"יש חשיבות לזהות הרוכשים של השליטה בבתי זיקוק"
"יש חשיבות לזהות הרוכשים של השליטה בבתי זיקוק"
גורמים פוליטיים ועירוניים באזור חיפה חוששים שהמעורבות של גרין אויל, שבשליטת חתניו של בני שטיינמץ, בקבוצת השליטה של הפטרוכימיים בבזן, תקדם את פיתוח החברה בתחום הזיקוק - ותפגע במאמץ לפנות את התעשייה המזהמת מהמפרץ
מתחזקות ההתנגדויות להסדר החוב של פטרוכימיים, שאמור להעניק לה שליטה בלעדית בבזן, ביחד עם חברת גרין אויל של חתניו של של בני שטיינמץ. בין היתר קיימים גורמים פוליטיים וסביבתיים, שהם חלק מהתארגנויות שיתנגדו להסדר במסגרת הליך אישורו בבית המשפט. החשש שמוביל אותם הוא המשך הפעילות המזהמת של בזן במפרץ חיפה.
ההתנגדויות נוגעות לשתי סוגיות מרכזיות. הראשונה היא מחיקה של כמיליארד שקל חוב למחזיקי אג"ח. הסוגייה השנייה אסטרטגית יותר ונוגעת להשלכות ארוכות הטווח של העסקה.
מכירת השליטה בבזן על ידי החברה לישראל ועידן עופר, נתפסת כעיסקה שנותנת רוח גבית לרצון של המדינה לפנות את בתי הזיקוק ממפרץ חיפה.
עם זאת, העובדה שגרין אויל תהיה חלק מקבוצת השליטה של הפטרוכימיים בבזן מעוררת חשש שמדובר בקבוצה אסטרטגית, שמעוניינת לפתח את החברה בתחום הזיקוק המזהם. לעומת זאת, בעלי השליטה בחג'ג' נדל"ן, האחים צחי ועידו חג'ג', שכבר היו בדרך לרכוש את בזן מידי החברה לישראל, הצהירו במפורש שמטרתם היא הנדל"ן שיפונה עם מפעלי הזיקוק.
החברה לישראל כבר חתמה בפברואר השנה על הסכם למכירת השליטה בבזן לידי האחים חג'ג' תמורת 550 מיליון שקל.
החברה לישראל מחזיקה בשליטה בבזן ביחד עם הפטרוכימיים, שבשליטת דיוויד פדרמן, יעקב גוטשטיין ואלכס פסל. פטרוכימיים היא חברה חדלת פירעון, שלא עמדה בחוב של 1.65 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה, להם שועבדו האחזקות שלה בבזן – 15.6% מהחברה. לפטרוכימיים יש זכות סירוב על העיסקה מול חג'ג'. כלומר, היא יכולה להחליט שהיא זו שמבצעת את העיסקה ורוכשת את המניות בעצמה.
הפטרוכימיים הגיעה להסכמות מול נציגות מחזיקי האג"ח, שאושרו ביום חמישי בהצבעה של מחזיקי האג"ח, כי יחד עם משקיעים נוספים יזרימו בעלי השליטה 100 מיליון שקל לחברה, יגייסו חוב חדש של 485 מיליון שקל וימחזרו 245 מיליון שקל מהחוב הישן.
בדרך זו תישאר השליטה בחברה בידיהם ובידי שותפיהם החדשים — גרין אויל שממחזרת שמן תעשייתי ושנמצאת בשליטת אדר שוורץ ואוהד שוורץ, חתניו של בני שטיינמץ, ומייקל בוברוב, הנציג בישראל של נציג ענקית האנרגיה העולמית טרפיגורה. אליהם חבר גם יונה פוגל שהיה מנכ"ל פז, המתחרה של בזן. לכל השותפים ניסיון בתחום האנרגיה הישנה, מה שמגביר את החשש מפני כוונותיהם לגבי מפעלי בזן.
הפטרוכימיים מצויה במירוץ נגד הזמן, שכן עליה לממש את העיסקה עד ה־15 בספטמבר, המועד אליו היא מחויבת לפי הסכם זכות הסירוב מול חברה לישראל. פטרוכימיים הגישה בקשה לאישור ההסדר בבית המשפט ובמקביל היא חייבת לקבל את אישור משרד האוצר להיתר שליטה חדש בבזן, שלא יכלול את החברה לישראל. היתר כזה לא התקבל עד סוף השבוע ונמצא עדיין בדיונים באוצר.
המדינה העבירה בחודש מרץ השנה החלטה על פינוי בזן ומייעדת את השטח שיתפנה לשימושים מעורבים, ובמרכזם תעסוקה, מגורים, לוגיסטיקה ושטחים פתוחים. כמו כן, בתוכנית מוצע לתמוך בהקמת מוקדי מחקר ופיתוח המתבססים על המוסדות האקדמיים של חיפה. עידן עופר (החברה לישראל) תמך פומבית בפינוי, וההערכות בקרב ארגוני הסביבה הן שגם האחים חג'ג' מחויבים לפינוי.
איגוד ערים אזור מפרץ חיפה שמייצג 12 רשויות מקומיות מלווה בשנים האחרונות את המדיניות הממשלתית בעניין ואף פועל לקדם צעדים להבראת מפרץ חיפה ולסגירה של התעשייה הפטרוכימית במפרץ בהתאם למדיניות הממשלתית. בהתנגדות שתוגש הבוקר לבית המשפט כותב האיגוד כי "רכישת מניות בזן על ידי חברה מתחום התעשיה הפטרוכימית במקום חברה נדל"נית היא החלטה עם השלכות ציבוריות נרחבות שמצריכה גם התייחסות מטעמה של המדינה. אישור ההסדר צפוי להוביל לכך שלבעלי החוב והשליטה יהיה עניין רב לפתח את פעילות הזיקוק כדי למקסם את שווי המניות שבידיהם וכך תסכן את העתיד הנקי במפרץ חיפה. המשך הפעילות הפטרוכימית לטווח הארוך עומד בניגוד מוחלט להחלטת הממשלה מ־22 במרץ 2022 להפסיק את פעילות הזיקוק במפרץ".
לדברי האיגוד, לזהותם של הרוכשים יש חשיבות והשלכות על עצם יישום החלטת הממשלה. "אישור הסדר החוב תוך הכנסת שותף פטרוכימי חדש למאזן – ללא שמיעה והתחשבות בעמדת האיגוד – עלולה לדחות לשנים ארוכות את פינוי בתי הזיקוק ממפרץ חיפה. זאת בשונה ממכירת מניות בזן לקבוצת חג'ג' נדל"ן אשר תחום עיסוקה מתיישב היטב עם התוכניות הממשלתיות לסגירת המפעלים ולפתח תחומים נוספים בעיר וביניהם בניית מגורים ותעסוקה", טוען האיגוד.
בשבוע שעבר פנה האיגוד לראש הממשלה יאיר לפיד בעניין זה.
גם גורמים פוליטיים נוספים פנו ללפיד. ח"כ נעמה לזימי, ראש השדולה להבראת מפרץ, כתבה ללפיד כי לא ניתן להסכים להסדר ולהשתלטות הקבוצה על בזן. "מדובר לא רק בזלזול בהחלטת הממשלה אלא גם יריקה בפניהם של ציבור תושבי חיפה והאזור שנאלצים שוב לחשוש שניתן לרמוס את בריאותם לטובת רווח כלכלי של חברות עסקיות", כתבה.
גם ח"כ אלון טל מהמחנה הממלכתי ויו"ר ועדת המשנה להשפעת הסביבה והאקלים על הבריאות, שלח מכתב ללפיד. טל מבקש שההסדר לא יכלול תספורת של מיליארד שקל מכספי הפנסיה של אזרחי ישראל.
לדבריו, אם יאושר ההסדר יהיה זה בבחינת תמריץ לבעלי השליטה למקסם את שווי המניות שבידיהם על ידי פיתוח פעילות הזיקוק. הוא דורש שכל רוכש של המניות של בזן, יעמיד מכתב התחייבות בלתי חוזרת לפיה הוא מתחייב לקיים את החלטת הממשלה לפינוי המפעלים תוך עשור.
הדיון בבית המשפט בהסדר יתקיים מחר. בינתיים החלה פטרוכימיים ברוד שואו מול גופים מוסדיים לגיוס סדרת החוב החדשה של 485 מיליון שקל. את הרוד שואו מובילים עדי פדרמן בנו של דיוויד פדרמן, ורפי ערד מנכ"ל הפטרוכימיים. במצגת שפרסמה החברה מוצגים מצד המשקיעים רק פוגל ובורבוב שמוגדר כמנכ"ל טרפיגורה ישראל בעוד ששמותיהם של שני חתניו של בני שטיינמץ – אוהד שוורץ ואדר שוורץ – אינם מוזכרים כלל. זאת למרות שהם שותפים בחברה החדשה שהוקמה לצורך רכישת השליטה בבזן.
האג"ח שפטרוכימיים תגייס הן ל־4.7 שנים והקרן תיפרע בתשלום אחד ב־30 באפריל 2027. הריבית הצפויה היא 6%–7% ותשולם לאורך השנים עד לפרעון. המשקיעים יזרימו 100 מיליון שקל ויבטיחו הצעת רכש ל־70 מיליון שקל במניות החברה, ממחזיקי אג"ח שירצו לא להשתתף בהסדר. המשקיעים מוגדרים במצגת כבעלי ערך מוסף בתחום הסחר, התפעול, הלוגיסטיקה, הניהול הפיננסי ועוד.