יהונתן כהן מציע לבעלי האג"ח חצי מגיבוי אחזקות תמורת 57% מהחוב
יהונתן כהן מציע לבעלי האג"ח חצי מגיבוי אחזקות תמורת 57% מהחוב
בעל השליטה בגיבוי אחזקות פנה למחזיקי האג"ח בהצעה להמיר את הסדרות הקיימות בהיקף של 137 מיליון שקל בסדרת אג"ח חדשה של 60 מיליון שקל. בתמורה: כהן מציע, בין היתר, מניות בשווי 5 מיליון שקל ושטרי הון נחותים בגובה של 20 מיליון שקל
המערכה של גיבוי אחזקות עוברת לשלב השלישי. לאחר שבמערכה הראשונה נעשתה לכאורה תרמית והתגלו חובות אבודים של יותר מ־100 מיליון שקל בתיק האשראי של גיבוי ובמערכה השנייה סגרו הבנקים את מסגרות האשראי לחברה, במערכה הנוכחית יצטרך בעל השליטה יהונתן כהן (62.8%) לשכנע את בעלי החוב הציבורי להסכים להסדר חוב.
נתחיל מהסוף: במוצאי השבת האחרונה נשלח הסדר החוב של גיבוי לנציגות בעלי האג"ח של חברת האשראי החוץ־בנקאי. על פי תכתובת המיילים בין עו"ד גיא גיסין, שנבחר לייצג את בעלי האג"ח לבין נציגי גיבוי, בעלי האג"ח מתכוונים לדחות אותה ולהעמיד את האג"ח לפירעון מיידי. לפי נציגי החוב, ההצעה עצמה "אינה מחייבת, ומותנית בתנאים מתלים שאינם תלויים בכם (בכירי גיבוי) וקיים ספק ביחס להתממשותם".
עוד אומרים בעלי האג"ח כי הנציגות "אינה רואה בהצעה כפי שנשלחה כעומדת בסף המינימלי כדי להוות חלופה לנקיטת הליכים, כאשר ממילא אין כל מניעה להמשיך ולדון בה גם לאחר הגשת בקשה לפתיחת הליכים... בנסיבות אלה, אנו לא נדחה את ההצבעה לשם עמידה בלוחות הזמנים שהכתבתם בהצעה". גם יצחק עידן, המומחה שמונה על ידי הנושים, סבור כי ההצעה אינה יכולה להוות כנקודת פתיחה למשא ומתן.
לגיבוי יש שתי סדרות אג"ח: א' וב'. היקף סדרה א' נאמד בקצת יותר מ־10 מיליון שקל והיקף סדרה ב' נאמד ב־127 מיליון שקל. סדרה א' נפדית במלואה בדצמבר וסדרה ב' בעלת מח"מ (הזמן המשוקלל של תשלומי הריבית ופירעונות הקרן של האג"ח) של 1.3 שנים.
כהן מבקש מבעלי האג"ח להשמיט את החוב הקיים ולבצע תספורת עמוקה של יותר מ־57%. בעלי האג"ח ימירו את החוב שלהם בסדרת אג"ח חדשה בעלת מח"מ ארוך יותר של ארבע שנים וריבית של 5% בהיקף חוב של 60 מיליון שקל, לעומת החוב הנוכחי של 137 מיליון שקל. כהן מבקש להמתיק את התספורת, כאשר במסגרת ההצעה להסדר החוב הוא מבטיח להם 49% מהחברה, הנאמדים ב־18 מיליון שקל בהתבסס על ההון העצמי של החברה. ואולם, על פי מחירה הנסחר של גיבוי בבורסה בתל אביב, 49% נאמדים ב־5 מיליון שקל בלבד. בנוסף, החברה תפיק שטרי הון נחותים בהיקף של 20 מיליון שקל שיינתנו לנושים עם הפירעון הסופי של סדרת האג"ח החדשה.
הצ'קים בקופתה של גיבוי מסתכמים ב־49 מיליון שקל, תיק המשכנתאות שלה מסתכם ב־22 מיליון שקל וחייבים בהיקף של 78 מיליון שקל. כלומר, היקף נכסי החברה הוא 149 מיליון שקל. אולם, החברה אמורה להפריש תמורת נכסים אלה יותר מ־100 מיליון שקל. קרי, נכסיה במציאות נמוכים מ־49 מיליון שקל. כך או כך, כהן מציע 50% מההון שיהיה ניתן לגבות מהלקוחות החייבים בהיקף של 78 מיליון שקל, כחלק מהחובות האבודים.
עוד מציע כהן את כספי התביעה שיתקבלו מהתביעה שהוגשה נגד הבכירים לשעבר בחברה, אייל רוזן, רמי קאירי, יורם אריאב וג'ולי שאמה, שעל פי טענות החברה הם האחראים על התרמית שנערכה בחברה בתפקידים אקטיביים או פסיביים. הסדר החוב אופטימי וקובע כי יהיה ניתן לקבל בתביעה 38 מיליון שקל. לצדם, החברה מקווה כי יינתנו גם כספי ביטוח, בהיקף של 10 מיליון דולר.
בנוסף, כהן מציע להעמיד הלוואת בעלים לחברה בהיקף של 7 מיליון שקל דרך אינפין ייעוץ, החברה שבעזרתה רכש כהן את גיבוי. ההלוואה תשמש לתפעול השוטף של גיבוי ולא תישא ריבית. ההלוואה תישא שיעבוד של 15 מיליון שקל כשיעבוד ראשון מתיק המשכנתאות של החברה. ההלוואה תיפדה כשמסגרות האשראי הבנקאי של גיבוי ישוקמו ויחצו שוב את ה־100 מיליון שקל (כיום מסתכמות ב־69 מיליון שקל), והפדיון ייעשה באמצעות המרה למניות גיבוי.
כהן מאמין שגיבוי אחזקות עוד יכולה לחזור לפעילות עסקית ולהלוות מחדש ללקוחות. החזרה לשגרה תלויה ברצונם של הבנקים לשחזר את מסגרות האשראי שלה. על פי נתוני הסדר החוב, בנק הפועלים החליט לצאת נגד הזרם ומתחריו ־ והעמיד לחברה מסגרת אשראי מצומצמת של 6 מיליון שקל. כמו כן, המשך הפעילות תלוי בהחלטה של רשות שוק ההון, בהובלת עמית גל, להותיר לחברה את הרישיון לעסוק בתחום האשראי החוץ־בנקאי. מחר תיערך פגישת הסברה נוספת בין נציגי החברה לבעלי החוב, וההצבעה האינדיקטיבית על הסדר החוב תיעשה לקראת סוף השבוע, אולם זו כאמור אמורה להיתקל בהתנגדות כוללת של הנציגות.
מה יקבלו הנושים תמורת ביטול האג"ח של גיבוי בהיקף של 137 מיליון שקל?
- אג"ח בהיקף של 60 מיליון שקל עם ריבית של 5% ומח"מ ל־4 שנים
- שטרי הון נחותים בהיקף של 20 מיליון שקל שייפרעו לאחר 5 שנים
- 49% ממניות גיבוי אחזקות
- 50% מהאשראי שניתן יהיה לגבות מהחייבים ושהוכרז כהון אבוד
- תקבולים שיגיעו לחברה מהביטוח ומתביעות נגד צדדים שלישיים