סגור
וול סטריט בורסה ניו יורק
וול סטריט. לאן יילך השוק ב-2023 (צילום: גטי)

אחרי 2022 הסוערת: אלה הזדמנויות ההשקעה לשנה הקרובה

לאחר שנה סוערת בשוקי ההון, שנת 2022 מסתיימת בסימן סיכונים גיאופוליטיים קטנים יותר, דולר חלש יותר ומחירי סחורות נמוכים יותר. בשנת 2023 ניצב מול המשקיעים נוף מאקרו-כלכלי שונה, המאופיין על ידי תחזיות להעלאות נמוכות יותר אך ממושכות יותר של שיעורי הריבית מצד הבנקים המרכזיים, היחלשות של הדולר והאטה בצמיחה הגלובלית, מלבד בסין, שבה ייתכן שתחול התאוששות

שוק קרנות הסל בשנת 2022

השכבה הרחבה ביותר של מערכת הסיווג הנושאית של Global X, שכבת הקטגוריות, כוללת שלושה גורמים בסיסיים של שיבושים: התקדמות טכנולוגית מעריכית ("טכנולוגיה משבשת"), שינוי הרגלי צריכה ודמוגרפיה ("בני אדם ודמוגרפיה") וסביבה פיזית משתנה ("סביבה פיזית").
עד 30 בנובמבר 2022 היו בשוק 126 קרנות סל נושאיות UCITS שהסתכמו בכ-33 מיליארד דולר בנכסים מנוהלים (AUM), סכום המהווה ירידה של 19% לעומת 41 מיליארד דולר בדצמבר 2021. נכסים נושאיים בניהול בקטגוריית הסביבה הפיזית עלו ב-32%, בעקבות ירידה של 31% בקטגוריית הטכנולוגיה המשבשת וירידה של 52% בקטגוריית בני אדם ודמוגרפיות.
תזרים הכספים הנכנס נטו בקרנות הסל הנושאיות UCITS הסתכם ב-1.23 מיליארד דולר, בעוד שתזרים הכספים היוצא נטו בקרנות הסל הנושאיות בארה"ב הסתכם ב-3.83 מיליארד דולר. שני נושאי העל המובילים במונחי תזרים כספים נכנס נטו בשנת 2022 היו נושאים הקשורים בשינויי אקלים (977 מיליון דולר) וביג דאטה (278 מיליון דולר).
שינויי אקלים (1.53 מיליארד דולר), ביג דאטה (714 מיליון דולר) ופיתוח תשתיות (87 מיליון דולר) היו הנושאים ששלטו בתזרים הכספים הנכנס נטו בקרנות הסל הנושאיות UCITS השנה. תחומי הבריאות (327 מיליון דולר), רובוטיקה (291 מיליון דולר) וצרכנים חדשים (201 מיליון דולר) רשמו את תזרים הכספים היוצא נטו הגדול ביותר. לעומת זאת, בקרנות הסל הנושאיות בארה"ב, התחומים המובילים בתזרים כספים יוצא נטו היו רובוטיקה (1 מיליארד דולר), ניידות (791 מיליון דולר) ושינויי אקלים (556 מיליון דולר), בעוד שקרנות הסל בנושאי חומרים משבשים רשמו את תזרים הכספים היוצא הנמוך ביותר (60 מיליון דולר).

קשיים במניות הצמיחה

האינפלציה בשנת 2022 טיפסה במהירות בכל האזורים בעקבות ההתאוששות החדה ממגפת הקורונה ומחירי הסחורות הגבוהים כתוצאה מפלישת רוסיה לאוקראינה. הבנקים המרכזיים ברחבי העולם, בהובלת הבנק הפדרלי של ארה"ב, הגיבו לאינפלציה בהעלאות אגרסיביות של שיעורי הריבית, שאתגרו בתורן את מניות הצמיחה הרגישות לשיעורי הריבית לאורך רוב השנה. תזרים הכספים היוצא נטו הגדול ביותר הגיע מתחומים עתירי טכנולוגיה: בראש, רובוטיקה ומחשוב (1.23 מיליארד דולר) ואחריהם, כלי רכב אוטונומיים וחשמליים (643 מיליון דולר) וחדשנות רפואית (630 מיליון דולר).
מגמה זו לא חלה על תחום בטיחות הסייבר, שנהנה מתזרים כספים נכנס נטו חזק בסך 1.67 מיליארד דולר, הן ב-UCITS והן בקרנות הסל הנושאיות בארה"ב. הצורך בנתונים ובהגנה על תשתיות קריטיות גדל ב-2022 עקב הגידול בסיכונים הגלובליים להתקפות סייבר על רקע העימות בין רוסיה לאוקראינה.

התחזקות נושאים הקשורים לאקלים

משבר האנרגיה באירופה, בעקבות הקיצוץ באספקת הגז הרוסי דרך Nord Stream 1, הביא לשינוי משמעותי ביחס לנושאים הקשורים בשינויי האקלים כעדיפות כלכלית וביטחונית באזור. הדחיפה לעצמאות אנרגטית עוררה עניין רב בקרב המשקיעים באירופה, שהשתקף בתזרים כספים יוצא חזק בתחומי יצרני הקלינטק והאנרגיה המתחדשת (1.17 מיליארד דולר).
1 צפייה בגלריה
מורגן דלדון אנליסטית מחקר Global X
מורגן דלדון אנליסטית מחקר Global X
מורגן דלדון מנהלת המחקר ב-GlobalX
(צילום: Global X)
התפתחות משמעותית נוספת בתחום האנרגיה בשנת 2022 הייתה התחייבויות חסרות תקדים להפחתת פליטות הפחמן. האיחוד האירופי השיק בחודש מאי את תוכנית RePowerEU, הכוללת חבילת השקעות בסך 300 מיליארד אירו, לטובת פישוט והאצת המעבר לאנרגיה מתחדשת והשקעות נוספות בקלינטק. באוגוסט הכריזה ארה"ב על חבילת השקעות בסך 370 מיליארד דולר כחלק מה-Inflation Reduction Act (IRA) ועל יוזמות נוספות, בדמות זיכויי מס על השקעות למפתחי מיזמי אנרגיה מתחדשת. במהלך המפגש השנתי COP27 בנובמבר, התחייבו המדינות המפותחות לקיים את הבטחתן להשקעה של כ-100 מיליארד דולר בשנה כדי לעזור למדינות מתפתחות לממן את המעבר לאנרגיה נקייה, החל מ-2023.

תחזית השקעות לשנת 2023: השווקים יוכלו לחזור לאמץ שיקולים כלכליים

לאחר שנה של סיכונים גיאופוליטיים מוגברים, 2023 עשויה להביא בכנפיה חזרה לשווקים נורמליים יותר המונעים על ידי שיקולים כלכליים ולא על ידי הגיאופוליטיקה. האינפלציה הגלובלית צפויה לרדת באופן חד על רקע השפעות יסוד חלשות יותר, הנובעות מירידה במחירי הנפט והגז במקביל להאטה כלכלית גלובלית. כתוצאה מכך, אנו מצפים לחזרה הדרגתית למניות הצמיחה, בעקבות האטה במדיניות הפיקוח בשווקים המפותחים; השקעות ציבוריות גדולות בתשתיות, טכנולוגיה ואנרגיה נקייה; הערכות שווי אטרקטיביות בתחומים טכנולוגיים מסוימים; והיחלשות הדולר.
לאור הציפיות לצמיחה גלובלית ואינפלציה איטיות יותר ב-2023, המשקיעים יכולים לשקול גישה מורכבת יותר בנוגע למניות, כגון אסטרטגיות של אופציות רכש מכוסות, שמרוויחות במצב של מסחר עולה באיטיות או מוגבל בטווח. ההכנסה הפוטנציאלית מחיתום של אופציות רכש מכוסות יכולה להיות אטרקטיבית במיוחד כתוספת לתשואות הדיבידנדים על רקע שיעורי ריבית גבוהים יותר.

התחזקות צפויה בתחום המתכות היקרות

נראה שנכסי סחורות – ובמיוחד מתכות יקרות – הם אטרקטיביים בסביבה הנוכחית, שבה המשקיעים מבקשים להפחית את סיכוני המטבע בתיקי ההשקעות שלהם. היחלשות הדולר וההאטה הכלכלית הגלובלית מגדילות את הסבירות לכך שמתכות יקרות יציגו ביצועי יתר לעומת נכסים חשובים אחרים בטווח הקרוב. יחס הזהב-כסף ירד מ-95 בספטמבר ל-79 נכון ל-6 בדצמבר, כלומר, אונקיית זהב אחת שווה ל-79 אונקיות כסף, יחס גבוה בהרבה מהממוצע הרב-שנתי שעומד על 68. בהתבסס על מגמות היסטוריות, אם המתכות היקרות ייכנסו לשוק שורי, היחס הזה יכול להצטמצם משמעותית ומחיר הכסף עשוי לעלות על מחיר הזהב.
לכסף, כמו לזהב, יש מתאם שלילי של 0.50 עם הדולר האמריקני, כלומר יש לו מאפיינים של גידור מטבעות. הבטא של הכסף כמעט כפול מזה של הזהב ויש לו מתאם של 0.8 לזהב. לפיכך, הכסף הוא אסטרטגיית גידור אלטרנטיבית חסכונית יותר מהזהב להגנה מפני סיכוני מטבעות. כורי כסף מציעים מאפיינים דומים, משום שיש להם מתאם של 0.8 לכסף ומתאם שלילי של 0.53 למדד הדולר האמריקני (DXY). לכסף יש חשיפה גדולה יותר לתעשייה מאשר לזהב, על אף שהדולר ושיעורי הריבית הריאליים מניעים את ביצועי שתי המתכות.
בנוסף, הכסף הוא חומר הכרחי לתאים פוטו-וולטאיים והוא יכול להרוויח מרוחת גבית מבנית, משום שלאנרגיה הסולרית יש תפקיד חשוב במעבר של אירופה לאנרגיה נקייה וב-Inflation Reduction Act. לדעתנו, גורמים אלה עשויים לקזז, לפחות חלקית, את ההאטה הצפויה בייצור התעשייתי.

המניות הסיניות צוברות תמיכה

דולר מוחלש בשילוב הקלות במגבלות הקורונה, תוכנית הצלה לשוק הנדל"ן וציפיות למדיניות קלה יותר מצד הבנק המרכזי הסיני סייעו למניות שהוערכו בשווי אטרקטיבי להתאושש לקראת סוף שנת 2022. באופן כללי יותר, ההתאוששות שיפרה את יחס המשקיעים כלפי השווקים המתעוררים (EM). גם חידוש הדיאלוג בין סין לארה"ב בעקבות הפגישה בין הנשיא ביידן לנשיא שי ג'ינפינג בפסגת ה-G20 תרם ליחס חיובי יותר.
המגזרים שצפויים להציג ביצועי יתר בשנה הבאה כוללים את ענף הטכנולוגיה, התעשייה, עקב הוצאות גבוהות יותר על ביטחון, וצרכנות משתנה, בהובלת כלי רכב, כלי רכב חשמליים ומסחר אלקטרוני. בנוסף, הפתיחה מחדש של סין בשילוב השקעות ציבוריות גדולות במעבר לאנרגיה נקייה בארה"ב (Inflation Reduction Act) ובאירופה (RepowerEU) עשויות להגדיל עוד יותר את התמיכה בביקושים לסחורות כגון אורניום, ליתיום, קובלט וניקל חרף ההאטה בצמיחה הגלובלית. אנו צופים שסחורות אלה יהיו חסינות במידה רבה מפני מכשולים מחזוריים בשנה הבאה.

תנועת האנרגיה הנקייה מתפשטת

נושאים הקשורים למעבר לאנרגיה נקייה ימשיכו כנראה למשוך את תשומת הלב של המשקיעים גם ב-2023, בעוד אירופה פועלת להשגת עצמאות אנרגטית. בבחינה של מגמת הפחתת פליטות הפחמן, אנו מזהים שלושה שיקולים חשובים. ראשית, חשוב מאוד להעריך את חשיפת ההשקעות לכל אורך שרשרת הערך של המעבר. שרשרת הערך כוללת חומרים משבשים (בין היתר, נחושת, ליתיום ואבץ) וסחורות ספציפיות (אורניום, כסף) הדרושות לייצור קלינטק. שרשרת הערך כוללת גם את הטכנולוגיה הדרושה לייצור (לוחות סולריים), הפצה (רשתות חכמות) ואחסון אנרגיה מתחדשת (טכנולוגיית סוללות ליתיום), וכן את יצרני האנרגיה המתחדשת שיכולים לייצר אנרגיה חלופית.
שנית, יש הבדלים גדולים באופקי ההשקעה של השקעות שונות בקלינטק. אנרגיות השמש והרוח הן כרגע שוקי הקלינטק הבוגרים ביותר, המתאפיינים בעלויות ייצור מינימליות, פריסה מהירה וגמישות בהתקנות. לאנרגיה הגרעינית יש פוטנציאל של צמיחה מהירה בטווח הזמן הבינוני, בעקבות פיתוח כורים מודולריים קטנים, שיכולים להתחיל לפעול בתפוקה מלאה תוך כשלוש שנים במקום שבע שנים. תחום המימן נמצא עדיין בשלב ראשוני ויש לו פרופיל השקעות ארוך יותר.
שלישית, ההשקעות במקורות אנרגיה חלופיים אלה יכולות להיות משלימות. השמש והרוח הן מקורות אנרגיה משתנים הדורשים אחסון יקר ויכולות מקומיות. הגרעין והמימן יכולים להחליף את הנפט בטווח הארוך, בהתחשב ביכולות ייצור החשמל האדירות של הגרעין וכושר ההסתגלות של תאי דלק מימן, וכך לאפס את פליטות הפחמן של מגזרים כגון תעבורה, בנייה וייצור.
לסיכום, למרות הסיכונים המאקרו כלכליים והגיאופוליטיים בטווח הקצר, אנו עדיין רואים מגמות רב-שנתיות ללא פגע עבור מספר מגזרים חשובים כגון מתכות יקרות הקשורות לחדשנות טכנולוגית, אנרגיה נקייה והתרחבות כלכלית סינית.
הכותבת, מורגן דלדון, היא מנהלת המחקר של Global X