סגור

פרשנות
האומיקרון עשוי לתת סטרואידים לשווקים

במציאות המעוותת שנוצרה בשווקים העולמיים בשנה האחרונה, המשקיעים עשויים לגלות כי המוטציה החדשה של הקורונה נותנת להם עוד תקופת חסד. זאת לאחר שכבר היה נדמה כי הגמילה הכואבת של הבנק המרכזי בפתח

מה שאמור היה להיות מסורתית יום מסחר מקוצר ומנומנם לרגל חופשת חג ההודיה בארה"ב, הפך ביום שישי האחרון לחוויה אחרת לגמרי. לא רק שהבלק פריידיי הפך לשישי האדום כפי שכבר מכנים זאת בוול סטריט בעקבות הנפילה החדה במדדים, אלא שהוא כנראה ייכנס להיסטוריה גם כיום המסחר הקשה ביותר מאז שנות ה־50, אז הוטבע לראשונה המושג "בלק פריידיי".
השילוב המושלם של מיעוט אינפורמציה לגבי הווריאנט הדרום אפריקאי החדש של הקורונה, יחד עם מיעוט סוחרים בוול סטריט בעקבות החג והרמות הגבוהות ממילא של שוק המניות יצר את הקרקע למפולת של ממש. זו החלה בבורסות מזרח אסיה עם נפילות של כ־2% במדדים המובילים והמשיכה באירופה, שם הסוחרים העידו כי היתה אווירה שהידהדה להם את ימי המסחר הסוערים של מרץ 2020 כאשר משמעויות המגפה הופנמו לראשונה, אך חוסר וודאות לגבי ההשלכות היה בעיצומו.
1 צפייה בגלריה
וול סטריט ירידות נפילות מפולת
וול סטריט ירידות נפילות מפולת
וול סטריט
(צילום: איי פי)
דאקס הגרמני הגדיל לעשות עם צניחה של 4% ביום שישי. השיא הגיע אחר הצהריים עם פתיחת המסחר בוול סטריט. דאו ג'ונס רשם את היום הגרוע שלו מתחילת השנה עם נפילה של 2.5% שנראית אף גרוע יותר במונחי נקודות - 900 - כפי שאוהבים לבחון המשקיעים האמריקאים. בשלב מסויים במהלך היום המדד אף ירד ביותר מאלף נקודות. בסופו של דבר, דאו איבד 2% בסיכום השבועי, נאסד"ק צנח ב־3.5% בשבוע האחרון לאחר שאיבד 2.2% בשישי האחרון ו־S&P 500 רשם ירידה דומה שהובילה אותו לירידה שבועית של 2.2%.

הנפט צולל, יצרניות החיסונים מזנקות

בשונה מימי הנפילות של התקופה האחרונה, הפעם נרשמה התנהגות "מסורתית" יותר של המשקיעים שנמלטו משוק המניות לאפיקים בטוחים יותר. מכיוון שכך, בשוק האג"ח האמריקאי נרשמה עליית מחירים חדה יחסית שמתורגמת לירידה בתשואות. כעת התשואה לאג"ח ממשלתי ל־10 שנים ניצבת על 1.49% וזאת לאחר שבמהלך השבוע התשואות כבר היו אטרקטיביות יותר וכמעט ונגעו ב־%1.7. מדובר בירידת התשואה החדה מאז מרץ 2020.
עד לאחרונה פעולות הפד נתפסו כאיום המרכזי על השווקים והובילו להערכות פסימיות על ביצועי המדדים ב־2022
בצד העולה היה גם הזהב, ואילו הביטקוין הראה שהוא עדיין לא ממלא את תפקידו כ"מפלט בטוח" או חלופה לזהב למקרה של מפולת בשווקים כאשר נפל ב־8% ביום שישי. מחירי הנפט, שנהנו ממגמה חיובית לאורך כל השנה והיה מי שכבר דיבר על 100 דולר לחבית, צנחו ב־12% ביום שישי מתחת למחיר של 70 דולר, מתוך חשש כי הגבלות חדשות בעקבות הווריאנט שעלולות להביא אף לסגרים, יפחיתו את הביקושים. מניות חברות התעופה, הקרוזים והמלונות ספגו את עיקר הנפילות יחד עם הנפט ומנגד, מניות יצרניות החיסונים ובראשן מודרנה ופייזר נהנו מיום של זינוקים. גם "מניות הקורונה" כגון זום ופלוטון שבו לחיים לאחר תקופה ארוכה של חולשה.

המדדים קרובים לרמות שיא

עד כאן תגובת השווקים לידיעות הראשוניות על הווריאנט החדש שכבר קיבל שם משלו - OMICRON, קצת כמו יוניקורן, רק רע. המשקיעים בעולם (פרט לישראל) מקבלים כעת יומיים של חסד בדמות של סוף השבוע כדי לקבל יותר מידע אודות הגרסה החדשה של הווירוס. אף שלא בטוח עד כמה המפולת של יום שישי היא "הזדמנות קניה", כפי שמיהרו לכנות אותה בתגובה פבלובית סוחרים ואנליסטים בארה"ב ביום שישי, אסור להתעלם מכך שהיו בה אלמנטים רבים של תגובת יתר. למרות הירידות באסיה ואירופה, בוול סטריט שישי האחרון לא היה יום רגיל, אלא חג ההודיה, כאשר סוחרים רבים נמצאים בחופשה וכתוצאה מכך מחזורי המסחר נמוכים מסורתית וכל פעולה ותגובה מובילות לתנודתיות גבוהה יותר. על כן, סביר להניח כי עם פריצת מחסומים טכניים מסוימים הופעלו לא מעט פקודות אוטומטיות שהגבירו את הירידות.
לא רק המכונות "אשמות" כמובן, גם הסוחרים שכן היו פעילים בשישי בסך הכל רואים לנגד עיניהם את התשואות הגבוהות בתיקים שנצברו בשנה האחרונה ואין להם בעיה לממש את הרווחים כדי לא להסתכן לאור חוסר הוודאות. מי שיסתכל על גרפים של מדדי המניות בארה"ב כמה שנים לאחור יתקשה לראות את ה"בליפ" שיצר יום שישי האדום. המפולת הגיעה כאשר המדדים עדיין קרובים לרמות שיא היסטוריות שנתמכות גם על ידי נתוני מאקרו חיוביים שפורסמו ממש בשבועות האחרונים.
על רקע חזרת הכלכלה למסלול ואף יתרה מכך, עם התפרצות לחצים אינפלציוניים משמעותיים שרבים כבר לא מסכימים לתייג אותם כ"זמניים", העלאת הריבית כבר באופק וגם צמצום ההתערבות בשוק האג"ח. בנקודה זו, במעין "הפוך על הפוך", מגיעה אולי הבשורה הטובה למשקיעים. במידה ויו"ר הפד ג'רום פאוול, שקיבל הודעה על חידוש כהונתו בשבוע שעבר, יראה כי גרסה חדשה של הקורונה מאיימת מחדש על תפקוד רגיל של הכלכלה, הוא עשוי לשנות את התוכניות. העלאת הריבית תדחה למועד מאוחר יותר עד חלוף הסערה ועימה גם הפסקת הרכישות בשוק האג"ח.
עד לאחרונה, כאשר היה נדמה כי הקורונה מאחורינו, פעולות הפד נתפסו כאיום המרכזי על השווקים והיו הגורמים המובילים להערכות הפסימיות למדי על ביצועי המדדים ב־2022. במציאות המעוותת שנוצרה בשווקים בשנה וחצי האחרונה, אחרי חלוף הפחד הראשוני, המשקיעים עוד עשויים לגלות כי המוטציה החדשה של הקורונה נותנת להם עוד תקופת חסד על סטרואידים, לאחר שכבר היה נדמה כי הגמילה הכואבת בפתח.