השבוע הראשון של המלחמה: הדולר התחזק אבל בנק ישראל ככל הנראה בלם את הפיחות
השבוע הראשון של המלחמה: הדולר התחזק אבל בנק ישראל ככל הנראה בלם את הפיחות
בשבוע שעבר, בטרם השבת הארורה שהחלה את המלחמה, עוד נסחר הדולר תמורת 3.838 שקלים, אתמול הוא סיים את שבוע המסחר בעלייה של 3.6% ל-3.975 שקלים; ביום שני הודיע בנק ישראל על תוכנית למכירת 30 מיליארד דולר על מנת לבלום נפילה בשקל, אך המהלך לא עצר את העלייה במטבע האמריקאי מול מקבילו הישראלי
האסון הכבד שפקד את מדינת ישראל, המלחמה בעזה והתחושות הקשות לא פסחו על שוק המט"ח: הדולר זינק השבוע ב-3.6% מול השקל, מ-3.838 שקלים ל-3.975 שקלים. היורו זינק השבוע ב-2.8%, מ-4.063 שקלים ל-4.176 שקלים.
ביום שני, בטרם פתיחת שבוע המט"ח, בנק ישראל יצא בהודעה חריגה כי הוא יוצא בתוכנית למכירת 30 מיליארד דולר במטרה לחזק את השקל. אך ההודעה לא בלמה את הצניחה במטבע הישראלי והדולר זינק כמעט ב-3% עוד באותו היום ל-3.95 שקלים. למעשה, עיקר הזינוק בדולר לעומת השקל השבוע היה ביום שני.
כבר באותו יום בנק ישראל הבהיר: "התערבנו רק בגלל המלחמה, אין כוונה לפרוץ מעבר ל-30 מיליארד דולר". ד"ר גולן בניטה, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל, אמר כי "אחת המטרות של היתרות היא בשביל לספק פעילות תקינה בעת חירום, כמו זו". הוא רמז כי הבנק יכיל פיחות של השקל עד לרמה של סביב 4 שקלים, אך הדגיש כי הכוונה היא רק "למתן את הפיחות, ולא למנוע אותו לחלוטין".
זו הפעם הראשונה מאז שנות ה-90, ימי המעבר לשער חליפין נייד, שבה מחליט הבנק על מכירת דולרים. נכון לסוף אוגוסט עמדו יתרות המט"ח של בנק ישראל על 203 מיליארד דולר. ההודעה כוללת מסר ברור לשווקים: בכוונתו לפעול "ככל שיידרש", כדי למנוע פיחות חריף נוסף בשקל.
בעבר, בנק ישראל רכש דולרים כדי למנוע עלייה חזקה מדי בשקל שפוגעת ביצוא הישראלי. מכירת דולרים מצד בנקים היא צעד נדיר מאד שמעט בנקים נוהגים לבצע אם בכלל - האחרון שעשה זאת הוא הבנק המרכזי של יפן, גם הוא במטרה לבלום את הפיחות בין היפני.
בשבוע הראשון של המלחמה גם הבורסה בת"א רשמה ירידה חדה: מדד ת"א 35 ירד ב-6.4%. כל המדדים בבורסה רשמו ירידות כשבתחתית מדד הבנקים שצלל ב-12.3%.