"אם המוסדיים יחשבו שאני עושה עבודה לא טובה, אדע ללכת לבד"
"אם המוסדיים יחשבו שאני עושה עבודה לא טובה, אדע ללכת לבד"
בהשקעה של 800 מיליון שקל אהרון פרנקל הגיע להחזקה דומה לשל נתן חץ באלוני חץ. בשלב זה פרנקל הוא משקיע פיננסי שיקבל מושב אחד בלבד בדירקטוריון, אך יתכן שבעתיד ישתלט על החברה. בין אם הוא מבין את זה ובין אם לא, נתן חץ מתקרב לפרידה ממפעל חייו
35 שנים אחרי שהקים אותה, נתן חץ קרוב לפרידה ממפעל חייו – אלוני חץ. ומי שמקרב אותו לשם הוא אהרון פרנקל. כפי שנחשף באתר כלכליסט, פרנקל ואלוני חץ הגיעו להסכמות על עסקה שבמסגרתה פרנקל יזרים לחברה 685 מיליון שקל, ובתמורה יוקצו לו מניות שיהוו 10.2% מאלוני חץ. פרנקל ישלם 31.1 שקל עבור כל מניה, פרמיה של 10% על מחיר השוק ערב הדיווח על העסקה. בנוסף, פרנקל רכש ישירות מהפניקס 2% מהמניות תמורת 109 מיליון שקל ולפי מחיר של 29 שקל למניה, וכך הוא עתיד להגיע להחזקה של 12.2% באלוני חץ – דומה לזו של חץ עצמו (12.5%). כמו כן, הוא רכש מהפניקס אופציות שיאפשרו לו להגיע לנתח זהה לשל חץ, ובסה"כ היקף ההשקעה שלו מגיע ל־800 מיליון שקל. מניית אלוני חץ הגיבה לעסקה בזינוק של 9.7%.
העסקה מול פרנקל נועדה, בין היתר, לסייע לאלוני חץ לחזור למדד הדגל של אחוזת בית, ת"א־35, שממנו יצאה בנובמבר אשתקד. ההזרמה של פרנקל אינה מבטיחה זאת, וצפויה לה תחרות מצד מנורה מבטחים החזקות ודמרי. וכדי שיתרחש שינוי במדד הדגל בנובמבר הקרוב, אלקטרה שבשליטת האחים זלקינד צריכה להיפלט ממנו. בין אם אלוני חץ תשוב למדד הדגל בעדכון המדדים הקרוב בנובמבר, ובין אם לא, העסקה מול פרנקל מסמנת התחלה של חילוף דורות.
אמנם לפי ההסכמות פרנקל יקבל מושב אחד בלבד בדירקטוריון של אלוני חץ (ובכוונתו למנות את עצמו כשאילן גיפמן, מנהל עסקי הנדל"ן שלו, ישמש דירקטור חליף), שמונה כיום שבעה חברים, אך זוהי דריסת רגל ראשונה, וכפי שפרנקל הוכיח בעבר, את דריסות הרגל שלו הוא מבצע עם מגפי בוקרים, ולא עם סנדלים תנ"כיות. כך היה בקרב העז שניהל מול דסק"ש, שבעלי המניות הגדולים בה הם צחי נחמיאס באמצעות מגה אור והאחים זלקינד באמצעות אלקו, על השליטה בגב־ים, שבה שני הצדדים החזיקו בנתח דומה של כ־37%. בסופו של דבר, בתום קרב שנמשך שנה וחצי, דסק"ש רכשה את ההחזקות של פרנקל תמורת כ־3 מיליארד שקל, מה שיצר לפרנקל רווח אסטרונומי של 1.2 מיליארד שקל.
נכנס מהדלת הראשית
בשלב זה פניו של פרנקל לשלום. הוא הופיע במשרדים של אלוני חץ כבר לפני חודשיים, כדי להניע את רקימת העסקה. משום שאלוני חץ היא חברה שבה הדמות הדומיננטית מחזיקה בנתח יחסית קטן, ישנם גורמים לא מעטים בשוק שרקמו בינם לבינם תוכניות להשתלטות עתידית עליה, וחלקם אף רכשו מניות מתחת לרדאר וחיכו לשער כושר. בינתיים פרנקל נכנס מהדלת הראשית, בתיאום עם חץ עצמו והדירקטוריון של אלוני חץ, שהחליט על ההקצאה לפרנקל. סביר להניח שבאלוני חץ ידעו שאם פרנקל מעוניין להיכנס, הוא יכנס בכל מקרה, למשל דרך רכישה אגרסיבית של מניות בשוק, כפי שהיה בתחילת הדרך בגב־ים, ועל כן העדיפו להבטיח שבכל מקרה יהיה מדובר בלימונדה עבורם.
חץ הוא אמנם הרוח החיה בחברה, אך לאורך רוב השנים הוא פעל עם שותפים, וברוב הזמן אף לא היה בעל המניות הגדול. הוא הקים את החברה יחד עם נתנאל אלוני, הבעלים של שיש אלוני, ב־1989, כחברת השקעות. בהמשך, החברה החלה להשקיע בנדל"ן וב־2005 ביצעה קפיצה משמעותית כשרכשה את אמות במכרז תמורת 956 מיליון שקל. מאז היא נכנסה גם למדינות נוספות ולתחומים נוספים, דוגמת אנרגיה ירוקה. לאחר מותו של אלוני ב־1996 בתאונת דרכים בשוויץ, נכנסה לאלוני חץ, כשותפה, משפחת ורטהיים, הבעלים של קוקה־קולה ישראל ושותפה לשליטה בבנק מזרחי טפחות. מוזי ורטהיים וילדיו היו בעלי המניות הגדולים בחברה, אך הדמות הפעילה מטעם המשפחה היתה לאורך כל הדרך אבי ורטהיים, שמכהן גם כיום כיו"ר החברה, הגם שב־2019 המשפחה נאלצה למכור את המניות בשל חוק הריכוזיות, שאילץ אותה לבחור בין ההחזקה באלוני חץ להחזקה במזרחי טפחות.
לאחר הפרידה ממשפחת ורטהיים, אלוני חץ הפכה לחברה ללא גרעין שליטה, וחץ נותר בעל המניות הגדול בה, ולבעל הבית בפועל, בזכות הקרדיט הרב שהוא מקבל משוק ההון, שאותו צבר לאורך שנים של ניהול סולידי; הגם שלאורך הדרך היו כישלונות, דוגמת השקעה של 365 מיליון שקל בקבוצת פירלי האיטלקית ערב המשבר הכלכלי העולמי של 2008 שירדה לטמיון, ומחיקות של 4 מיליארד שקל בשנתיים האחרונות בנכסי החברות־הבנות שפועלות בתחום הנדל"ן המניב בחו"ל, מה שהוביל, בין היתר, לתשואת חסר משמעותית של אלוני חץ בהשוואה למדדי הייחוס.
"אני המנכ"ל ואני נהנה"
חץ, טוענים מקורביו, לא מפחד לאבד אחיזה באלוני חץ. מה גם שלחץ, בן ה־72, אין יורש עסקי מובהק. יש לו שלוש בנות, אחת מהן דירקטורית בחברה, ובני הזוג שלהן לא מעורבים בעסקים. לכן, לדברי מקורביו, על אף הקשר העמוק שלו לחברה, הוא לא מאוהב בנכסים ואין בכוונתו לגלוש למאבקים עקובים מדם מטאפורי וכסף. למעשה, לדברי מקורבים לחץ, אילו השווי של אלוני חץ היה כפול מהשווי הנוכחי, בדומה לשיא של 10.5 מיליארד שקל שאליו הגיעה בינואר 2022, חץ היה מוכן למכור את המניות שלו כבר היום. אך להשקפתו, אלוני חץ עוד יכולה להשיא ערך למשקיעים. בהתאם, פרנקל לא מתכוון לנסות לפעול בשלב זה להחלפתו של חץ בתפקיד המנכ"ל. אבל סביר להניח שבטווח זמן קרוב או רחוק יותר – שנתיים, שלוש, ארבע – פרנקל ירכוש את חלקו של חץ במחיר ראוי, וחץ יצא לפנסיה עם ממון רב בכיסו.
"פרנקל פנה אלינו וקיבלנו את פניו בברכה", אמר חץ לכלכליסט. "הוא חושב שהחברה טובה, עם עבר מעולה ועתיד ראוי, והלוואה ויכפיל את כספו. הגדלת ההון של החברה היא מהלך ראוי בעיניי". חץ מספר כי קיבל פניות מעוד גורמים שרצו להשקיע בחברה, אבל "לא חשבנו שיש משהו שיגיע לבשלות, מבחינת מחיר והיקף. קיבלנו ברכות מכל המוסדיים היום. הם חושבים שלהיות מדוללים במחיר הזה היום, כשלפני שלושה חודשים ביצענו הנפקה לפי 24 שקל למניה, זה בסדר גמור". כשחץ נשאל אם הוא לא חושש למצוא עצמו בקרב מול פרנקל הוא משיב בשאלה: "אני נביא? הוא לא הלך מאחורי הגב שלנו. בכל החברות האחרות שהתרחשו בהן אירועים, לא נעשתה הקצאה פרטית. פרנקל הוא משקיע כמו כל משקיע אחר. ביחס לשאלה אם ישמור על מעמדו בחברה השיב חץ כי "אני המנכ"ל היום, ואני נהנה מזה. אני לא נמצא פה כי חסרה לי חלה בליל שבת על השולחן. כל זמן שהמוסדיים יחשבו שאני עושה עבודה טובה, אשאר פה. יום אחד, לפני שהם יחשבו שאני כבר לא עושה עבודה טובה, אני מקווה שאדע לבד לקום וללכת".