סיפתח ירוק לשנת 2024: מה עשו קרנות ההשתלמות בינואר?
סיפתח ירוק לשנת 2024: מה עשו קרנות ההשתלמות בינואר?
קרנות ההשתלמות במסלול הכללי הניבו תשואה ממוצעת של 0.22% בינואר בזכות המשך העליות בשוק האמריקאי. רק קרן אחת הניבה תשואה שלילית — זו של כלל ביטוח. הקרן של מור הניבה את התשואה הגבוהה ביותר, 0.43%
ענף השתלמות פתח את שנת 2024 ברגל ימין, כשהקרנות במסלול הכללי הציגו תשואה ממוצעת של 0.22%. זאת על רקע המשך העליות בשוק המניות האמריקאי, כשמדדי ה־S&P 500 והנאסד"ק עלו בחודש זה ב־1.6% ו־1.85% בהתאמה. העלייה במדדים המרכזיים בארה"ב פיצתה על הירידה במדד הדגל המקומי, ת"א־35, שסיים את ינואר בתשואה שלילית של 1.85%.
קרן ההשתלמות של בית ההשקעות מור היא הקרן שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר במסלול הכללי בינואר - 0.43%. מור נמנה על המגייסים הגדולים בשנתיים האחרונות, כך שכיום הוא השחקן השלישי בגודלו מבחינת היקף הנכסים מבמסלול הכללי (18.4 מיליארד שקל), כשמקדימים אותו כלל ביטוח (20.1 מיליארד שקל) ואלטשולר שחם (38 מיליארד שקל).
במור גמל ופנסיה, החברה־הבת שמנהלת גם את קרנות ההשתלמות, שומרים על חשיפה גבוהה לחו"ל. בנוסף, הקרן מתמקדת גם בחשיפה גבוהה לאג"ח בארה"ב, מתוך הערכה שלפיה הריבית בשוק האמריקאי תמשיך להיות גבוהה למשך זמן. בנוסף, ישנה חשיפה להשקעות לא סחירות, שמטרתן להפחית את התנודתיות ואת התלות של הביצועים בשוק ההון.
לפי ערן קלינסקי, סמנכ"ל ההשקעות של מור גמל ופנסיה, "אמנם בחודשיים האחרונים הגדלנו חשיפה לישראל, אבל אנחנו עדיין בחשיפה גבוהה לחו"ל. גם הביצועים של התיק הישראלי שלנו היו טובים מהממוצע. גם תיק ההשקעות הלא סחירות הניב תשואה יפה בינואר".
קלינסקי סבור שמי שמחזיק בנכסים לא סחירים ייהנה משיערוכים כלפי מעלה של החלק הזה בתיק במהלך השנה הנוכחית, בניגוד למה שהתרחש ב־2023, שנה שבה התבצעו שיערוכים כלפי מטה של נכסים לא סחירים רבים. השיערוכים של נכסים לא סחירים מתבצעים אחת לתקופה ולא על בסיס יומי, בניגוד לנכסים סחירים, ולכן, לפי קלינסקי, תיקי ההשקעות ייהנו בשנה הקרובה מהזינוק של מניות הטכנולוגיה שאמור לחלחל לחלק הרלבנטי בתיק הלא סחיר, אחרי הירידות המשמעותיות של 2022 שבאו לידי ביטוי בשיהוי ב־2023.
קלינסקי סבור שהתמהיל של המסלול הכללי במתכונתו הנוכחית מספק את החשיפה המנייתית הראויה לחוסכים בימים אלה. "אני חושב שהמסלול הכללי מאוזן למדי, עם חשיפה למניות בשיעור של 40%—45%, וחשיפה של 20%—30% לאג"ח. התמהיל הזה נכון משתי סיבות. ראשית, אנחנו נמצאים בשנה שמגיעה לאחר שנה של עליות חדות בשוק המניות האמריקאי. הסיבה השנייה היא התחזקות התזה שלפיה הריביות ימשיכו להיות גבוהות בארה"ב לאורך זמן, ולכן האג"ח הקונצרניות ימשיכו להיסחר בתשואה גבוהה".
למקום האחרון בינואר הגיעה קרן ההשתלמות של כלל ביטוח, שירדה ב־0.11%. למעשה, זו הקרן היחידה שהניבה תשואה שלילית בחודש זה במסלול הכללי. מנהלי ההשקעות של כלל ביטוח ביצעו בחודשים האחרונים רכישות גדולות בשוק המקומי מתוך אמונה שהשוק המקומי נסחר בחסר, בעיקר על רקע אירועי 7 באוקטובר. הגדלת החשיפה המקומית לא הועילה לקרן, אולם ככל שהחשש מפני פתיחת מלחמה כוללת בצפון יפחת, השוק המקומי עשוי לזנק ולהיטיב עם ביצועי הקרן של כלל ביטוח.
בטווח של שלוש שנים השיאו הקרנות במסלול הכללי תשואה ממוצעת של 14.1%. בראש ניצבת קרן ההשתלמות של אנליסט, שהיא הקרן הקטנה ביותר במונחי היקף נכסים (7.2 מיליארד שקל), עם תשואה של 17.93%, ובמקום השני הקרן של מור עם תשואה בשיעור 17.34%. במקום האחרון נמצאת קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם, הגדולה ביותר במונחי היקפי נכסים, עם תשואה של 6%. בהסתכלות על החשיפה המנייתית של הקרנות השונות, החשיפה של קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם היא הגבוהה ביותר - 49%. משום כך, אם המומנטום החיובי בשוק המניות האמריקאי ימשך - אלטשולר שחם אמורה לשפר את מיקומה בטבלה. קרן ההשתלמות במסלול הכללי של הראל ביטוח מחזיקה בשיעור החשיפה הנמוך ביותר למניות - 40.8%.