם הגופים המוסדיים הפניקס (16%), מגדל (12%) והראל (11%). בדומה ליוניברסל מוטורס, גם חברת הביטוח כלל הפכה לאחרונה לבעלת עניין בדנאל, כשרכשה בסוף חודש מאי מניות דנאל ב-20 מיליון שקל, והעלתה את החזקתה בה ל-5.6%.