בלעדיחזר לבורסה: שאול נאוי הנפיק את יעקב פיננסים לפי שווי 440 מיליון שקל לפני הכסף
בלעדי
חזר לבורסה: שאול נאוי הנפיק את יעקב פיננסים לפי שווי 440 מיליון שקל לפני הכסף
חברת האשראי החוץ־בנקאי שהקים אחרי הפרידה מאחיו דורי באחים נאוי הציבורית, גייסה 88 מיליון שקל בעיקר ממוסדיים ותחל להיסחר בשבוע הבא. זמן קצר לפני ההנפקה גייסה יעקב פיננסים 79 מיליון שקל מאלטשולר שחם
שאול נאוי סגר את הנפקת חברת האשראי החוץ־בנקאי שבשליטתו. ל"כלכליסט" נודע כי יעקב פיננסים — החברה החדשה שהקים נאוי אחרי שנפרד מאחיו דורי נאוי – גייסה 88 מיליון שקל לפי שווי של כ־440 מיליון שקל לפני הכסף. הביקושים עמדו על 105 מיליון שקל.
החברה תחל להיסחר בשבוע הבא בבורסה לפי שווי של כ־528 מיליון שקל. בהנפקה, שבוצעה בדרך של הצעה לא אחידה והובלה בידי לידר חיתום, השתתפו בעיקר גופים מוסדיים.
חברת אחים נאוי, שכיום בעל השליטה בה הוא האח דורי נאוי, נסחרת בשווי של 960 מיליון שקל, לאחר קפיצה של 5% אתמול — כמעט כפול מהשווי של יעקב פיננסים, שהוקמה רק השנה. עם זאת, יעקב פיננסים הצליחה כבר בשנה הראשונה לפעילותה להפוך לשחקנית משמעותית בשוק האשראי החוץ־בנקאי.
בין שאול ודורי נאוי פרץ בתקופת הקורונה סכסוך שגלש אף לתביעה משפטית, שאותה הגישה חברת אחים נאוי נגד שאול, בטענות שונות להפרות הסכמים והתחייבויות אחרי פרידתו מהחברה. אחים נאוי טענה כי שאול הקים חברה מתחרה בעודו נושא משרה בחברת אחים נאוי. הסכסוך הסתיים בפשרה, שבמסגרתה העביר שאול נאוי לחברה הבורסאית כ־1.7 מיליון שקל. יעקב פיננסים נושאת את שם אביהם של האחים. היא נרשמה כחברה ב־2009, אבל החלה לפעול בתחום האשראי החוץ־בנקאי בדצמבר 2020. בתשקיף שפרסמה החברה לקראת ההנפקה, ואשר נכתב בידי עו"ד ישראל שמעונוב, עלה כי את תשעת החודשים החודשים הראשונים של 2021 סיכמה החברה עם הכנסות מימון של כ־31 מיליון שקל ועם רווח נקי של כ־15 מיליון שקל. אחים נאוי הרוויחה בתקופה זו 76 מיליון שקל.
הונה העצמי של יעקב פיננסים עמד בסוף ספטמבר האחרון על כ־20 מיליון שקל, והיקף תיק האשראי שלה מגיע לכ־1.4 מיליארד שקל — תיק משמעותי, שבתוך שנה בלבד של פעילות מגיע כבר לכמחצית מהיקף האשראי שמעניקה חברת אחים נאוי. בתשקיף צוין כי פעילותה של יעקב פיננסים מתרכזת במסחר בממסרים (צ'קים) דחויים. במסגרת זו מקבלים הלקוחות את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידיהם, ואלה מוסבים לחברה תמורת ריבית הנקבעת בין הצדדים, עבור יתרת התקופה שנותרה עד פירעון הצ'ק.
את ההון הדרוש למתן האשראי מקבלת יעקב פיננסים מהבנקים הגדולים. כספי הגיוס יעניקו לה אפשרות להעמיד הון נוסף לפעילותה, ועל בסיסו לקבל מימון נוסף מהבנקים. הכנסות החברה מתבססות על המרווח הנוצר בין עלות האשראי שאותו היא מעניקה ללקוחותיה, לתמורה שאותה היא מקבלת בעבורו.
לפי התשקיף, יש לחברה כ־400 לקוחות, ועיקר פעילותה במרכז הארץ, בעיקר "בערים הנמצאות במגמות צמיחה בענף הנדל"ן והתשתיות, שהוא הענף המרכזי שבו פועלים לקוחות החברה". החברה פועלת גם מול עסקים בתחומי המזון, החקלאות, המסחר והתשתיות.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" הקצתה החברה לקראת ההנפקה 18% ממניותיה לאלטשולר שחם תמורת השקעה של 79 מיליון שקל. בדיעבד נכנס בית ההשקעות לחברה בשווי ההנפקה וללא דיסקאונט, אם כי קיבל חבילת מניות גדולה מזו שהונפקה.