סגור

קופות הגמל להשקעה השיגו השנה תשואה חלומית; מי בראש?

קופות הגמל להשקעה השיגו תשואה ממוצעת של 18% ב־12 החודשים האחרונים במסלול הכללי. בראש הטבלה נמצאת אקסלנס, עם 22.1% ואחריה כלל ביטוח עם 20.5%. אלטשולר שחם אחרונה, עם תשואה של 15.9%

תשואות קופות הגמל להשקעה טיפסו בשיעור ממוצע של 18% ב־12 החודשים האחרונים. זאת, על רקע התאוששות הכלכלה העולמית מהשפעות הקורונה.
אקסלנס היתה קופת הגמל שהשיאה את התשואה הגבוהה ביותר לחוסכים ב־12 החודשים האחרונים. הקופה, שמנהלת כמעט 800 מיליון שקל, עלתה ב־22.1% מאז יוני 2020. קופת הגמל להשקעה של כלל ביטוח היא סגנית התשואות, עם עלייה של 20.5%. במקום השלישי נמצאת הראל עם תשואה של 18.8%.
את הטבלה סוגרת הקופה של אלטשולר שחם עם תשואה של 15.9% ב־12 החודשים האחרונים. הקופה של אלטשולר, שאחרונה בטבלת התשואות גם מתחילת 2021, היא הגדולה ביותר באופן ניכר, ומנהלת נכסים של 8.25 מיליארד שקל. לשם השוואה, הקופה השנייה בגודלה, של מור, מנהלת קצת יותר ממיליארד שקל.
בטווח הארוך מובילה אנליסט, עם תשואה של 26.3% בשלוש השנים האחרונות. אקסלנס נמצאת במקום השני עם תשואה של 25.9%. במקום השלישי ממוקמת ילין לפידות עם תשואה של 25.3%. במקום האחרון בשלוש השנים האחרונות נמצאות הקופות של מנורה מבטחים והלמן אלדובי, שנבלעה בהפניקס, עם תשואות של 20.9% ו־20.5% בהתאמה.
קופות הגמל להשקעה הן מהמוצרים הצומחים בשוק ההון בשנים האחרונות. הן הושקו לפני כחמש שנים וצברו עד היום נכסים בקרוב ל־16 מיליארד שקל, למרות מגבלת תקרת ההשקעה של 72 אלף שקל בשנה לחוסך. הנכסים המנוהלים במסלול הכללי בקופות הגמל להשקעה מסתכמים ב־14.6 מיליארד שקל, נכון לסוף יוני. מדובר בעלייה של 26% מסך הנכסים בתחילת השנה ו־11% מסוף הרבעון הראשון. לשם השוואה, הנכסים בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי, שמסתכמים ב־144 מיליארד שקל, עלו ב־5% וב־1% מתחילת השנה וברבעון השני בהתאמה. על פי עידו בדש, סמנכ"ל לקוחות פרימיום בקבוצת קלי, ההפקדות החדשות למוצר במחצית הראשונה של השנה, שהסתכמו ב־6 מיליארד שקל, מהוות עדות לאטרקטיביות המוצר בהיבט הביצועים ופלטפורמת ההשקעה.
את קצב הצמיחה הגבוה ביותר מציגות הקופות המנוהלות במור שנכסיה עלו ב־140% ב־12 החודשים האחרונים. נכסי קופת הגמל להשקעה של כלל עלו ב־51% ל־606 מיליון שקל באותה תקופה.
התשואה הגבוהה ב־12 החודשים האחרונים נבעה, בין היתר, בהגדלת החשיפה למניות של מנהלי קופות הגמל להשקעה. אם ביוני 2020 החשיפה הממוצעת למניות בענף עמדה על 36%, שנה לאחר מכן היא עלתה ל־46%. מדובר בחשיפה הגבוהה ביותר למניות בקופות הגמל להשקעה מאז הקמתן.
בטווח הארוך מובילה אנליסט, עם תשואה של 26.3% בשלוש השנים האחרונות
השוני בחשיפה למניות רחוק מלהיות מקרי. ביוני 2020 הכלכלה העולמית נמצאה בפני איום ממשי מפני התפשטות נגיף הקורונה והימשכות הסגרים כשטרם נמצא חיסון למחלה. באותם ימים מנהלי ההשקעות העדיפו לשמור על חשיפה נמוכה למניות. היום, לאחר מבצע התחסנות גלובלי, הציפייה היא שלא תתרחש פגיעה מהותית בכלכלה בעקבות הקורונה. על סמך אופטימיות זו, החשיפה המנייתית של קופות הגמל להשקעה נמצאת בשיא.
על פי בכיר בשוק הגמל, סיבה נוספת להגדלת רכיב המניות בקופות היא ש"אין למנהלי השקעות מה לעשות. בגמל להשקעה הכסף הוא נזיל ואנחנו לא יודעים מה תהיה התנהגות החוסכים במשבר ארוך. במקרה שכזה, אם החוסכים ירוצו לפדות את ההון מהקופות, השקעה בנכסים לא סחירים תהווה משקולת עצומה על הקופה, כי לא יהיה ניתן לפדות אותם. לכן מנהלים מעדיפים להשקיע במניות".
הגופים שהגדילו את החשיפה המנייתית בצורה האגרסיבית ביותר הם בתי ההשקעות מור, ילין לפידות ואלטשולר שחם. מור העלה את החשיפה המנייתית של קופת הגמל להשקעה מ־28.3% ביוני 2020 ל־43.5% ביוני 2021. ילין לפידות העלה את החשיפה מ־34% ל־48% ואלטשולר שחם העלה את החשיפה מ־33% ביוני 2020 ל־46.6%.
חגי שרייבר, מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס, "ב־12 החודשים האחרונים השוק הישראלי הציג תשואות יתר קלות על פני השווקים בחו"ל, על רקע החיסונים והחזרה לשגרה המהירים יחסית. תיקי המניות והאג"ח הקונצרני שלנו בארץ ובחו"ל היו ממוצבים טוב לסנאריו של יציאה ממשבר, תוך הטייה לסקטורים מחזוריים".
לא הגיעה העת להקטין את האחזקה המנייתית בקופה?
"החשיפה למניות גדלה עם העלייה הגבוהה שלהן ביחס לשאר האפיקים. היום אנחנו בחשיפת חסר במניות של כ־2% מהממוצע בשוק. החשיפה האבסולוטית למניות לא מעידה בהכרח על ביצועי התיק".

2 צפייה בגלריה
חגי שרייבר מנהל השקעות ראשי הפניקס
חגי שרייבר מנהל השקעות ראשי הפניקס
חגי שרייבר, מנהל השקעות ראשי, הפניקס. "חשיפה למניות לא מעידה בהכרח על ביצועי התיק"
(צילום: ענבל מרמרי)