רכבת ההרים של 2024 הסתיימה כשנה חלומית לקרנות ההשתלמות
רכבת ההרים של 2024 הסתיימה כשנה חלומית לקרנות ההשתלמות
קרנות ההשתלמות הציגו ב־2024 תשואה ממוצעת של 12.8% במסלול הכללי ושל 21.7% במנייתי - השנה השנייה בטיבה בעשור החולף. ביולי השוק המקומי פתח בראלי, ובראש הטבלה התמקמו אנליסט והפניקס, שלהן חשיפה גבוהה יותר לישראל
אפילו מלחמה בשלוש חזיתות, לאורך 2024 כולה, לא מנעה מקרנות ההשתלמות להציג את אחת השנים הטובות שלהן בתקופה האחרונה. לפי נתוני הענף, הקרנות במסלול הכללי רשמו תשואה ממוצעת של 12.8% - התשואה השנייה בטיבה בעשור האחרון.
למעשה, השנה היחידה מאז 2009, שבה נרשמו תשואות טובות יותר של 14%, היא 2021, בזכות הגאות האדירה בשווקים בעקבות יציאת הכלכלה העולמית ממשבר הקורונה. התשואה הגבוהה בשנה החולפת נובעת בעיקר משילוב של עליות שערים חדות בשוק האמריקאי ובשוק הישראלי, בעיקר במחצית השנייה שלה.
כך, בחמשת החודשים האחרונים של 2024, קפץ מדד ת"א־125 ב־20%. הזינוק בשוק המקומי הביא לכך שמדד ת"א־35 סיים את 2024 בקפיצה של 28%, ת"א־90 רשם עלייה שנתית של 31%, ות"א־125, הכולל את שניהם, זינק ב־29%. הגאות בשוק המניות אפיינה גם את ארה"ב. מדד S&P 500 סיים את השנה בעלייה של יותר מ־20%, זו השנה השנייה ברציפות. הקטר המרכזי לעליות היו מניות הטכנולוגיה. גם מדד נאסד"ק, שכולל בעיקר מניות טכנולוגיה, עלה לשיאים חדשים, עם קפיצה שנתית של 29%.
1.במחצית השנייה ת"א הציגה תשואת יתר
אם היינו מסכמים את השנה ביוני, הקרנות של ילין לפידות ואלטשולר שחם היו מובילות את הטבלה, שכן הן חשופות בשיעור גבוה יחסית למתחרות לשוק האמריקאי. אולם במחצית השנייה של השנה, דווקא השוק המקומי הציג תשואת יתר על שאר העולם, והקרנות של אנליסט והפניקס, שחשיפתן לשוק המקומי גבוהה יחסית לעומת המתחרים, הן שלקחו לבסוף את כל הקופה עם התשואות הגבוהות ביותר ל־2024, של 14.5% ו־14.1% בהתאמה. אחריהן מיטב ומור עם 13.5% ו־13.1% בהתאמה. ילין לפידות ואלטשולר שחם רק במקום חמישי ושישי, עם תשואות של 12.8% ו־12.6%.
"ישראל הדביקה את שאר העולם בתשואות בשליש האחרון של השנה, בעיקר בעקבות השינוי האסטרטגי של המלחמה", אמר ערן גולדרינג, מנהל אגף ההשקעות באנליסט. "בראייה לאחור, הבורסה המקומית היתה מהטובות ב־2024, ומנהלי ההשקעות שידעו להתמקד במניות הקטנות אף עשו ביצועי על". התשואה הממוצעת של הקרנות במסלול הכללי בשלוש השנים האחרונות עומדת על 13.7%, ולדברי גולדרינג, "בטווח של שלוש שנים, ניכר כי התשואות של הקרנות היו מאוזנות, מאחר ששנת 2022 היתה שנה של ירידות ושנת 2023 התאפיינה בעליות, בעיקר בשוק האמריקאי. כך שאפשר לומר שהתשואות בשלוש השנים האחרונות היו טובות אך לא חריגות".
2.חברות הביטוח סוגרות את רשימת התשואות
המסלול הכללי בנוי, בחיתוך גס, מ־50% מניות, 30% אג"ח, 15% השקעות לא סחירות ו־5% מזומן. באופן מסורתי תהיה לקרנות ההשתלמות המנוהלות בחברות ביטוח חשיפה גבוהה יותר להשקעות לא סחירות מאלה שמנוהלות בבתי השקעות.
בשנות גאות, כמו שנת 2024, ההשקעות הלא סחירות מכבידות על התשואה שנגזרת משוק המניות, מאחר שאינן עולות באותו שיעור. לכן, את טבלת התשואות לשנת 2024 סוגרות הקרנות המנוהלות בחברות הביטוח.
הראל נמצאת במקום האחרון עם 10.9% בלבד (נכון לנובמבר האחרון, היא מחזיקה 34% בנכסים שאינם סחירים), ובמקום לפני אחרון נמצאת מנורה מבטחים עם 12.1%. מעניין לציין, שגם הראל וגם מנורה מבטחים הודיעו על שינויים באיוש משרת מנהל ההשקעות הראשי בשנה האחרונה. ניר מורוז, מנהל ההשקעות במנורה מבטחים פרש בספטמבר האחרון, וסמי בבקוב, מנהל ההשקעות בהראל, יעזוב ביולי 2025. ככל הידוע, אין קשר בין תוצאות הקרנות לבין פרישת השניים.
אם 2025 לא תתאפיין בעליות שערים חדות, ואולי ההפך מכך, האחזקה של נכסים לא סחירים בקרנות ההשתלמות שמנוהלות בחברות הביטוח ומחזיקות בשיעור גבוה של נכסים אלטרנטיביים, תעבוד לטובת אותן קרנות, שישיגו תוצאות עדיפות על הקרנות של בתי ההשקעות.
3.המסלול המנייתי צמח יותר מהמסלול הכללי
מאחר שהרכיב המנייתי הוא זה שסיפק את רוב העליות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי, קרנות ההשתלמות במסלול המניות, שנכסיהן מושקעים במניות בשיעור של 90%, רשמו תשואות חדות יותר לעומת המסלול הכללי.
התשואה הממוצעת במסלול המנייתי הגיעה ל־21.7%. מסלול המניות קטן באופן משמעותי מהמסלול הכללי ואינו מתאים לכל אחד בשל התנודתיות החדה המאפיינת אותו. אולם בשנים האחרונות המומנטום במסלול זה הוא חיובי, הודות להצטרפות של חוסכים חדשים למסלול.
החיסכון בקרנות ההשתלמות הוא לרוב לתקופה ממושכת, העולה על שש שנים, וההיסטוריה מעידה כי בטווח הארוך החזקה גבוהה במניות מטיבה עם החוסכים. בהתאם, לאורך שנת 2024 צמח היקף ההון במסלול המנייתי ב־37.3% לכדי כמעט 42 מיליארד שקל, בעוד היקף ההון המנוהל במסלול הכללי עלה בשנה החולפת ב־15.6%.
4.השיאנית היום לא בהכרח תהיה גם מחר
אחת הקלישאות השחוקות בשוק ההון טוענות כי תשואות עבר אינן מעידות על תשואות עתיד, ומנהל מוצלח - שזוכה להכרה בזכות החלטות עבר - לא בהכרח ייקח את החלטות ההשקעה הטובות בעתיד.
שני חלקי הקלישאה הזו נכונים למדי, ולכן כדאי למשקיעים להתמקד בנתונים שהם אמת מוחלטת, כמו שיעור דמי הניהול שהגוף המוסדי גובה עבור ניהול קרן ההשתלמות.
באשר לתשואות עבר, שאולי מעידות על תשואות עתיד, לא נותר אלא לבחון את התוצאות בעמודת התשואות לשלוש שנים במסלול הכללי. אנליסט מובילה עם תשואה הגבוהה בכ־9% מהתשואה שהציגה הקרן של אלטשולר שחם, שבעבר הובילה בראש.
גם במסלול המנייתי קיים הבדל של 11.4% בין הקרן של ילין לפידות, שנמצאת במקום הראשון, לבין כלל שנמצאת במקום האחרון.
בארה"ב התפרסם באחרונה מחקר של חברת SmartAsset, שהעיד כי זמן ההחזקה של מניה בידי משקיעים ירד לחמישה חודשים לעומת שבע שנים בשנות ה־60 וה־70 של המאה הקודמת. המחקר הדגיש את השוני באופיים של המשקיעים ואת הירידה הדרמטית בעלויות המסחר.
בהתאם, אפשר להעיד כי גם בשוק ההשתלמות, שבאופיו הוא שוק לטווח ארוך, המשקיעים נוטים לנוע מגוף מוסדי אחר לאחר לפי תוצאות מנהלי ההשקעות, בדחיפות גבוהה הרבה יותר מבעבר. משכך, תשואות היתר של אנליסט הפכו אותה בתוך ארבע שנים לאחת מהחברות הגדולות בענף. אם בסוף 2020 ניהלה אנליסט פחות מ־10 מיליארד שקל, הרי שכיום החברה מנהלת 55 מיליארד שקל, אחרי שב־11 החודשים הראשונים של 2024 היא קלטה 12.4 מיליארד שקל מהמתחרים.
אלטשולר שחם שניהלה 215 מיליארד שקל בסוף 2021, מנהלת היום 127 מיליארד שקל, כאשר ב־11 החודשים הראשונים של 2024 היא איבדה 13.1 מיליארד שקל למתחרים. ילין לפידות גייסה 11.8 מיליארד שקל באותו זמן, ומיטב גייסה כמעט 6 מיליארד שקל. שונה בהתנהגותה בנוף היא הפניקס, שאיבדה 3.3 מיליארד שקל למתחרים, אף שסיימה כאמור את השנה עם תשואות יתר.