שוק המט"ח תנודתי ביום חלש לשקל - "המטבע מחפש כיוון"
שוק המט"ח תנודתי ביום חלש לשקל - "המטבע מחפש כיוון"
הדולר מטפס ל-3.16 שקלים, היורו מתחזק ל-3.58 שקלים; רונן מנחם, הכלכלן הראשי במזרחי טפחות: "תנודתיות גבוהה תהייה מנת חלקנו בתקופה הקרובה, כשברקע גם התחזקות הדולר בעולם, ומנגד פעלתנות בנק ישראל"
המסחר במט"ח ממשיך להיות תנודתי, כשהבוקר המטבעות המובילים מתחזקים לעומת מקבילם הישראלי - הדולר מטפס ב-0.6% ונסחר תמורת 3.166 שקלים, היורו מתחזק ב-0.5% ונסחר תמורת 3.584 שקלים, הליש"ט עולה ב-0.3% ל-4.208 שקלים.
בשוק העולמי, הדולר בעיקר יציב לעומת המטבעות העיקריים: היורו נסחר תמורת 1.13 דולרים, הליש"ט תמורת 1.32 דולרים. המטבע האמריקאי יציב גם מול מקבילו הסיני היואן, אך מטפס לעומת הין היפני ב-0.4%. מול סל 6 המטבעות העיקריים יציב על 96 נק'.
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות: "תנודתיות גבוהה תהייה מנת חלקנו בתקופה הקרובה. השקל מחפש כיוון. התחזקות הדולר בעולם, הירידות האחרונות בשוקי המניות בחו"ל ופעלתנות בנק ישראל מעת לעת פועלת לפיחות של השקל (או בלימת הייסוף)".
מנחם מוסיף כי "מנגד, נתונים טובים על המשק וסקירות חיוביות כמו זו של ארגון OECD מאתמול בהחלט תומכות בשקל. סביר להניח כי התנודתיות הגבוהה תימשך והשקל ייתקשה למצוא כיוון. עם זאת אני עדיין מעריך כי מנקודת הזמן הזו הסיכוי לפיחות נוסף (הדרגתי) של השקל כנגד הדולר (ובמידה פחותה יותר כנגד האירו) גבוה מהסיכוי להתחדשות התיסוף".
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי: "לאחר שבחודש האחרון השקל היה המטבע החזק ביותר בעולם, מאז הודעת הריבית של בנק ישראל לפני כשבוע, הוא פוחת בערכו. להערכתנו, הסיבות לפיחות הן: ההיחלשות בשווקי המניות בעולם ובישראל; עליית מידת התנודתיות בשווקים הפיננסיים; הצפי לירידת התיירות הנכנסת לישראל בעקבות המגבלות; התמתנות הציפיות להעלאת ריבית בישראל, בעקבות נתוני אינפלציה נמוכים מהצפוי; ופרסום הודעת הריבית של בנק ישראל, בה הודגשה הציפיה לסביבה מוניטרית מרחיבה לאורך זמן. מאז הודעת הריבית, השקל שומר על יציבות סביב טווח שערים של 3.14-3.18. להערכתנו, הפיחות בערכו של השקל קשור יותר בראש ובראשונה לשינוי הציפיות לגבי הריבית בישראל. להערכת אגף הכלכלה, בהנחת יציבות בערכו של הדולר בעולם, שער החליפין הממוצע של השקל בשנת 2022 יהיה בטווח שבין 3.05-3.25, והמגמה תהיה תיסוף הדרגתי של השקל לאורך השנה בתוך טווח זה".
אגף הכלכלה בבנק לאומי, בראשות הכלכלן הראשי ד"ר גיל מיכאל בפמן: "התפתחות התוצר הישראלי מאז פרוץ המשבר בולטת לחיוב בהשוואה למרבית המדינות המפותחות: נתוני ה-OECD מלמדים כי כלכלת ישראל בולטת לחיוב בהשוואה בינלאומית. על אף ההאטה בקצב הצמיחה ברביע השלישי של השנה (בעיקר עקב ירידה חדה ביבוא של כלי רכב המשפיע על ירידת היקף המיסוי לו השפעה שלילית על התוצר), רמתו הנוכחית של התוצר הישראלי גבוהה בכ-3.3% לעומת הרמה שלפני המשבר. נציין כי גם בבחינה של נתוני התוצר לנפש, ביצועי כלכלת ישראל טובים יותר ביחס למרבית המדינות.
מזרחי טפחות: "סביר להניח כי התנודתיות הגבוהה תימשך והשקל ייתקשה למצוא כיוון"
"התפקוד הטוב יחסית של כלכלת ישראל מאז פרוץ המשבר חל על רקע מספר גורמים, ובהם: פרק זמן קצר יחסית של סגרים והגבלות משמעותיות הודות לתהליך מהיר יחסית ויעיל של חיסון האוכלוסייה, כאשר ישראל הינה מובילה עולמית במתן מנת חיסון שלישית ("הבוסטר"); משקל גבוה יחסית של ענפי היי-טק בפעילות הכלכלית, אשר המשיכו לצמוח והושפעו במידה פחותה מהמשבר, לצד משקל נמוך יחסית של יצוא שירותי תיירות בתוצר, בשונה ממדינות אחרות (באירופה למשל) אשר טרם התאוששו מהמשבר.
"בהקשר זה, נציין כי ה-OECD פרסם עדכון לתחזיות המאקרו העולמיות של הארגון. לפיו, כלכלת ישראל צפויה לצמוח בכ-6.3% ב-2021 וב-4.9% ב-2022, שיעורי צמיחה דומים לתחזיות לאומי, וצמיחה של 4% ב-2023. מדובר בתחזיות צמיחה גבוהות ביחס למרבית המדינות המפותחות הגדולות, להוציא את צרפת ובריטניה שנפגעו קשה יותר מישראל ב-2020 וצפויות לצמוח מעט מהר יותר מישראל ב-2021. במבט כולל, ב-OECD צופים צמיחה עולמית של כ-5.6% ב-2021 וצמיחה של כ-4.5% ב-2022, תוך מתן דגש לסיכונים השונים שעלולים להותיר את סביבת האינפלציה העולמית ברמה גבוהה יחסית לפרק זמן ממושך יותר מכפי שהוערך תחילה".
כזכור, במהלך סוף השבוע שעבר אמר נגיד בנק ישראל אמיר ירון לבלומברג כי הוא לא רואה סיבה להכריז על תוכנית חדשה לרכישת מט"ח - לאחר שהתוכנית הקודמת של רכישת 30 מיליארד דולר הסתיימה.
"הכלכלה שלנו נמצאת במצב טוב מאוד. אם לא תהיה התפרצות חדשה של וריאנט נוסף, אין לנו סיבה לצאת בתוכנית הרחבה כמותית נוספת", אמר ירון בראיון. אך הוא הוסיף כי "אנחנו חוזרים להתערב בשוק מתי שנרגיש שיש לכך צורך", והדגיש שוב כי "אולם לא נכריז על תוכנית רכישה חדשה".