ביטול האג"ח המיועדות עשוי לתדלק את המאבק במסקנות ועדת יפה
ביטול האג"ח המיועדות עשוי לתדלק את המאבק במסקנות ועדת יפה
אם המוסדיים יקבלו לידיהם עוד מעל 160 מיליארד שקל שמחפשים תשואה, ההשקעה בקרנות השקעה פרטיות היא אחת האפשרויות המשמעותיות מבחינתם.
ועדת הכספים אישרה בשבוע שעבר רפורמה משמעותית ביותר בכל הנוגע לביטחון הפנסיוני של אזרחי המדינה. הרפורמה של משרד האוצר "ביטול האג"ח המיועדות", היא לא פחות ממהפכה בענף הפנסיה. איגרות החוב המיועדות מונפקות על ידי המדינה באופן ייעודי לקרנות הפנסיה, בהיקף של כ־30 מיליארד שקל בשנה.
המדינה מתחייבת לשלם עליהן ריבית של 4.86% בשנה, צמודה למדד, והן מהוות כ־30% מהתיק הפנסיוני, מה שמייצב את התשואות, בעיקר בזמן נפילות בשוק ההון. אולם הריבית הגבוהה של האג"ח המיועדות מייקרת את עלויות גיוס החוב של המדינה, ולכן באוצר הוחלט לבטלן. במקום זה המדינה תייצר מנגנון שיבטיח תשואה של 5.15% על 30% מהחיסכון הפנסיוני. מהלך זה צפוי לחסוך לאוצר עלויות מימון של כמעט 8 מיליארד שקל בשנה. הרפורמה צריכה לעבור קריאה שנייה ושלישית בכנסת במהלך נובמבר.
בחודשים האחרונים מנהלי ההשקעות הסבירו כי מבחינתם ביטול האג"ח המיועדות יביא להשקעה גדולה יותר במניות ובקרנות השקעה. ברירת המחדל של המוסדיים היא שפיזור הנכסים ב־30% מההון שיתפנה יהיה דומה להרכב של ה־70% האחרים בקרן. כלומר, אם היו 50% במניות במתווה הקודם, החשיפה תגדל ל־65% (50% מתוך 30%). בהתאם, אם החשיפה לקרנות השקעה הסתכמה ב־10%, היא תגדל ל־13%.
ענף הפנסיה מנהל 550 מיליארד שקל, כך שבשנים הקרובות יגדלו הביקושים למניות בבורסה וקרנות השקעה פרטיות בכ־165 מיליארד שקל. מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב אמר בנושא כי "הרפורמה תפנה מאות מיליארדי שקלים למוסדיים. זו הזדמנות נדירה לרתום את המוסדיים וקרנות הפנסיה, על מנת שישקיעו כספים אלה בכלכלה הישראלית".
עם זאת, בשיחות עם מוסדיים עולה כי רוב הכספים המתפנים יופנו להשקעה בחו"ל. זאת, בעקבות ההיצע הדל יחסית להון משמעותי כל כך בשוק המקומי. במקרה שכזה, המרוויחות הגדולות מהמהלך יהיו דווקא קרנות ההשקעה הזרות, שפועלות עם המוסדיים הישראליים.
הרפורמה עשויה לתדלק מאבק במסקנות ועדת יפה — הוועדה שבחנה את הצורך בכפל דמי ניהול ושיעורם, שמשרתים את יכולת המוסדיים להשקיע כספים אצל קרנות השקעה פרטיות. זאת, משום שאם המוסדיים יקבלו לידיהם עוד מעל 160 מיליארד שקל שמחפשים תשואה, ההשקעה בקרנות השקעה פרטיות היא אחת האפשרויות המשמעותיות מבחינתם. כל זמן ששיעור כפל דמי הניהול עומד על 0.25%, המוסדיים יתקשו להגדיל את היקף הכספים שהם משקיעים בקרנות האלו.