סגור
מימין עידן ולס מנכ"ל קבוצת דלק ובעל השליטה יצחק תשובה
מימין: עידן ולס מנכ"ל קבוצת דלק, בעל השליטה יצחק תשובה (צילום: אוראל כהן)

מכרה יותר, במחיר גבוה יותר: זינוק בהכנסות וברווחי קבוצת דלק

צמיחה בלווייתן, קפיצה באיתקה: הקבוצה של יצחק תשובה סיימה את הרבעון השלישי עם רווח מתואם של 802 מיליון שקל, זינוק של יותר מפי 3 בהשוואה לרבעון המקביל ב-2021; ההכנסות טיפסו ב-48% ל-3 מיליארד שקל

קבוצת דלק חתמה את הרבעון השלישי בהפסד חשבונאי של 404 מיליון שקל, זאת לעומת רווח נקי של 223 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
הסיבה להפסד נעוצה בעיקר ברישום הפסד חשבונאי של 1.1 מיליארד שקל בדוחות בשל מסים נדחים שנרשמו לקבוצה. מדובר במס מיוחד שהוטל על חברות האנרגיה בבריטניה, שם היא פועלת באמצעות החברה-הבת איתקה (89.6%). המס האמור נקבע נוכח משבר האנרגיה החמור באירופה, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה.
בנטרול הפסד זה, שאינו תזרימי, ובנטרול מספר גורמים חשבונאיים נוספים, הרווח הנקי הרבעוני המיוחס לבעלי המניות עומד על 695 מיליון שקל, מעט יותר מפי 3 בהשוואה לתקופה המקבילה. הרווח הנקי המתואם עמד על 802 מיליון שקל, גם כאן זינוק של יותר מפי 3 בהשוואה ל-239 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה קבוצת דלק ברווח נקי של 4.7 מיליארד שקל כמעט פי 6 בהשוואה לנתון של 804 מיליון שקל בינואר-ספטמבר 2021. עם זאת, השורה התחתונה מתחילת השנה הושפעה בעיקר מרווח הזדמנותי של 4.5 מיליארד שקל שרשמה קבוצת דלק בשל שלוש רכישות שביצעה – החברה היפנית מרובני (Marubeni), סיקאר (Sicar) וסומטימו (Sumitomo). החברות הללו העבירו לידי קבוצת דלק הפסדים צבורים לצורכי מס בהיקף של 5.6 מיליארד דולר, דבר שתרם לרווח ההזדמנותי המדובר.
ההכנסות ברבעון השלישי הסתכמו בכ-3 מיליארד שקל, עלייה של 48% בהשוואה לכ-2 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בסיכום תשעת החודשים הראשונים ההכנסות עלו בשיעור חד יותר של 58 והסתכמו ב-9 מיליארד שקל. למירב ההכנסות הייתה אחראית איתקה, שפועלת בים הצפוני.
איתקה הניבה לקבוצת דלק ברבעון השלישי הכנסות של 2.1 מיליארד שקל (638 מיליון דולר), שהיו גבוהות ב-85% בהשוואה לרבעון השלישי של 2021. העלייה בהכנסות החברה הבת נובעת גם מעליית מחירי הסחורה וגם מצמיחה בכמות - בין היתר בזכות הרכישות.
המחיר הממוצע של חבית נפט מסוג ברנט עמד על 104 דולר, זאת בשעה שבתקופה המקבילה לפני שנה עמד על 67 דולר. מחיר הגז ניתר מרמה של 75 פני ליחידת חום לרמה של 213 פני ליחידת חום.
ברבעון השלישי מכרה איתקה 6.5 מיליון שווה ערך חביות נפט (ממוצע של 71 אלף שווה ערך חביות נפט ביום), עלייה של 36.5% בהשוואה לתתקופה המקבילה. בסיכום ינואר-ספטמבר נמכרו 18.6 מיליון שווה ערך חביות נפט (ממוצע יומי של 68 אלף חביות), עלייה של 23.6% לעומת התקופה המקבילה.
הפעילות בישראל, שמבוצעת באמצעות החברה-הבת ניו-מד אנרג'י (54.2%), תרמה הכנסות של 875 מיליון שקל ברבעון השלישי, ירידה של 7.1% בהשוואה לתקופה המקבילה. גם בתשעת החודשים הראשונים נרשמה ירידה קלה מרמה של 2.5 מיליארד שקל בינואר-ספטמבר 2021 לרמה של 2.4 מיליארד שקל בעת הנוכחית. הירידה הזו היא תוצאה של השלמת העסקה למכירת יתרת האחזקות של ניו-מד אנרג'י (דלק קידוחים לשעבר) במאגר הגז תמר (22%) תמורת כמיליארד דולר למובדאלה פטרוליום מאבו-דאבי, מה שהביא להפחתה בכמויות שמכרה.
לאחר המכירה, ניו-מד אנרג'י מחזיקה בעיקר בנתח הארי של לווייתן (45%), מאגר הגז הגדול בישראל (45%). היקפי המכירה מהמאגר עלו גם בסיכום הרבעון וגם בסיכום מתחילת השנה. 60% ממכירות לוויתן ברבעון השלישי היו לירדן ומצרים, והגז מהמאגר נמכר למדינות האלו במחירים גבוהים יותר משהוא נמכר בשוק המקומי. כתוצאה מכך, התרומה של ניו-מד אנרג'י לרווח הנקי של קבוצת דלק עמדה על 228 מיליון שקל ברבעון השלישי, זאת בשעה שבתקופה המקבילה נרשם הפסד של 36 מיליון שקל. בינואר-ספטמבר התרומה לרווח הנקי זינקה כמעט פי 2 והסתכמה ב-594 מיליון שקל.
גם בגזרת התרומה לרווח הנקי איתקה הייתה משמעותית יותר. ברבעון השלישי היא תרמה 647 מיליון שקל, פי 7.7 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד; ובתשעת החודשים הראשונים של השנה היא תרמה 1.6 מיליארד שקל, פי 6.8 בהשוואה לינואר-ספטמבר 2021.