סגור
אתר ייצור אשלג של ICL ב מפעלי ים המלח
אתר ייצור אשלג של ICL במפעלי ים המלח (צילום: חיים הורנשטיין)

נשיא בלארוס קרא להפחית את ייצור האשלג והקפיץ את מניית איי.סי.אל

ההצעה נועדה להקטין את ייצור האשלג, בתיאום עם רוסיה, כדי לגרום לעליית מחירים מלאכותית בשוק העולמי. החברה הישראלית, שמנייתה ירדה ב־6.3% מתחילת השנה, הוסיפה 1.7 מיליארד שקל לשווייה, ל־21.7 מיליארד שקל - אחרי שזינקה היום ב-8.6%    

מניית איי.סי.אל ICL (לשעבר כיל) זינקה היום ב־8.6% במסחר בתל אביב לאחר דיווח בבלומברג שלפיו נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, הציע לחתוך את ייצור האשלג בחברה הממשלתית בלארוסקי בכ־10%, ולתאם מהלך דומה עם יצרניות האשלג הרוסיות.
מיד לאחר הדיווח ICL הוסיפה 1.7 מיליארד שקל לשוייה, לשווי שוק של 21.7 מיליארד שקל. מטרת המהלך שהציע לוקשנקו היא להקטין את היצע האשלג בשוק העולמי, שרוסיה ובלארוס חולשות יחד על עד 40% ממנו, ובכך לגרום לעליית מחירים.
על פי הדיווח, לוקשנקו הציע זאת בפגישה עם מנכ"ל בלארוסק. ייתכן שאחת הסיבות להצעה של לוקשנקו נעוצה בהגבלות החלות על בלארוס ורוסיה ליצוא האשלג וחסימת הגישה לנמלים באירופה עם פריצת המלחמה באוקראינה ב־2022 והטלת סנקציות מערביות על המדינות. חסימת הגישה באירופה אילצה את המדינות, ובעיקר את בלארוס, להוביל את האשלג בדרכים יבשתיות ובכך הפכה אותם לפחות רווחיים.
בחודשים הראשונים של המלחמה באוקראינה ההגבלות על רוסיה ובלארוס הובילו לזינוק במחירי האשלג, כשבמהלך 2022 הם הגיעו לשיאים של יותר מ־1,000 דולר לטונה אשלג.
מאז, בחודשים האחרונים, המחיר ירד לפחות מ־300 דולר לטונה. לפי דיווח ברויטרס מלפני כשבועיים, מחירי האשלג חזרו לרמה שהיתה לפני המלחמה באוקראינה.

1 צפייה בגלריה
אינפו הזינוק של מניית ICL
אינפו הזינוק של מניית ICL
הזינוק של מניית ICL

אחת הסיבות להתייצבות במחירים היא שרוסיה ובלארוס הצליחו להסיט יותר ויותר מכירות למזרח ולדרום אמריקה במקום למערב, כך שההיצע בשוק העולמי גדל. לפי הדיווח, ב־2024 צפויה הפקה של של 73 מיליון טונה של אשלג ברחבי העולם. מתוכם תייצר רוסיה 13-12 מיליון טונות ובלארוס 10 מיליון טונות.
ICL הישראלית, בניהולו של רביב צולר, מוכרת אשלג במספר שווקים ברחבי העולם. בהודו ובסין מכירות החברה מבוססות על חוזים לטווח של שנה, במחירים שניתנים לפתיחה מחדש במקרה של שינויים בשוק. בשווקים נוספים שבהם פעילה ICL, כמו למשל ארה"ב, אירופה וברזיל, מכירות האשלג נעשות על בסיס Spot, כלומר מחיר האשלג בשוק הסחורות ברגע המכירה.
המחירים החריגים בשוק האשלג ב־2022 וב־2023 הובילו גם לזינוק בתוצאות של ICL באותן שנים. אלא שמאז השוק חזר למחירים יציבים, והתוצאות צנחו.
מכיוון שהירידה בתוצאות היתה צפויה וידועה מראש, פרסום התוצאות של ICL לא פגע במניית החברה. את הרבעון השני של השנה סיימה איי.סי.אל עם הכנסות של 1.75 מיליארד דולר, שליש מהן מיוחסות לאשלג, ירידה של 6.5% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל.
הרווח התפעולי של איי.סי.אל ברבעון השני עמד על 225 מיליון דולר לעומת 300 מיליון דולר בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הרווח הנקי עמד על 115 מיליון דולר, ירידה של 48 מיליון דולר לעומת הרבעון המקביל. את עיקר האשלג שהיא מייצרת - 5-4 מיליון טונות בשנה, כורה ICL בים המלח. לחברה יש מכרה גם בספרד שממנו היא מפיקה כ 800 אלף טון בשנה. בעבר היווה האשלג מקור לכשני שלישים מההכנסות של ICL, אך נתח המכירות שלה ירד.