סגור
כיפת ברזל
כיפת ברזל (צילום: Shutterstock / Stavchansky Yakov)

שרביט כספים: רווחי רפאל טסו ב-400%, לצד צבר שיא של 33 מיליארד שקל

מפתחת מערכות כיפת ברזל ושרביט קסמים (קלע דוד) רשמה ברבעון השלישי רווח נקי של 169 מיליון שקל לעומת 42 מיליון שקל ברבעון המקביל; מתחילת השנה רפאל קיבלה הזמנות בהיקף כולל של יותר מ-10.3 מיליארד שקל, וצבר ההזמנות שלה האמיר לשיא

הביקושים הערים בעולם למערכות נשק, בין השאר בהשפעת המלחמה באוקראינה, הגדילו ברבעון השלישי של השנה את המכירות של רפאל מערכות לחימה ב-36% לעומת מכירותיה ברבעון המקביל אשתקד והן הסתכמו ב-2.94 מיליארד שקל.
ברבעון השלישי הרווח הנקי שלה הסתכם בכ-169 מיליון שקל לעומת רווח נקי של 42 מיליון שקל ברבעון המקביל. מתוך הרווח הנקי שלה ברבעון, רפאל צפויה לשלם למדינה מס מיוחד בהיקף של כ-50 מיליון שקלים על רווחים כלואים שנצברו אצלה בתקופה שלפני יותר מ-10 שנים. החברה מסרה כי מאז תחילת השנה היא שילמה למדינה מס מיוחד על רווחים כלואים בסכום כולל של 223 מיליון שקל.
מתחילת השנה רפאל קיבלה הזמנות בהיקף כולל של יותר מ-10.3 מיליארד שקל, וצבר ההזמנות שלה האמיר לשיא של כל הזמנים, כ-33 מיליארד שקל. בתשעת החודשים הראשונים של 2022 מכירותיה הסתכמו בכ-7.7 מיליארד שקל, גידול של 17% לעומת התקופה המקבילה. הרווח הנקי שלה מתחילת השנה הסתכם בסוף הרבעון השלישי ב-183 מיליון שקל, עליה של 13% לעומת תשעת החודשים הראשונים של 2021.
רפאל נהנית בשווקים הביטחוניים בעולם מיוקרה רבה, בזכות מערכותיה פורצות הדרך בעיקר בתחום ההגנה האווירית, בהיותה המפתחת של המערכות כיפת ברזל ושרביט קסמים. עם זאת, גם סדרת טילי הנ"ט שלה מסוג גיל (נמכרים בעולם בשם 'ספייק') זוכה לביקושים נרחבים בקרב צבאות ברחבי העולם, ועד כה הצטיידו בהם כ-40 מדינות.
יו"ר רפאל הוא עוזי לנדאו והמנכ"ל שלה הוא האלוף (במיל') יואב הר אבן. לדברי הר אבן, ההצלחות של רפאל ברבעון מבטאות תוצאה של השקעות נרחבות להשגת פריצות דרך טכנולוגיות שמובילות גם להישגים שיווקיים מרשימים בשוק הישראלי ובשווקים שבהם היא פועלת בחו"ל: "ההשקעות בגיוס ובשימור של כוח אדם, במחקר ופיתוח והיערכויות נכונות בתחומי השיווק והתפעול סייעו לנו לממש את יעדי החברה אל מול האתגרים שלפניה והובילו לתוצאות המרשימות ברבעון, וזאת חרף המס המיוחד שרפאל משלמת למדינה ומשפיע על הנקי שלה".
צבר שיא גם אצל המתחרות: רפאל היא אחת מ-3 החברות הביטחוניות הגדולות בישראל, שפועלת לצד אלביט מערכות והתעשייה האווירית. היא חברה ממשלתית לא בורסאית, אך היא צפויה לחשוף את הדוחות הכספיים שלה לרבעון במהלך הימים הקרובים וזאת מתוקף הנחיית מנהלת רשות החברות הממשלתיות, מיכל רוזנבוים. גם התעשייה האווירית נמצאת בבעלות המדינה, ובשונה מרפאל היא מדווחת לבורסה בתל אביב כי היא מנפיקה אגרות חוב.
אתמול (ג') אלביט מערכות פרסמה דוחות חלשים לרבעון השלישי של השנה, שמצביעים על סטגנציה במכירות ועל צניחה של כמעט 40% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל. עם זאת, היא הציגה צבר הזמנות גבוה, של 14.7 מיליארד דולר שכ-40% ממנו צפויים להתממש עד סוף 2023. התעשייה האווירית, שהיא הראשונה מבין החברות הביטחוניות הגדולות שפרסמה דוחות לרבעון השלישי, דיווחה על תוצאותיה כבר לפני כשבוע וחצי. מכירותיה ברבעון הסתכמו ב-73 מיליון דולר, זינוק של 135% לעומת הרבעון המקביל. צבר ההזמנות שלה בסוף הרבעון הסתכם בשיא של כ-16 מיליארד דולר.
הגידול בהזמנות שעליו מדווחות החברות הישראליות מוסבר בבשלות של מערכות לחימה שמשך פיתוחן נמשך שנים ארוכות וב"אפקט אוקראינה", שמתאפיין בגאות בביקושים לאמצעי לחימה חדשים ומתקדמים מצד מדינות רבות באירופה ובאסיה בעקבות המלחמה שבין רוסיה לאוקראינה.
בתעשיות הישראליות צופים גידול שיחול בשנים הקרובות בתקציבי הביטחון של מדינות רבות, שיופנו בין השאר להצטיידות נרחבת במערכות מתקדמות להגנה אווירית, כלי טייס בלתי מאוישים, סוגי חימוש מדויקים, 'חימוש משוטט' ומערכות גילוי, הגנה ותקיפה שמותאמות ללחימה בזירה הימית.
ניסוי מוצלח במערכת הגנה לספינות: בתוך כך, התעשייה האווירית ומשרד הביטחון דיווחו בצהריים על הישג טכנולוגי וציון דרך משמעותי בעקבות ניסוי מוצלח שבמסגרתו שוגר טיל הגנה ארוך טווח מסוג LRAD ממערכת ההגנה "ברק מגן" המותקנת בספינות הקרב החדשות של חיל הים, סער-6 המיועדות להגן בין השאר על אסדות הגז של ישראל בים התיכון.
המיירט שוגר מסיפונה של הספינה אח"י "מגן" לעבר מטרה שדימתה טיל שיוט מתקדם – והשמיד אותה. הטיל משתייך למערכת מתקדמת שמספקת לכלי השייט של חיל הים הגנה היקפית מפני מגוון רחב של איומים, בהם תקיפה של מטוסי קרב, פגיעה של כלי טייס בלתי מאוישים, טילי שיוט, רקטות, טילי חוף – ים ועוד.
בכיר במחלקת מטאו"ר (מערכות, טילים ואווירונאוטיקה) שבמפא"ת (המינהלה לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות) שבמשרד הביטחון אמר כי "הצלחת הניסוי מחזקת את הביטחון שלנו במערכת וביכולותיה להגן על נכסיה האסטרטגיים של ישראל בים".
את המנוע של הטיל המיירט במערכת "ברק מגן" פיתחה ומייצרת החברה הממשלתית תומר.