סגור
תותח אטמוס של אלביט מערכות
תותחי אטמוס של אלביט מערכות (צילום: Asaf Haber / אלביט)

המלחמה בעזה דחפה את ישראל לראש טבלת לקוחות הנשק של אלביט מערכות

משרד הביטחון היווה כמעט 30% מהכנסות יצרנית הנשק ברבעון הראשון, שעלו ב־11%, לכמעט 1.6 מיליארד דולר. הרווח הנקי עלה קלות ל־81 מיליון דולר. מאז פרוץ המלחמה פסי הייצור של אלביט עובדים 24/7

המלחמה הרב זירתית שאיתה מתמודדת ישראל הפכה אותה לצרכנית הגדולה בעולם של נשק מתוצרת אלביט מערכות, ועיקר מכירותיה של יצרנית הנשק ברבעון הראשון של 2024 היו לשוק הישראלי, כשברקע הימשכות המלחמה בעזה והלחימה בגבול הצפון ואיתן הביקושים הגבוהים לחימושים המשמשים את כוחות צה"ל בחזית. כמעט 30% ממערכות הנשק שיצרה אלביט הופנו לשוק הישראלי, בסכום כולל יותר מ־452 מיליון דולר, זאת לעומת נתח של 18.3% מהמכירות של החברה ברבעון המקביל, אז רכש השוק הישראלי מאלביט מערכות נשק ב־255 מיליון דולר.
מדובר בשינוי חריג במפת המכירות של אלביט, אחרי כמה שנים שבהן ישראל היתה אחראית לנתח של 24%-20% מהמכירות של אלביט, ומתחילת העשור מכירותיה לשוק הישראלי היוו כ־20% מכלל המכירות. מנכ"ל אלביט, בצלאל (בוצי) מכליס אמר אתמול לכלכליסט כי מדובר בעלייה נקודתית במכירות שנובעת מהרכש המואץ של חימושים ומערכות מצד משרד הביטחון, שנועד להשלים חוסרים ולתמוך בצורכי הלחימה של צה"ל.
עם פרוץ המלחמה אלביט עברה לייצור מוגבר במתכונת חירום של שלוש משמרות ביממה ובמשך שבעה ימים בשבוע. לדברי מכליס, עומסי הייצור נמשכים גם בימים אלה. "עובדים מגיעים לקווי הייצור בסופי שבוע הישר מבית הכנסת עם חולצות לבנות, כדי לתמוך במאמצינו לעמוד במחויבות החברה ללקוחותיה בארץ ובעולם", אמר.
בשבוע שעבר אלביט דיווחה על קבלת הזמנות לחימושים מסוגים שונים ממשרד הביטחון בהיקף כולל של 2.8 מיליארד שקל והיא אמורה לספק אותם בשנתיים הקרובות. על רקע לוחות הזמנים התובעניים לאספקת החימושים לצה"ל - חלק ניכר מהם פגזי 120 מ"מ ו־155 מ"מ - משרד הביטחון מקדם תוכנית שלפיה אלביט תמשיך בהפעלת קווי הייצור שלה במתחם תעש ברמת השרון שאותו היא היתה אמורה לפנות בימים אלה, תוך העתקת תשתיות הייצור שלה לקריה החדשה שהיא מקימה ברמת בקע שבנגב.
במשרד הביטחון ובאלביט נערכים להפעלת קווי הייצור ברמת השרון וברמת בקע במקביל, באופן שיאפשר את הכפלת קצב האספקה לצה"ל, כשברקע קיים מחסור עולמי בתחמושת בשל המלחמה באוקראינה. משרד הביטחון ביקש באחרונה מרשות מקרקעי ישראל לפטור את אלביט מקנסות על אי־פינוי המתחם ברמת השרון וזאת לתקופה של כשנה וחצי־שנתיים. לדברי מכליס "מצב זה יאפשר לנו להגביר משמעותית את קצבי הייצור בשני אתרים בו־זמנית ולהמשיך באספקת ההזמנות עבור צה"ל ועבור שאר הלקוחות שלנו בעולם".
המכירות של אלביט ברבעון הראשון עמדו על 1.55 מיליארד דולר לאחר שרשמו עליה של 11% לעומת הרבעון המקביל, שבו הן עמדו על 1.39 מיליארד דולר. צבר ההזמנות זינק לשיא של 20.4 מיליארד דולר, עלייה של 12% לעומת הצבר שאלביט הציגה בתקופה המקבילה. הרווח הנקי ברבעון עמד על 81 מיליון דולר, עלייה קלה לעומת רווח נקי של 79 מיליון דולר ברבעון המקביל.
לפי מכליס, הימשכות מגמת העלייה בתקציבי הביטחון בעולם, ואיתה גם הביקוש הגבוה לנשק, יתמכו בתוכנית האסטרטגית של אלביט שכוללת יעד מכירות שנתי של 7 מיליארד דולר עד 2026. הוא העריך כי בשל קצב המכירות הגבוה בישראל ובעולם החברה תצליח גם להגדיל את שיעור הרווח התפעולי שלה ל־10%. ברבעון הראשון של 2024 עמד הרווח התפעולי של אלביט על 122 מיליון דולר שמהווים 7.8% מההכנסות, נמוך מהציפיות בשוק ליותר מ־8%.
לדברי מכליס, העלייה המשמעותית שחלה בצבר ההזמנות מדגישה את הרלוונטיות של אלביט שחלק ניכר ממוצריה הוכיחו את עצמם במהלך חודשי המלחמה בישראל. "המלחמה בעזה היא המלחמה הדיגיטלית הראשונה בעולם, כשכוחות גדולים של 6-5 אוגדות מתמרנות בו־זמנית בשטח תוך סגירה מהירה של מעגלי אש ובלי מערכת צי"ד (צבא יבשה דיגיטלי) של אלביט לא ניתן היה להשיג את ההישג הזה". צי"ד היא מערכת שליטה ובקרה המשמשת את כוחות היבשה של צה"ל, ועברה במהלך השנים שורה של שדרוגים והתאמות לצרכים המבצעיים העדכניים של הכוחות הלוחמים בשטח.
לדברי מכליס, במהלך החודשים האחרונים צוותי הפיתוח של אלביט, ורפאל, האיצו את תוכניות העבודה הקשורות למערכות הנשק העתידיות המבוססות על לייזר רב־עצמה. על פי הערכות במערכת הביטחון, פיתוח מערכת הלייזר של רפאל, "מגן אור", אמור להגיע לכדי הבשלה במהלך השנה הבאה וזאת כשבמקביל, צוותים בחברת אל־אופ של אלביט שוקדים על פיתוח נשק לייזר שניתן יהיה לשאת בכלי טייס שונים.בתוך כך, בימים האחרונים אלביט דיווחה על עסקה של 260 מיליון דולר עם "לקוח בינלאומי" של החברה, שתסופק בתוך כשנתיים. היא לא מסרה פרטים אודות סוג האמצעים שתספק במסגרת עסקה זו.
במענה לשאלת כלכליסט, אם הקריאות בעולם לחרם על ישראל וההליכים שמתנהלים נגדה בבתי הדין בהאג עלולים להשפיע על מכירות החברה בחו"ל השיב מכליס כי "ממילא המדינות שמובילות את הקמפיינים האלה, כמו נורבגיה ואירלנד אינן מהוות שוק עבור החברה. אנחנו מקבלים מהלקוחות שלנו בעולם פידבקים טובים, סימפטיה ואהדה, וצבאות ומשרדי ביטחון שאנחנו פועלים מולם יודעים לעשות את ההפרדה בין עסקים לפוליטיקה. לפיכך אני מעריך שההשפעה של מהלכים כאלה ואחרים על פעילותה של אלביט תהיה מינורית".
איליה פיינר, אנליסט בלידר שוקי הון אמר אתמול כי הזינוק בצבר של אלביט עשוי לשפר את ביצועיה גם ברבעונים הבאים וזאת, כשהחברה ממשיכה ליהנות מרמת ביקושים גבוהה למוצריה. בעקבות ריבוי זירות סכסוך בעולם, במרכזן מרוץ חימוש של מדינות בעקבות מלחמת רוסיה־אוקראינה והסכסוך המתמשך בים סין. "גם אם היו בשוק חששות באשר להתערבות פוליטית שתצר את מהלכיה של אלביט בחו"ל תוך ביטולי הזמנות לא ראינו השפעה כזאת והיא ממשיכה לזכות בחוזים. העולם ממשיך לרכוש ממנה נשק והיא ממשיכה להגדיל את הצבר שלה כשבכוחה גם לבחור במסגרתו את הפרויקטים שלהם הרווחיות הגבוהה ביותר".