סגור
מימין ג׳ארד קושנר חתנו של נשיא ארה״ב לשעבר דונלד טראמפ, איציק עוז יו"ר אגם לידרים אייל בן סימון מנכ"ל קבוצת ביטוח הפניקס
מימין: ג׳ארד קושנר חתנו של טראמפ, איציק עוז יו"ר אגם לידרים ואייל בן סימון מנכ"ל קבוצת ביטוח הפניקס (צילומים: U.S. Embassy Jerusalem, סלע גבאי, ענבל מרמרי)

בלעדי
הקרן של קושנר במגעים להשקיע רבע מיליארד דולר סעודיים בסוכנויות של הפניקס

אפיניטי פרטנרס, חברת ההשקעות של ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, קרובה לחתימה על עסקה לרכישת 25% מסוכנויות הביטוח של הפניקס; שווי הסוכנויות כמיליארד דולר, והקרן תהפוך לשותפה אסטרטגית בהן; אפיניטי גייסה 3 מיליארד דולר ממדינות המפרץ, מהם 2 מיליארד מקרן העושר הסעודית; בין המתענייות בעסקה גם הקרנות ויטרוביאן ופולן סטריט; לפני כחודש בוטלה מכירת חברת הפניקס עצמה לקרן השקעות של ממשלת אבו דאבי

אחרי שלא רכש את השליטה בהפניקס עצמה, ג׳ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, בדרך להפוך לשותף בסוכנויות הביטוח של הפניקס, וזאת באמצעות כסף סעודי. קרן ההשקעות שקושנר עומד בראשה, אפיניטי פרטנרס (Affinity Partners), מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת 25% מהפניקס סוכנויות. שווי החברה בעסקה יעמוד על 900 מיליון דולר עד מיליארד דולר.
Read the English version of the article
אפיניטי מתמודדת על הרכישה מול קרנות פרייבט אקוויטי בינלאומיות זרות: ויטרוביאן פרטנרס האירופית, פולן סטריט קפיטל הבריטית, רברנס קפיטל פרטנרס האמריקאית, בלקסטון האמריקאית, מנהלת הנכסים האלטרנטיביים הגדולה בעולם, וסרצ׳לייט האמריקאית, שהיא בעלת השליטה בבזק - כרגע מסתמן שאפיניטי תזכה בעסקה.
את ההליך מוביל אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס, שתמכור את המניות באופן ישיר. כיום מחזיקה החברה ב־80% מהפניקס סוכנויות.


אם העסקה תתממש, תהיה זו ההשקעה הראשונה בישראל של הקרן של קושנר, שגייסה בשנה שעברה 3 מיליארד דולר ממדינות המפרץ. לפי פרסום של ״הוול סטריט ג׳ורנל״ ממאי 2022, קרן העושר של ערב הסעודית השקיעה באפיניטי 2 מיליארד דולר. לפי אותו דיווח, ניצל קושנר, שכיהן בתקופת נשיאותו של טראמפ כיועצו הבכיר בבית הלבן, את הקשרים שיצר במזרח התיכון, ובראשם יחסיו הקרובים עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, שנחשב לשליט הממלכה בפועל. מאחר שיורש העצר הוא זה שעומד בראש קרן העושר של סעודיה, הוא אישר את ההשקעה בקרן בעצמו ונתן אור ירוק גם להשקעות שלה בחברות ישראליות. לפיכך, אם המו"מ יסתיים בהצלחה, תהיה זו גם ההשקעה הראשונה של כסף סעודי בישראל.
"הוול סטריט ג'ורנל" דיווח גם כי בשיחות שערכו קושנר ואנשיו עם הסעודים, הם לא רק הסכימו להשקעות בישראל. לפי העיתון, גורמים המעורים בתוכנית של קרן אפיניטי ציינו כי הממלכה עשויה בעתיד גם לפתוח את כלכלתה בפני אנשי עסקים מישראל. העיתון ציין כי בן סלמאן אמר ליועציו ולדיפלומטים, כי הוא מקווה שהישראלים ישחקו תפקיד משמעותי בפיתוח העיר העתידית ניאום, שסעודיה בונה במיצרי טיראן, בפרויקט שעלותו מוערכת ב־500 מיליארד דולר.
קושנר נחשב למנוע מאחורי הסכמי אברהם, שבמסגרתם נורמלו יחסי ישראל עם איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו. סעודיה לא הצטרפה להסכמים, אולם יחסי ירושלים וריאד התהדקו בשנים האחרונות.
לפי אותו דיווח, בחנה קרן אפיניטי ב־18 החודשים הראשונים מהיווסדה יותר מ־1,000 חברות אפשריות להשקעה בעולם וחתמה על הסכמים עם שש מהן. עד כה חתמה החברה על הסכמים להשקעה של 700 מיליון דולר, הכוללים את חברת מוזאיק (Mosaic) מקליפורניה (200 מיליון דולר) וחברת דוביזל (Dubbizle) מהאמירויות (150 מיליון).
עבור בעלות השליטה בהפניקס, קרנות ההשקעה האמריקאיות סנטרברדיג' וגלאטין, מדובר בסוג של תחליף למכירת השליטה בהפניקס עצמה. שתי הקרנות, שהחזיקו ב־33% ממניות הפניקס, חתמו בדצמבר על מזכר כוונות בעסקה מול ממשלת אבו דאבי וקרן ADQ, שבבעלות הנסיכות, למכירת מרבית החזקותיהן תמורת 2.3 מיליארד שקל. מזכר ההבנות בוטל ביולי, לאחר שהרוכשים נסוגו על רקע קשיי רגולציה.
הפניקס צפויה לפגוש עתה כסף אמירתי מכיוון הקרן, אבל גם ובעיקר כסף סעודי שייכנס לקופתה ויאפשר להעלות דיבידנד שמן לבעלי המניות, שכן מדובר בעסקה שיכולה להגיע ל־350 מיליון דולר (קרוב למיליארד שקל). לפי פרסום מהשבוע שעבר, אפיניטי ניהלה מגעים גם לרכישת הפניקס עצמה לפני המכירה לאמירויות, אולם אלה לא הבשילו, וגם חתמה על הסכם להשקעה בחברת התוכנה פאפאיה גלובל, אך זה הוקפא.
אין זו הפעם הראשונה ששמו של קושנר נקשר בשמה של הפניקס. ב־2014 חתמה משפחת קושנר על עסקה לרכישת השליטה בהפניקס אחזקות מידי קבוצת דלק, בעלת השליטה אז, תמורת 1.6 מיליארד שקל ולפי שווי של יותר מ־3 מיליארד שקל. בהמשך ביקשה משפחת קושנר הנחה, אך העסקה - שגם נתקלה בקשיים רגולטוריים - לא יצאה לפועל. ב־2019 מכר יצחק תשובה את השליטה לקרנות האמריקאיות סנטרברידג׳ וגלאטין פוינט, בעלות השליטה הנוכחיות, לפי שווי של 6 מיליארד שקל.
במקביל לעסקה מול הקרן האמירתית, שכרה הפניקס ביוני את שירותיו של בנק ההשקעות ג'פריס להוביל את תהליך הכנסת השותף הבינלאומי לפעילות סוכנויות הביטוח שלה שבהסדר וסוכנויות אחרות בקבוצה, המרוכזות תחת חברת הפניקס סוכנויות. זו הציגה באחרונה עלייה בהיקף הפעילות, עמלות גבוהות, התייעלות ושיפורים טכנולוגיים, והיא נחשבת לרווחית ביותר בפעילות הפניקס. פעילות הסוכנויות הניבה להפניקס הכנסות של 200 מיליון שקל ורווח של 73 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2023.
הפניקס אחזקות מחזיקה ב־80% מהפניקס סוכנויות, וב־20% נוספים מחזיקים איציק עוז (16.5%) ומשה ששון (3.5%). עוז הוא יו"ר פעיל של הפניקס סוכנויות, שמחזיקה בשליטה בשקל סוכנות לביטוח, אגם לידרים, בנפיט, אורן מזרח סוכנות לביטוח, ט.א.י.ש גוונים וקוואליטי.
הסוכנויות מציעות שירותי תיווך והפצה, וכן עוסקות בתיווך בתחומי הביטוח הכללי והפנסיוני, ביטוח חיים וביטוחים נוספים. הן רשמו הכנסות של 407 מיליון שקל ורווח נקי של 155 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2023, שמשקפים רווח של יותר מ־300 מיליון שקל בשנה.
הסוכנויות הגדולות, כמו שקל ואגם לידרים, מציעות גם פתרונות טכנולוגיים־פיננסיים מגוונים. בשבוע שעבר עלתה הפעילות של הפניקס מול סוכנויות אחרות לכותרות לאחר שהפסיקה את פעילותה מול פרופיט.