סגור
וול סטריט בורסות בורסה ה בורסה ב ניו יורק ירידות 31.1.24
וול סטריט (צילום: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

"הצפי להאטה גלובאלית מוגזם, הסיכונים הגיאופוליטיים לא מתומחרים בשוק"

קובי לוי מלאומי שוקי הון על הנפילות בבורסות: "החשש למיתון בארה"ב מקדים את המאוחר. אם היינו רואים תמחור של הסיכון מול איראן, אז היינו רואים עלייה חדה בנפט"; על הירידה החדה בשקל: "הדולר אמנם פרץ את מחסום ה-3.80 אך זה עוד לא מצדיק התערבות של בנק ישראל" 

"נוצרה כאן סוג של סערה מושלמת שיצרה את הנפילות שראינו", אומר קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון בשיחה עם כלכליסט, בעקבות הנפילות החדות בשוקי העולם. את הנפילות הוביל כמובן השוק ביפן שסגר את יום המסחר בירידה חדה של מעל ל-12%, שהקרינה לירידות חדות בשאר שוקי העולם.
"יש את האירוע הספציפי ביפן שנובע משינוי מהותי בציפיות המשקיעים מהמדיניות המוניטארית. בנוסף לכך השוק מתמחר ציפייה די מהותית למיתון בכלכלת ארצות הברית, שיוביל את הפד להפחתות ריבית חדות מאוד בקצב של אפילו יותר מ-0.5% בשנה הקרובה. לכך יש להוסיף נתונים חלשים של חברות כמו גוגל ומיקרוסופט בעיקר בפעילות הליבה, ונתוני התעסוקה ביום שישי שהיו חלשים מהצפי. יש גם התפכחות מנושא ה-AI. אין ספק שזו מהפכה דרמטית לכלכלה ולחברה, אבל היא כנראה תגיע בצורה יותר הדרגתית ואיטית ממה שהיה מגולם במחירי המניות".
האם הנפילות החדות מוצדקות?
"אני חושב שהחששות למיתון בכלכלת ארצות הברית קצת מקדימים את המאוחר. אני לא בטוח שזה הכיוון, שנגיע למיתון שהוא צמיחה שלילית. בעוד הציפיות לגבי האטה גלובאלית הם מוגזמים, דווקא הסיפור של הסיכונים הגיאופוליטיים שעלו בעקבות המתיחות עם איראן כנראה לא מתומחר כמעט בשוק. אם היינו רואים תמחור של הסיכון הזה, אז היינו רואים עלייה חדה במחירי הנפט, מה שאנחנו לא רואים".
מה לגבי הבורסה בת"א, בעקבות המלחמה השוק המקומי התנתק מהעולם, אבל הנה היום הוא גם יורד, מה ניתן ללמוד מכך?
"הירידות היום באות אחרי מהלך של עליות שהיו בשוק בעקבות הצפי לעסקת חטופים. האי ודאות כאן מאד גבוהה, וכל בשורה חיובית תקפיץ את השוק ובשורה שלילית תביא לירידות חדות. היום הירידות הן בדומה לעולם, אבל הירידה יותר משמעותית, כי מראש התמחור כאן נמוך יותר לעומת שוקי העולם, ולכן התמחור עכשיו עוד יותר נמוך, אבל צריך גם להשוות את התמחור לעומת הסיכונים, והסיכונים והחששות פה היו ועדיין גבוהים יותר לעומת העולם".
אז מה צריך לעשות משקיע עם הנתונים הללו?
"הכי חשוב זה לא לבצע שינויים חדים בתיק השקעות ובאופן כללי לשמור על תיק מאוזן באופן שמתאים לצרכים".
כשיש כזאת אי ודאות ובאמת סיכונים אמיתיים, בעיקר פה בארץ, למה לא לעשות שינויים?
"אפשר לעשות שינויים אבל לא בעיצומו של האירוע. נכון לעשות את זה בצורה הדרגתית. כמו כן, מי שמוכר בסיטואציה כזו עובר למשל לאפיק מזומן, ואומר 'אני אחזור לשוק כשהוא יתחיל לעלות', בפועל מפספס את העליות, ונשאר עם תשואת חסר ביחס למשקיעים שלא עשו דבר בתיק".
השקל ממשיך להיחלש, הגיע הזמן שבנק ישראל יתערב?
"הדולר שקל עבר מהלך פיחות חד מאוד ופרץ את רמת ה-3.80. יש לכך הסברים כלכליים, ויש שני גורמים משמעותיים שיכולים לתמוך בהמשך הפיחות של השקל. הראשון הוא האי ודאות והמצב הגיאו-פוליטי. הדבר השני הוא הירידות בשוקי המניות הגלובליים. הירידה בשוקי המניות הגלובלים גוררים עלייה בביקוש לנזילות דולרית בסקטור הפיננסי בישראל. המצב הזה יכול להמשיך, עד שבסופו של דבר יחזרו המוכרים של הדולר לשוק.
"לדעתי עוד לא הגענו לנקודה שבנק ישראל צריך להתערב ולהפעיל מחדש את התכנית למכירת דולרים שהודיע עליה בתחילת המלחמה.יש שורה של פרמטרים שמעידים מתי יש צורך בהתערבות שכזו, ביקוש לנזילות דולרית, שער חליפין, מרווח אשראי של ממשלת ישראל ועוד. אנחנו עוד לא בנקודה שמראה על מצוקה שמצדיקה התערבות, אבל אני בטוח שבנק ישראל עוקב בדריכות אחר השווקים".