לקראת נתוני האינפלציה ולצד הרגיעה בגבול אוקראינה: הדולר צולל מתחת ל-3.23 שקלים
לקראת נתוני האינפלציה ולצד הרגיעה בגבול אוקראינה: הדולר צולל מתחת ל-3.23 שקלים
הערב יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, מחר נתוני הצמיחה של הרבעון ה-4, וביום שני החלטת ריבית; בהראל צופים כי מדד המחירים ישאר ללא שינוי: "העלייה החדה במחירי הנפט והפיחות בשקל (מוחק 4% מתחילת 2022) יבואו לביטוי במדדים הבאים"; רוסיה מסיגה חלק מכוחותיה
הדולר רושם ירידה חדה לעומת מקבילו הישראלי, לקראת נתוני המאקרו שיתפרסמו בישראל הערב, מחר וביום שני הקרוב. המטבע האמריקאי נסחר תמורת 3.226 שקלים, אחרי שאתמול נסחר בשיא של יותר מחצי שנה, כפסיעה מ-3.27 שקלים. מתחילת השנה מזנק הדולר ב-4% לעומת השקל.
היורו נסוג אף הוא ונסחר תמורת 3.66 שקלים. בשוק המטבעות העולמי הדולר נחלש - היורו עולה ל-1.134 דולרים, הפאונד מטפס ל-1.355 דולרים. ברקע, בין היתר, רוסיה הודיעה על השבת חלק מכוחותיה מגבול אוקראינה.
היום בערב יתפרסם מדד המחירים לצרכן, מחר נתוני הצמיחה , ובשני הבא ריבית בנק ישראל.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "היום יתפרסם מדד המחירים הראשון לשנת 2022 והתחזית שלנו היא שהמדד יישאר ללא שינוי. ירידה עונתית במחירי ההלבשה והנעלה ופגיעה בביקושים בשל האומיקרון תקוזז מול עלייה במחירי המזון (מס משקאות ממותקים ועוד). העלייה החדה במחירי הנפט והפיחות בשקל יבואו לידי ביטוי רק במדדים הבאים".
קליין מוסר כי "מחר יתפרסם האומדן הראשוני לצמיחה ברבעון האחרון של 2021. אנו צופים צמיחה חזקה של כ-4 עד 5 אחוזים (מנוכה עונתיות בשיעור שנתי), למרות האומיקרון שהיכה במשק בדצמבר".
עוד מוסיף קליין כי "ביום שני הקרוב תתפרסם החלטת הריבית הראשונה לשנת 2022 ואנו צופים שהיא תישאר ללא שינוי. השאלה המרכזית היא האם בדומה לשאר הבנקים המרכזיים בעולם בנק ישראל יאותת על כך שהצעד הבא שלו יהיה למעלה עוד השנה או שהוא יחזור על כך שהוא יהיה סבלני. להערכתנו, להמשך השיפור בשוק העבודה יהיה חלק חשוב בהחלטת הבנק".
לפי קליין "נתוני סקר כח האדם למחצית השנייה של ינואר הראו ירידה נוספת בשיעור האבטלה הרחבה ל-5.5 אחוזים. לצד סקר מגמות בעסקים לינואר שהראה שהאומיקרון לא פגע באופטימיות החברות (מלבד המלונאות), ויותר חברות רואות אינפלציה מעל ל-3 אחוזים השנה. מכאן שאנו צופים שבנק ישראל יעלה את הריבית פעמיים במחצית השנייה של השנה".
כלכלני בנק הפועלים: "אם משווים את סעיפי האינפלציה בישראל לאלו שבארה"ב בשנה האחרונה (ינואר ארה"ב, דצמבר ישראל), אז ניתן לראות שבישראל עליות המחירים היו מתונות יותר ברוב הסעיפים: הדיור לדוגמה עלה בארה"ב ב-4.4%, בעוד בישראל הוא עלה ב-3.4% המזון ב-7.0% ובישראל ב- 3.5%, בהלבשה והנעלה הפער הוא גדול במיוחד – עלייה של 5.3% בארה"ב לעומת ירידה של 7.3% בישראל. בחלק מהסעיפים, כמו דיור והלבשה והנעלה, אנו סבורים כי הפערים יצטמצמו, תוך כדי עלייה במדדים של החודשים הקרובים. אנו מותירים את תחזית האינפלציה ברמה של 2.2% ל-12 החודשים הקרובים. אם מחירי הנפט ושער החליפין יתייצבו ברמתם הנוכחית האינפלציה תהיה להערכתנו גבוהה יותר.
"שוק הנגזרים מתמחר כשלוש העלאות ריבית גם בישראל. האינפלציה צפויה לעלות להערכתנו על 3% בחודש פברואר, ולאור הפיחות שהושג, והעלאות הריבית הצפויות בארה"ב, קיים סיכוי גבוה להעלאת ריבית ראשונה במחצית השנייה של השנה. קצב העלאות הריבית בישראל צפוי להיות מתון, זאת בניגוד לזה שבארה"ב ובאנגליה, כך שפערי הריביות בין ישראל למדינות אלו צפוי לעלות. התשואות לעשר שנים בישראל "מתיישרות" עם אלו שבעולם, זאת על אף שהמצב התקציבי בישראל טוב בהרבה מזה של רוב המדינות המפותחות, ועליית הריבית בטווח הקצר צפויה להיות פה איטית יותר. התשואה לעשר שנים בישראל עלתה מתחילת השנה ב-50 נקודות בסיס לרמה של כ-1.75%, לעומת 1.24% בתחילת השנה".