סגור
מימין תומר ראב"ד ו דוד פורר
מימין: תומר ראב"ד ודוד פורר (צילומים: אוראל כהן)

בלעדי
שלב ביניים בדרך לפרידה: סרצ'לייט ופורר ישלטו בבזק עם נתח של 15%

שר התקשורת צפוי לחתום אחרי ט' באב על צמצום גרעין השליטה המינימלי בחברה. בעלי השליטה מחזיקים כיום ב־27.3% וממנים חצי מהדירקטורים בבזק 

שר התקשורת שלמה קרעי צפוי להעניק, מיד אחרי ט' באב, היתר שיקטין את גרעין השליטה המינימלי בבזק מ־25% כיום ל־15%. כך נודע לכלכליסט. פירוש הדבר הוא שבעלי השליטה הנוכחיים בחברת התקשורת הישראלית הגדולה ביותר, קרן סרצ'לייט האמריקאית ומשפחת פורר, יוכלו להמשיך לשלוט בה גם עם שיעור החזקה נמוך משמעותית.
כלומר, הם ימשיכו למנות מחצית מחברי הדירקטוריון ולהכווין את עסקי החברה. עוד נודע כי משרד התקשורת עדיין בוחן את הבקשה של בעלי השליטה בבזק לרדת לשיעור החזקה של מתחת ל־15%, מהלך שפירושו פיזור מניות השליטה בבורסה והפיכתה של בזק לחברה ללא גרעין שליטה. האישור שקרעי צפוי לתת הוא למעשה שלה ביניים בדרך לכך. לאחר החתימה של קרעי, יש צורך בקבלת אישור גם מראש הממשלה בנימין נתניהו.
סרצ'לייט ופורר מחזיקים בשליטה בבי־קום (67.2% ו־12.7% בהתאמה), שמחזיקה ב־27.3% ממניות בזק. מטעם בי־קום מכהנים בבזק ארבעה דירקטורים: אחד מטעם דוד פורר (בנו, רן פורר) ושלושה מטעם סרצ'לייט (דארן גלאט, הנציג שלה בישראל; תומר ראב"ד, מנכ"ל בי־קום שמכהן גם כיו"ר בזק; ואורית אלסטר, לשעבר ראש החטיבה העסקית בבנק דיסקונט). לאחר שהאישור יתקבל, בי־קום תוכל למכור 12.3% ממניות בזק לגופים שונים, ועדיין להישאר עם אותה השפעה ושליטה אפקטיבית בבזק.
סרצ'לייט ופורר רכשו את השליטה בבזק, באמצעות רכישת בי־קום, ב־2019, במסגרת הסדר החוב של שאול אלוביץ'. הם השקיעו כ־500 מיליון שקל ברכישה, והתשואה שלהם על ההשקעה עד היום עומדת על 65%.
עם זאת, ככל הידוע, בעת הנוכחית לסרצ'לייט ופורר אין כוונה למכור את מניות בזק, זאת בשל המחיר הנמוך שבו המניה נסחרת להשקפתם, ולמעשה בי־קום אף רוכשת מניות בזק בשוק במנות קטנות. סרצ'לייט ופורר מאמינים שלאחר המלחמה המשקיעים הזרים ישובו לישראל, ואז ניתן יהיה לממש את המניות של החברה.
מתחילת 2023 מניית בזק ירדה ב־25.5% ושווי השוק הנוכחי שלה עומד על 11.5 מיליארד שקל. מניית בי־קום ירדה בשיעור חד יותר של 38% ושווי השוק שלה עומד על 1.2 מיליארד שקל. זאת בשעה שמדד ת"א־125, המדד המייצג של הבורסה, עלה ב־8.8% מתחילת 2023. שווי השוק של בי־קום, שהשליטה בבזק היא החזקתה היחידה, משקפת דיסקאונט של 20% על שווי ההחזקות של החברה בבזק.

1 צפייה בגלריה
אינפו כמה אחוזים צריך להחזיק בבזק כדי לשלוט בה
אינפו כמה אחוזים צריך להחזיק בבזק כדי לשלוט בה
כמה אחוזים צריך להחזיק בבזק כדי לשלוט בה

בינתיים, בי־קום מכינה את הקרקע על מנת לקרוץ למשקיעים זרים. כך, בזק החליטה על מדיניות דיבידנד נדיבה של חלוקת 70% מהרווח הנקי.
כמו כן, יתכן שבי־קום עוד מאמינה שביטול ההפרדה המבנית בקבוצת בזק ייצא לדרך בעתיד הנראה לעין, מה שאמור להשפיע לחיוב על השווי של בזק. ההפרדה המבנית קובעת שבזק לא יכולה להציע חבילות משולבות של מוצריה, וכן שעליה לפעול במתכונת של חברות נפרדות עבור כל פעילות. ביטול ההפרדה יאפשר, בין היתר, שימוש בהפסדים הצבורים הגדולים של yes כנגד הרווחים של בזק, מה שצפוי לקרוץ למשקיעים. בסיטואציה כזו, גם אם באותה עת בי־קום תחזיק ב־15% בלבד ממניות בזק, היא, ככל הנראה, תוכל למכור אותן במחיר גבוה יותר.
התרחיש השלילי עבור סרצ'לייט ופורר הוא שהמלחמה תתארך, או תתפתח למלחמה אזורית או מלחמה כוללת, מה שעשוי ללחוץ את מחיר מניית בזק עוד יותר למטה.
לאורך השנים, הרגולציה צמצמה את גרעין השליטה בבזק. ב־2005, כשקבומת אייפקס־סבן־ארקין רכשה את השליטה מהמדינה, גרעין השליטה המינימלי עמד על 30%. בתקופת אלוביץ' שיעור זה ירד ל־27%, ולאחר מכן ל־25%, כשהשליטה עברה לידי סרצ'לייט ופורר. כעת הוא צפוי לרדת עוד יותר, ל־15%.
חוות דעת כלכלית שהכין משרד עורכי הדין מיתר, בדומה לחוות דעת של פרופ' שרון חנס, קבעה שניתן לשלוט בבזק עם 15%. עם זאת, צוין כי במקרה שבו תתאפשר ירידה לשיעור החזקה של מתחת ל־15%, על בי־קום מוטלת האחריות לוודא שבמצב כזה אין לה אפשרות לשלוט אפקטיבית בבזק. לשם כך, על בי־קום להתחייב ששני דירקטורים מטעמה יתפטרו מיידית.