סגור
  עד צים לצד משאית של חברת פוד מאסטר. "ניסו להבריח סחורה"
עד צים לצד משאית של חברת פוד מאסטר. "ניסו להבריח סחורה" (צילום: יח"צ, פייסבוק)

בלעדי
חוקר פרטי, דיון בהול ומנעולנים: כך השתלט עדי צים על חברת מזון שלא החזירה הלוואות

דיון בהול בבית המשפט ביום שישי בערב, חוקר פרטי ומנעולנים שפשטו על חנויות: כך חברת האשראי החוץ־בנקאי אס.אר אקורד שבשליטת עדי צים קיבלה לידיה את נכסי חברת המזון פוד מאסטר שחייבת לה 15 מיליון שקל

ענף האשראי החוץ־בנקאי סיפק בשנה האחרונה דרמות סוערות לשוק ההון הישראלי. הדרמות כללו בין היתר קריסה של שתי חברות בתחום, יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, שכללו לכאורה הסתבכות עם העולם התחתון ומערך אספקת הלוואות לקוי ללא בדיקה מספקת של הלווים במטרה לצמוח בכל מחיר ולמשוך משקיעים.
בשבוע האחרון הענף מספק דרמה נוספת, הפעם מכיוונה של אס.אר אקורד. חברת האשראי החוץ־בנקאי שבשליטת עדי צים (58%) מבקשת להשתלט על חברת פוד מאסטר ניהול ומסחר בינלאומי ממגשימים, יצרנית וספקית של מוצרי מזון וצריכה לקמעונאים.
צים מבקש להשתלט על כל נכסי החברה – נדל"ן, מכונות ומלאי – לאחר שזו לא עמדה בחוב בהיקף של 15 מיליון שקל לאס.אר אקורד. בנוסף, אקורד מחזיקה בחוב נוסף של 8 מיליון שקל לצד ג', כלומר ללווים נוספים של החברה. לבקשתו של צים, בית המשפט המחוזי מרכז מינה כונס נכסים על מנת שיעביר אליו את רכושה של פוד מאסטר, כולל ציוד, מחסנים והנדל"ן שברשותה.
פוד מאסטר היא חברת מזון שאחראית על ייצור שמן ובקבוקו. בנוסף החברה מייבאת מזונות שונים ואחראית על הפצת משקאות אלכוהוליים ומחזיקה בארבע חנויות למכירת אלכוהול, בירושלים, תל אביב אשדוד ובאר שבע. החברה בבעלות משפחת רוזנטל כאשר בעל המניות המלא בה הוא בן רוזנטל. החברה מעסיקה 64 עובדים.
על פי נציגי אס.אר אקורד, ביום שישי האחרון הודיעה חברת דן אנד ברדסטריט כי "להערכתם חל שינוי ברמת הסיכון של החברה. לאור זאת מומלץ להקטין חשיפה ולגבות אשראים ובטחונות".
בשיחה בין אס.אר אקורד לדן אנד ברדסטריט עלה כי הנהלת פוד מאסטר החלה לבטל צ'קים שהעבירה לספקים. בעימות שנערך בין נציגי פוד מאסטר לצים, הכחישו בפוד מאסטר כי החברה נמצאת בקשיים תזרימיים.


לאחר אותה שיחה שכרה אס.אר אקורד חוקר פרטי על מנת לבדוק את פוד מאסטר. מעדויות החוקר עלה החשד כי פוד מאסטר החלה להבריח סחורה לחברת שיווק מזון אחרת מכפר סבא. "שמנו חוקר וראינו שהם עושים הברחה של מוצרים מהחנויות. הוצאנו צו הקפאה על כל הרשת ועל כל נכסי משפחת רוזנטל. יש לנו שיעבוד צף על כל רכוש החברה", הבהירה אס.אר אקורד.
ואכן בדיון בהול שהתקיים ביום שישי האחרון בשעה חמש וחצי השופט דרור ארד־אילון מבית המשפט המחוזי מרכז הסכים למנות כונס לחברה, עו"ד רז מנגל שמשמש כעורך דינה של אס.אר אקורד. להשקפת אס.אר אקורד, הכונס אמור בחודשים הקרובים לבצע תהליך שבמסגרתו יעברו כל נכסיה של פוד מאסטר לחברת האשראי החוץ־בנקאי שבשליטת עדי צים.

"חשב שעושים לו עוקץ"

אס.אר אקורד היא אחת מחברות האשראי החוץ־בנקאי הגדולות בישראל. בסוף 2022 עמד תיק האשראי שלה על 1.5 מיליארד שקל. החברה רשמה רווח נקי של 81.3 מיליון שקל ב־2022, עלייה של 16% בהשוואה לשנה הקודמת. שווי השוק של אס.אר אקורד עומד על 440 מיליון שקל בבורסה בתל אביב לאחר שמניית החברה עלתה ב־170% בחמש השנים האחרונות. מתחילת השנה מניית אקורד ירדה ב־12.7% לעומת מדד ת"א צמיחה שאיבד השנה 1.4% בלבד.
1 צפייה בגלריה
דרור ארד אילון
דרור ארד אילון
השופט דרור ארד־אילון. דיון ביום שישי אחר הצהריים
(צילום: אוראל כהן)
משפחת רוזנטל מעלה טענות קשות כלפי צים ואס.אר אקורד, שאיתם עבדה למעלה מעשור. "עבדנו עם החברה 11 שנה, לפני חמישה חודשים בעלי החברה (עדי צים; א"ע) החליט שאנחנו עושים לו עוקץ והחל לפעול על מנת לסגור לנו את מסגרות האשראי", סיפר ל"כלכליסט" רפי רוזנטל, מנהל היבוא בחברה ואביו של בעל השליטה הנוכחי.
רפי רוזנטל, מנהל היבוא של פוד מסטר: במשך 11 שנה שילמתי לעדי צים ריביות בהיקף של 54 מיליון שקל והיום אנחנו תחת איומים"
בעקבות רצונה של אקורד לסגור את האשראי של החברה, פנתה פוד מאסטר לבנקים שונים על מנת שיספקו לה מסגרות חלופיות. "השתדלנו לעשות הכול כדי להמשיך את העסק. מדובר בעסק עם מחזור של 100 מיליון שקל בשנה ולא היתה לנו כוונה לוותר עליו", אמר רוזנטל.
לדבריו, בלית ברירה הם העניקו לצים את האפשרות לפעול מתוך חשבונה של החברה בבנק הבינלאומי על מנת שיוכל לפדות צ'קים שהגיעו אל החברה כמוטב בלבד. "הסערה החלה כשגילנו שהמהלך הזה לא חוקי ובישרנו את זה לצים. הוא התהפך כולו. בדיעבד גילינו שהוא ביטל את הגבלת המוטב בלבד ומפקיד את הצ'קים באס.אר אקורד". אס.אר אקורד הסבירה כי היה בזכותה להשתמש בחשבון הבנק מאחר שכל הכנסות החברה שועבדו לה והמעשה נעשה בחתימת ובידיעת פוד מסטר.
"מנעולן סגר את החנויות"
בסוף השנה שעברה פוד מאסטר פנתה לצים על מנת שזה ימתין עם ההליכים נגדה וביקשה להחליף את מסגרת האשראי שסיפק לה במסגרת בנקאית. הבקשה זכתה לשיתוף פעולה מצד אס.אר אקורד וצים אף שלח מכתב לבנקים ובו הוא מתנה את ביטול השיעבוד שיש לו על נכסי פוד מאסטר והעברת השיעבוד לבנק תמורת 9 מיליון שקל. מאס.אר אקורד נמסר כי סוכם עם בעלי פוד מאסטר שיועברו לחשבונה של אס.אר אקורד 13.5 מיליון שקל על מנת להסיר את השיעבודים ומיליון וחצי שקל נוספים יועברו לאחר פתיחת המסגרת.
אס.אר אקורד: שמנו חוקר על פוד מאסטר וראינו שהם עושים הברחה של מוצרים מהחנויות. הוצאנו צו הקפאת על כל הרשת"
רוזנטל מודה כי לא הצליח לקבל מסגרת אשראי חלופית בזמן, אך מכחיש בכל תוקף את ניסיונו להברחת סחורה כפי שהציגה זאת אס.אר אקורד. "מה יש לי לגנוב את הסחורה? היא שלי", הוא מוחה.
לדבריו, הוצאת סחורה נעשתה בעקבות הסכמה בין המשפחה לבין צים על כך שיפנה את המחסן באשדוד על מנת לחסוך 66 אלף שקל בחודש בשכירות ולהעביר את הסחורה ליעד אחר.
רוזנטל אף מוסיף כי על מנת לרצות את צים החלו ביום חמישי להעביר בעלות של חלק מהסחורה שהייתה בבעלות פוד מאסטר לאס.אר אקורד. מאס.אר אקורד נמסר כי החברה אישרה להוציא סחורה, אך לטובת אס.אר אקורד בלבד בעוד המשאיות של החברה נצפו ותועדו מורידות סחורה בתל אביב ובכפר סבא ביעדים שלא סוכמו עליהם.
למרות זאת, מסביר רוזנטל כי "ביום שישי, ב־6 בערב צים הגיע לאחת החנויות עם צו של כונס נכסים שמאפשר לו לתפוס את הסחורה. הוא הביא מנעולן שסגר את החנויות בתל אביב, בירושלים ובאשדוד ובנוסף הציב שומרים על כל חנות. ביקשתי שידחה את המהלכים בשלושה ימים כדי שנוכל לשלם משכורות, אך הוא לא הסכים".
רוזנטל מבטיח כי ימשיך להיאבק בצים. "במשך 11 שנה שילמתי לצים ריביות בהיקף של 54 מיליון שקל והיום אנחנו תחת איומים של גובים שעובדים עם אס.אר אקורד. אנחנו נגיש תלונה במשטרה על זיופים שהוא ביצע בזמן שהוא השתלט לנו על החשבון. נגיש תלונה על הכול. גם לרשות ניירות ערך", אומר רוזנטל.