בלעדילא צברה מספיק לקוחות: אופל בלאנס יוצאת מתחום הסליקה
בלעדי
לא צברה מספיק לקוחות: אופל בלאנס יוצאת מתחום הסליקה
חברת האשראי החוץ־בנקאי שלחה מכתב ללקוחותיה העסקיים והודיעה שתפסיק להפעיל את מאגד הסליקה תוך 45 יום. אופל בלאנס לא הגיעה לנתח משמעותי בשוק שהמודל העסקי שלו מבוסס על מאסה, שכן עמלות הסליקה נחתכו בשנים האחרונות
אופל בלאנס יוצאת מאחד מתחומי הפעילות שלה. ל"כלכליסט" נודע כי חברת האשראי החוץ־בנקאי סוגרת את פעילות מאגד הסליקה שלה. בשבוע האחרון החברה שלחה מכתב ללקוחותיה העסקיים, שסולקים את תשלומי כרטיס האשראי דרכה, והודיעה כי ב־45 הימים הקרובים היא תסיים את ההתקשרות עימם, ושעליהם למצוא מאגד אחר או לפנות ישירות לחברות כרטיסי האשראי.
מאגד סליקה הוא מעין "קבוצת רכישה" לשירותי סליקה. המטרה של החברה שמפעילה מאגד סליקה היא לאגד יחד כמה שיותר בתי עסק ולספק להם שירותי סליקה של כרטיסי אשראי במחירים מוזלים בזכות היתרון לגודל. המאגד רוכש את השירותים האלו מאחת מחברות כרטיסי האשראי, שהיו גובות מכל אחד מהעסקים האלו עמלות סליקה גבוהות יותר אילו היו מתקשרים מולן באופן עצמאי. המודל העסקי של מאגדי הסליקה מבוסס על עמלות שמשולמות לחברה בגין השירות.
במכתב ששלחו ללקוחות אופל בלאנס והמנכ"ל דני מזרחי, שגם מחזיק ב־11.25% ממניות החברה, הם לא סיפקו הסברים של ממש בנוגע לסיבה שבגינה החליטו לסגור את פעילות מאגד הסליקה. במכתב צויין כי ההחלטה התקבלה במסגרת הליכי הפיתוח העסקי של אופל בלאנס. ההחלטה העקרונית התקבלה במהלך הרבעון השלישי, בחודש שעבר דירקטוריון אופל בלאנס הורה על סגירת הפעילות, וכעת הדבר יוצא לפועל.
אופל בלאנס פועלת בתחום של מתן אשראי לעסקים וניכיון צ'קים, וזאת באמצעות שישה סניפים בארץ. לפעילות סליקת האשראי נכנסה בתחילת 2021. הפעילות בוצעה באמצעות המערכות הטכנולוגיות של מטריקס שמחוברות למערכות הסליקה של כאל ודיינרס. על מנת להתניע את הפעילות אופל בלאנס גייסה סוכנים שיעבדו מול העסקים ויצרפו אותם כלקוחות. המנכ"ל מזרחי סבר באותה העת שפעילות של מאגד סליקה היא סינרגטית לפעילות המרכזית של אופל בלאנס, והאמין שחברות שנוטלות הלוואה מאופל בלאנס, או משתמשות בשירותי ניכיון הצ'קים שלה, יהפכו בקלות ללקוחות של מאגד הסליקה, ולהפך.
אך בפועל הדבר לא התרחש כך. אופל בלאנס לא צברה מספיק לקוחות בשוק, שהוא ממילא תחרותי מאוד וכולל שחקניות חזקות דוגמת הפניקס, שהיא השחקנית הגדולה בקטגוריה. בנוסף, גם עמלות הסליקה ירדו בצורה משמעותית. אם ב־2017 הן עמדו בממוצע על 2.5%, כיום הן עומדות על 0.8%. כלומר, גם שולי הרווח התכווצו, ולכן מדובר על עסק שהרווחיות שלו תלויה במאסה, שאליה, כאמור, אופל בלאנס לא הגיעה. בסופו של דבר, ההשקעה של החברה בפעילות הזו, שנאמדת במיליוני שקלים, ירדה לטמיון.
מאז שהושקה הפעילות, אופל בלאנס לא פרסמה את התוצאות של מאגד הסליקה, זאת משום שהפעילות לא הייתה מספיק משמעותית כדי להפוך למגזר נפרד בר־דיווח. לכן הפעילות נכללה במגזר "אחרים" שהניב הכנסות זניחות של 1.7 מיליון שקל ב־2022 ושל 1.3 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הנוכחית. לשם השוואה, ההכנסות של החברה ב־2022 הסתכמו ב־90 מיליון שקל ובינואר־ספטמבר 2023 הן עמדו על 72.5 מיליון שקל.
פעילות המאגדים הוסדרה ב־2017 במסגרת החוק להגברת התחרות בבנקים. החוק חייב את חברות כרטיסי האשראי לעבוד מול מאגדים, שהם באופן עקרוני מתחרים שלהם. אולם ניכר שהדבר לא ממש פגע בדומיננטיות של חברות כרטיסי האשראי בתחום הסליקה. כיום היקף הסליקה החודשי נאמד ב־250 מיליארד שקל, כשהיקף הסליקה באמצעות מאגדים עומד על 5 מיליארד שקל בלבד.
החברה הבולטת בקטגוריית המאגדים היא הפניקס־גמא, שהייתה הראשונה לפעול בתחום עם כניסת החוק לתוקף. היקף הסליקה שלה עומד על 3 מיליארד שקל בחודש. בחודש ספטמבר האחרון מחקה הפניקס את גמא מהבורסה באמצעות הצעת רכש לפי שווי של 950 מיליון שקל, זאת לאחר שהחברה הונפקה ב־2021 לפי שווי של 720 מיליון שקל.
פעילות מאגד הסליקה היא לא הפעילות היחידה של אופל בלאנס שהתקשתה להתרומם. באפריל 2021 השיקה החברה פעילות משכנתאות, תוך כוונה להתמקד ברוכשי דירות להשקעה. נכון לסוף הרבעון השלישי, היקף תיק המשכנתאות מסתכם ב-59 מיליון שקל בלבד. בתחילת השנה הוא עמד על 69 מיליון שקל. תיק המשכנתאות משקלל הן את המשכנתאות החדשות שהעמידה החברה ואת אלו שנפרעו על ידי הלווים. אמנם לא מדובר על ירידה דרמטית בהיקף התיק, אולם תיקי אשראי לטווח ארוך אמורים לגדול עם הזמן.
לשם השוואה, תיק המשכנתאות המצרפי של הבנקים עומד על 568 מיליארד שקל נכון לסוף ספטמבר לעומת 543 מיליארד בתחילת השנה.
אופל בלאנס נסחרת בבורסת ת"א לפי שווי של 146.5 מיליון שקל, לאחר שמתחילת השנה ירדה מנייתה בכ־23%. לשם השוואה, מדד ת"א צמיחה, שבו היא כלולה, עלה בכ־1%, ומדד ת"א־125, המדד המייצג של הבורסה, עלה ב־3.7%.
מאופל בלאנס נמסר כי "מפקד טוב לוקח החלטות בזמן אמת וההתייעלות היא חשובה בזמנים הללו".