עמית ורועי רוזן: נפלנו קורבן למעשי אחינו שנמלט מהארץ
עמית ורועי רוזן: נפלנו קורבן למעשי אחינו שנמלט מהארץ
הקשר בין פרשת העלמת המסים, ממכירת חברות קנאביס, לבין המעילה בחברת האשראי החוץ־בנקאי גיבוי, מתהדק. האחים החשודים בהעלמת מס טוענים כי מי שהיה הבעלים האמיתי של שתי החברות שנמכרו, הוא אייל רוזן, אחיהם, שהיה בכיר בגיבוי
הולך ומתהדק הקשר בין הפרשה שהתפוצצה שלשום במרכזה חשדות של רשות המסים להעלמת מס של האחים עמית ורועי רוזן - ממכירת שתי חברות קנאביס רפואי תמורת 12 מיליון שקל - לפרשת המעילה בחברת האשראי החוץ בנקאי גיבוי אחזקות. גיבוי קרסה בעקבות מעילה של עשרות מיליוני שקלים שהתגלתה בה והמסחר במנייתה בתל אביב הושעה מאז אוקטובר. פרשת גיבוי עומדת בלב חקירות של רשות ני"ע והמשטרה, כשהחשוד המרכזי בהן הוא אייל רוזן, מי שניהל את סניף צפון של החברה, ועזב את הארץ בטרם נחקר. חשוד נוסף הוא מנכ"לה לשעבר רן קאירי שנחקר ברשות ני"ע.
ל"כלכליסט" נודע כי עוד לפני שעמית ורועי רוזן נעצרו ביום ראשון לחקירה ברשות המסים, הם טענו בפני רשויות המס כי נפלו קורבן למעשיו של אחיהם אייל, אשר נמלט מהארץ. במכתב ששלחו לפקיד השומה בנצרת שבוע לפני מעצרם והפיכת החקירה לגלויה, הם טענו כי הבעלים האמיתי בחברות הקנאביס היה אחיהם אייל והם רק החזיקו את מניותיו בחברות בנאמנות (להוציא 8% שבבעלותם), ומי שמכר אותן מבלי לדווח על כך לרשויות המס הוא האח אייל.
"כל המיזם והפעילות הוקמה ונוהלה על ידי אח שלנו אייל רוזן ואנחנו שימשנו כנאמנים באחזקת המניות בחברות ובתמורה הובטח לנו לקבל 8% משווי מכירת מניות החברות שתוכננה לאחר ההפעלה", כתבו האחים. "בפועל, מניות החברות נמכרו ב־28 ביולי 2021 ל־Imc Holdings. כל עסקי החברות נוהלו על ידי אחינו, כולל מכירת המניות לחברה הקונה שאיתה לא היה לנו כל קשר".
על גרסה זו חזרו עמית ורועי רוזן בעת חקירתם הפלילית במשרדי פקיד שומה חקירות חיפה והצפון, שהפכה לגלויה השבוע, ולאחריה שוחררו בתנאים מגבילים. בנוסף, הם הציגו לאנשי רשות המסים את הסכמי הנאמנות, לפיהם הם כביכול מחזיקים 92% מהמניות בחברות עבור אחיהם. בנוסף הציגו תדפיסי חשבונות בנק ומסמכים שונים כדי לחזק את גרסתם שלפיה עיקר הכספים שהתקבלו מהחברה הקונה ומימוש המניות הועברו לחשבונות בנק הקשורים לאייל.
במכתבם לפקיד השומה, שאליו הפנו גם בחקירתם, טענו עוד עמית ורועי רוזן המיוצגים בידי עו"ד אלי סרור, כי לא היה להם "תפקיד ניהולי בחברות הנ"ל ולא שימשנו בשום נקודת זמן כצד לעסקת מכירת המניות. בפועל עבדנו כעובדים שכירים בחברות הנ"ל". עוד טענו השניים כי סמכו על אחיהם, שאמר להם שהוא מלווה בייעוץ משרד עו"ד מהגדולים בישראל, ולטענתם, "כל מסמכי עסקת המכירה וכל מה שקשור אליה היה מביא אלינו, מחתים אותנו ונותן לנו העתקים. מעולם לא נפגשנו עם גורם אחר בעניין העסקה הנ"ל".
עוד טענו האחים כי לאחר שרואה החשבון שלהם הודיע להם שיש להם חובת דיווח למס הכנסה על העסקה, "הודענו לאייל על כך והוא הבטיח לנו שהוא מטפל בעצמו בדיווח הנ"ל באמצעות אותו משרד עורכי דין שטיפל במכירה". לטענתם, רק לאחרונה נודע להם שהעסקה כלל לא דווחה לרשויות המס — ולכן הם מדווחים עליה רק כעת, ב־25 בדצמבר, שנה וחצי לאחר ביצוע העסקה. בנוסף נתלו בסערה שיצרה פרשת גיבוי שבה חשוד האח אייל, וטענו שבשל כך הם מתקשים לקבל שירותי ראיית חשבון לצורך הגשת הדו"חות והדיווחים המתאימים למס הכנסה. "כל רו"ח שאנו פונים אליו אינו מוכן לטפל בנו בשל כל הפרסומים והפרשות סביב אחינו".
גם עו"ד סרור כתב במקביל לפקיד שומה נצרת כי יש להתחשב בנסיבותיהם של עמית ורועי רוזן, "שכן מדובר בקורבנות למעשים של האח אייל רוזן, שמרשי נתנו בו אמון, כשבדיעבד מתברר לכאורה כי מר אייל רוזן אינו זכאי לכך". סרור כתב עוד ש"לא יעלה על הדעת כי רשות המיסים תחייב פעמיים את אותו מס, פעם אצל הנאמן ופעם אצל הנהנה, ושהמדינה תעבוד במעין 'שיטת מצליח'". רשות המסים, מנגד, חושדת שעמית ורועי רוזן הציגו בפני פקיד השומה הסכם כוזב, שעל פיו הם אינם הבעלים של החברה אלא משמשים כנאמנים בלבד. רשות המסים מייחסת לעמית רוזן בעלות בעבר על חברת ר. ע. ירוק פארם ולאחיו רועי רוזן בעלות בעבר על חברת רוזן היי וואי.
לטענת רשות המסים, בבקשה שהוגשה לבית המשפט לשחרור האחים בערובה, ב־2021 מכרו עמית ורועי רוזן את שתי החברות לממכר קנאביס רפואי לחברת IMC תמורת 12 מיליון שקל, ועל פי החשד, כדי להתחמק מתשלום מס רווחי הון על המכירה הם עשו שימוש באישור כוזב שמנע ניכוי מס במקור מעסקת המכירה, ולאחר מכן לא דיווחו לפקיד השומה על העסקה ולא שילמו מקדמה על חשבון חבות המס כמתחייב.
במקביל לשני האחים נחקר ברשות המסים בפרשת חברות הקנאביס גם חשוד שלישי, רן קאירי, מנכ"ל חברת גיבוי עד מרץ האחרון. החוקרים חושדים כי אף שקאירי לא היה רשום כבעלים בחברות הקנאביס, הוא נהנה מתקבולים של 1.2 מיליון שקל ממכירת החברות, ולא דיווח על כך לרשויות המס. הוא חשוד שבמזיד ובמטרה להתחמק ממס הוא השמיט את רווח ההון שנבע לו מהעסקה מהדו"ח ל־2021 שהגיש לרשות המסים. על פי החשד, כדי להסוות ולהסתיר את התמורה שקיבל, רכש קאירי נדל"ן בדובאי ב־900 אלף שקל.
בית משפט השלום בחיפה שחרר את שלושת החשודים ביום ראשון בתנאים מגבילים. בין השאר הם נדרשו לחתום על התחייבויות עצמיות של 250 אלף שקל כל אחד, להציג ערבות צד ג' של 200 אלף שקל כל אחד, ונאסרה יציאתם מהארץ ל־180 יום. החקירה נמשכת.